Skocz do zawartości

Masowe schnięcie liści..

draxo

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie. Załączam zdjęcia aby przedstawić problem i proszę i pomoc, czym to może być spowodowane, wodę na podstawku zawsze ma.

33m3jf8.jpg

10ds7k6.jpg

Edytowane przez draxo
Odnośnik do odpowiedzi

Może oparzenie słoneczne? Nie wystawiałeś rośliny z np. parapetu w domu na balkon?

Jest jeszcze taka możliwośc, że korzenie złapały jakiegoś grzyba i dlatego liście usychają pozostając jednocześnie zielonymi - ktoś kiedyś wrzucał chyba jakieś opracowanie czy coś takiego (chyba Marrom). Ja tak miałem tylko przy przesadzaniu roślin.

W każdym razie - mam nadzieje, że się mylę i to nie jest jakiś wielki problem :)

Edytowane przez Kon000r
Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy ostatnio przesadzałeś? Moja purpurea też zaczęła tak usychać i w ogóle przestała wypuszczać nowe liście. Jak wyjęłam bryłę z doniczki okazało się, że wszystko jest zielone, mulaste i śmierdzi :/ Aktualnie jest posadzona na torfowisku, ciekawe czy zmiana podłoża jej pomoże.

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba tylko i wyłącznie stare kielichy, które prędzej czy później i tak obumrą - to jest normalne :)

Przesadzenie oczywiście też nie zaszkodzi, bo z tego co widzę tamto już jest stare, byle by podłoże przygotować odpowiednie, nie ma co panikować i się spieszyć ; )

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi