Skocz do zawartości

Gość w domu

Sevillo

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

U mnie też je często widuje na szybie, swoją drogą ja bym chyba zszedł na zawał, gdyby mi cos takiego na plecy skoczyło :P

PS Przypomniała mi się pewna podobna sytuacja. Pewnego wieczoru ok. 23 ide na strych (nie pamiętam juz po co), otwieram drzwi, a na futrynie centralnie przed moimi oczami siedzi gigantyczny pająk :D Od razu odechciało mi się tam włazić.

Edytowane przez Nieuczesany
Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś czas temu widziałam coś podobnego na suficie nad łóżkiem. Zielony, tylne nogi skoczne. Nie wiem co się z nim potem stało. Może wyleciał, może wpadł do dzbanka, w każdym razie ten mój malutki był, ciałko niecałe 2cm.

Odnośnik do odpowiedzi

Na ręce Redgreena siedzi postać larwalna żeńska - u dorosłych osobników skrzydła są wykształcone, jak widać na fotkach Sevillo. Oprócz skrzydeł i mniejszych rozmiarów larwy nie różnią się wyglądem ani kolorem od osobników dorosłych (no i, oczywiście, nie potrafią latać).

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny owad, choć na rękę wolałbym nie brać, bo nie wiem, czy nie potrafią udziabać przypadkiem :P .

Potrafią dość mocno ugryźć gdy są łapane i przytrzymywane.

Najlepiej chwycić je delikatnie od góry poniżej głowy jak się zaczynają skrzydła.

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej chwycić je delikatnie od góry poniżej głowy jak się zaczynają skrzydła.

Chwyt analogiczny jak do łapania raków. :) Podobno pasikonik potrafi wręcz wygryźć mały kawałek skóry człowiekowi, gdy się zdenerwuje. W sumie nic dziwnego - jest duży i jest drapieżnikiem. Ciekawi mnie jak wyglądają nieliczne, ale z pewnością zdarzające się jego spotkania z jedyną w naszym kraju modliszką. Raczej ją obstawiałbym tutaj jako agresora, ale ciekawe czy pasikonik daje dyla od razu czy próbuje bronić honoru rodu Tettigonia.

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawi mnie jak wyglądają nieliczne, ale z pewnością zdarzające się jego spotkania z jedyną w naszym kraju modliszką. Raczej ją obstawiałbym tutaj jako agresora, ale ciekawe czy pasikonik daje dyla od razu czy próbuje bronić honoru rodu Tettigonia.

Ale że planujesz sparring im zrobić? :P

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.