orzech45 Napisano 26 Lipca 2013 Share Napisano 26 Lipca 2013 Witam! Gdy wyjechałem na tydzień z domu moje rośliny zostawiłem pod opieką mamy. Niestety przeoczyła muchołówkę, rosiczkę i pływacza. Pływacz usechł, rosiczka chyba całkowicie wyschła a muchołówka, która i tak była trzymana w ekstremalnych warunkach (nie miałem gdzie jej postawić i stała w cieniu, przez co ma długie liście) także nie wygląda za dobrze. Mam nadzieję, że pomożecie, coś doradzicie Rosiczka: http://img826.imageshack.us/img826/4638/t7qn.jpg Muchołówka: http://imageshack.us/a/img855/8170/ab4h.jpg PS Witajcie, to mój pierwszy post Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 26 Lipca 2013 Share Napisano 26 Lipca 2013 Niezły pierwszy post. Muchołówka powinna dać radę, co do rosiczki to biednie to widzę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzech45 Napisano 26 Lipca 2013 Autor Share Napisano 26 Lipca 2013 Dzięki za odpowiedź. Też mi się wydaje, że rosiczka uschła, jedyne co mnie dziwi to to, że stożek wzrostu jest zielony (co ciężko zauważyć na zdjęciu). Może coś jeszcze z tego będzie, ale wątpię. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 26 Lipca 2013 Share Napisano 26 Lipca 2013 Dzięki za odpowiedź. Też mi się wydaje, że rosiczka uschła, jedyne co mnie dziwi to to, że stożek wzrostu jest zielony (co ciężko zauważyć na zdjęciu). Może coś jeszcze z tego będzie, ale wątpię. dobrze podlej, ale nie zalej. Miejsce półcieniste i powinna odżyć jeśli stożek wzrostu jest cały Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzech45 Napisano 26 Lipca 2013 Autor Share Napisano 26 Lipca 2013 Ok, tak zrobię. Dzięki wszystkim za odpowiedź! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 26 Lipca 2013 Share Napisano 26 Lipca 2013 Zrób miejsce w doniczce i rozsadź te muchole Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomikxd3 Napisano 26 Lipca 2013 Share Napisano 26 Lipca 2013 Zrób miejsce w doniczce i rozsadź te muchole Ja bym próbował ratować wszystkie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 26 Lipca 2013 Share Napisano 26 Lipca 2013 Muchole rozsadzić do nowej ziemi, woda do podstawki i na słońce. Rosiczka też do nowej ziemi, poobcinać wszystkie liście i zostawić tylko stożek wzrostu, potem na słońce. Jak jest zielony (na zdjęciu nie widać), to odbije. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 26 Lipca 2013 Share Napisano 26 Lipca 2013 Przecież muchołówce tak naprawdę nic nie jest Porządnie podlej, najlepiej zanurzając na kilka minut doniczkę w wodzie do poziomu podłoża, potem na podstawkę i podlewać już normalnie. Nie widzę potrzeby przesadzania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 26 Lipca 2013 Share Napisano 26 Lipca 2013 Przecież muchołówce..... Nie widzę potrzeby przesadzania. Zobacz jak tam gęsto. W dodatku na 80% już sie podzieliła. P.S. Dodaj piasek do torfu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzech45 Napisano 27 Lipca 2013 Autor Share Napisano 27 Lipca 2013 Wszystko już w porządku. Rosiczka czuje się dobrze, jej liście momentalnie pod wpływem wody się podniosły. Muchołówka też ma się dobrze. A pływacza którego spisywałem na straty zalałem wodą i o dziwo żyje . Na razie jednak roślinki znajdują się na oddziale intensywnej terapii . Poszło lepiej niż myślałem . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 To jest gęsto? Z tego powodu trzeba przesadzać? Nie przesadzasz trochę? Jeśli podłoże jest w porządku to mogą tak rosnąć do wiosny. Wiosną się przesadzi, rozsadzi i tyle. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 Tak, moim skromnym zdaniem, uważam że warto rozsadzić te rosliny. A tak by bulwy miały więcej swobody i miejsca do oddychania, tym bardziej ze zbliza się okres spoczynku tych roślin, a doniczka do tych większych nie należy. No ale to moje zdanie, skromne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
incluso Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 Fakt gęsto jest ale ja poczekałbym do wiosny z przesadzeniem. Po zimowaniu rozdzielić, poobcinać uschnięte liście i niech zaczyna okres wzrostu każda w nowej doniczce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 29 Lipca 2013 Share Napisano 29 Lipca 2013 Nie jest gęsto. Rośliny mają długie liście, więc to sprawia wrażenie ciasnoty, ale nie jest tak źle. Bulwy muchołówek nie są takie duże i nie rosną na tyle szybko, żeby kilku bulwom było ciasno w jednej doniczce. Jak dla mnie pod względem ilości roślin w doniczce jest dobrze, gdyby muchołówka była doświetlona i miałaby krótsze liście wyglądałoby to bardzo ładnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi