Alberciarz Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 Przy okazji planowanego na wtorek otwarcia zupełnie nowego, piątego pawilonu w gliwickiej Palmiarni - Pawilonu Akwarystycznego, pragnę wszystkich serdecznie zaprosić do zwiedzania tego niezwykłego obiektu! Poniżej kilka fotografii z gliwickiej kolekcji roślin mięsożernych, która przeszła ostatnio drobną re-aranżację Nad częścią kolekcji zamontowane są lampy doświetlające, co widać na niektórych zdjęciach. Z okazji otwarcia Pawilonu Akwarystycznego planujemy drobny kiermasz roślin mięsożernych na przyszły weekend - 3-4 sierpnia. i na koniec, storczyki:) O otwieranym pawilonie akwarystycznym więcej dowiedzieć można się tutaj: http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/946...wideo,id,t.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 No i to jakoś wygląda, a nie ten syf, który jest w Warszawie :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 Ładnie, na bogato . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alberciarz Napisano 28 Lipca 2013 Autor Share Napisano 28 Lipca 2013 Możliwe, że pojedziemy też ogarniać Warszawę w połowie sierpnia, wstępnie jesteśmy ugadani:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 Świetnie to wygląda Jak Wam zostanie czasu i chęci, to w łańcuckiej storczykarni jest wolne miejsce, idealne dla dzbanków Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 Nigdy nie mówimy nigdy, miejsce rzeczywiście wygląda ciekawie, może się zainteresujemy w przyszłości : ) A co do Palmiarni w Gliwicach - są tam bardzo dobre warunki przede wszystkim dla dzbaneczników - miejsce, w którym osiągają spore rozmiary, i co może na zdjęciach tak nie widać - dzbanki też na prawdę spore - więc zachęcam do oglądania 'na żywo'. Nie dało się uchwycić aparatem tego w całości, ale niektóre dzbaneczniki, które zostały podarowane (jako małe) 2 lata temu mają już z 1,5m wielkości albo więcej.. więc dla mnie jest sporą zagadką jak to będzie wyglądać za kolejne 1-2 lata. Wilgotność mają tam sporą, bo zaraz obok znajduje się wodospad. Będziemy się starać, żeby tą kolekcję dzbanków poszerzyli, bo mają potencjał. Na chwilę obecną, z tego co pamiętam, rosną tam : 'Ventrata', ventricosa, sanguinea, 'Rebecca Soper', 'Hookeriana', 'Bloody Mary', spectabilis, platychila Trochę gorzej jest z muchołówkami i kapturnicami - te wybitnie światłolubne rośliny mają tam rozproszone światło słoneczne, a lampy też do końca nie dają rady z wybarwianiem roślin. Z drugiej strony też nie ma tragedii, kapturnice są tam od 2 lat i jak widać wytwarzają dorodne kielichy, a niektóre typu - pssitacina rosną wręcz wzorowo. Pracownicy palmiarni starają się je też zimować, na 2 tury - najpierw jedna partia na 2 miesiące, później 2 partia, żeby coś było też stale na wystawie prezentowane z tego rodzaju. Z rosiczek najlepiej sobie radzą siostry z Queensland i chciałbym, żeby ich populacja się tam zwiększyła. Najmniej chyba jest tłustoszy i trochę szkoda, na jednym zdjęciu widać, że nieźle w tych warunkach rosną. Cieszę się, że osoby zajmujące się tymi roślinami na stałe - mają chęci i starają się stosować do naszych rad, nie próbują 'robić po swojemu' - a to jest kluczowe, jeśli chcemy aby kolekcja się rozwijała przez wprowadzanie także rzadszych gatunków Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 Brawo Panowie, jestem po ogromnym wrażeniem:) Ja planuje podarować palmiarni w Gliwicach moją już 2 metrową mirandę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alberciarz Napisano 29 Lipca 2013 Autor Share Napisano 29 Lipca 2013 Dzięki, choć my mamy w większości doradczy głos, dobrą robotę odwalają pracownicy palmiarni:) Zresztą kolekcja z pewnością będzie się rozwijać. Jedna Miranda już jest, ale z racji na niezbyt jasne stanowisko dzbankuje słabo. Mogę obiecać ze swojej strony, że kolejna będzie się miała bardzo dobrze:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alberciarz Napisano 13 Października 2013 Autor Share Napisano 13 Października 2013 W gliwickiej palmiarni zakwity dzbaneczniki! Po jednym kwiecie u N. Hookeriana i N. sanguinea. Niestety obydwa męskie. Cudny widok - kolejny powód do odwiedzenia palmiarni:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElektrykPL Napisano 15 Lipca 2014 Share Napisano 15 Lipca 2014 (edytowane) Orientuje się może ktoś, czy tam można kupić rosiczki pigmejskie, albo Capensis All Red, mogą być też inne, ale te dwie mnie najbardziej interesują. I chodzi bezpośrednio w Palmiarni, bo raz widziałem dwóch facetów jak sprzedawali przed Palmiarnią, ale na nich pewnie trzeba trafić, a nie wiem kiedy oni tam stacjonują. I szkoda mi na paliwo. Albo takie które rosną w Polsce. Edytowane 15 Lipca 2014 przez ElektrykPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi