Skocz do zawartości

Krytyczny stan roślin

orzech45

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Gdy wyjechałem na tydzień z domu moje rośliny zostawiłem pod opieką mamy. Niestety przeoczyła muchołówkę, rosiczkę i pływacza. Pływacz usechł, rosiczka chyba całkowicie wyschła a muchołówka, która i tak była trzymana w ekstremalnych warunkach (nie miałem gdzie jej postawić i stała w cieniu, przez co ma długie liście) także nie wygląda za dobrze. Mam nadzieję, że pomożecie, coś doradzicie :)

Rosiczka: http://img826.imageshack.us/img826/4638/t7qn.jpg

Muchołówka: http://imageshack.us/a/img855/8170/ab4h.jpg

PS Witajcie, to mój pierwszy post :D

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. Też mi się wydaje, że rosiczka uschła, jedyne co mnie dziwi to to, że stożek wzrostu jest zielony (co ciężko zauważyć na zdjęciu). Może coś jeszcze z tego będzie, ale wątpię.

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. Też mi się wydaje, że rosiczka uschła, jedyne co mnie dziwi to to, że stożek wzrostu jest zielony (co ciężko zauważyć na zdjęciu). Może coś jeszcze z tego będzie, ale wątpię.

dobrze podlej, ale nie zalej. Miejsce półcieniste i powinna odżyć jeśli stożek wzrostu jest cały

Odnośnik do odpowiedzi

Muchole rozsadzić do nowej ziemi, woda do podstawki i na słońce. Rosiczka też do nowej ziemi, poobcinać wszystkie liście i zostawić tylko stożek wzrostu, potem na słońce. Jak jest zielony (na zdjęciu nie widać), to odbije.

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież muchołówce tak naprawdę nic nie jest ;) Porządnie podlej, najlepiej zanurzając na kilka minut doniczkę w wodzie do poziomu podłoża, potem na podstawkę i podlewać już normalnie. Nie widzę potrzeby przesadzania.

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko już w porządku. Rosiczka czuje się dobrze, jej liście momentalnie pod wpływem wody się podniosły. Muchołówka też ma się dobrze. A pływacza którego spisywałem na straty zalałem wodą i o dziwo żyje :). Na razie jednak roślinki znajdują się na oddziale intensywnej terapii :). Poszło lepiej niż myślałem :P.

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, moim skromnym zdaniem, uważam że warto rozsadzić te rosliny. A tak by bulwy miały więcej swobody i miejsca do oddychania, tym bardziej ze zbliza się okres spoczynku tych roślin, a doniczka do tych większych nie należy. No ale to moje zdanie, skromne.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest gęsto. Rośliny mają długie liście, więc to sprawia wrażenie ciasnoty, ale nie jest tak źle. Bulwy muchołówek nie są takie duże i nie rosną na tyle szybko, żeby kilku bulwom było ciasno w jednej doniczce. Jak dla mnie pod względem ilości roślin w doniczce jest dobrze, gdyby muchołówka była doświetlona i miałaby krótsze liście wyglądałoby to bardzo ładnie.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.