draxo Napisano 29 Lipca 2013 Share Napisano 29 Lipca 2013 (edytowane) Tak jak w temacie. Załączam zdjęcia aby przedstawić problem i proszę i pomoc, czym to może być spowodowane, wodę na podstawku zawsze ma. Edytowane 29 Lipca 2013 przez draxo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomikxd3 Napisano 29 Lipca 2013 Share Napisano 29 Lipca 2013 draxo napisał: Tak jak w temacie. Załączam zdjęcia aby przedstawić problem i proszę i pomoc, czym to może być spowodowane, wodę na podstawku zawsze ma. Dużo słonca + woda. destylka. Pełna podstawka.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon000r Napisano 29 Lipca 2013 Share Napisano 29 Lipca 2013 (edytowane) Może oparzenie słoneczne? Nie wystawiałeś rośliny z np. parapetu w domu na balkon? Jest jeszcze taka możliwośc, że korzenie złapały jakiegoś grzyba i dlatego liście usychają pozostając jednocześnie zielonymi - ktoś kiedyś wrzucał chyba jakieś opracowanie czy coś takiego (chyba Marrom). Ja tak miałem tylko przy przesadzaniu roślin. W każdym razie - mam nadzieje, że się mylę i to nie jest jakiś wielki problem Edytowane 29 Lipca 2013 przez Kon000r Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
draxo Napisano 29 Lipca 2013 Autor Share Napisano 29 Lipca 2013 Słońce i wodę zawsze ma. Nie wystawiałem na balkon, stoi ciągle na parapecie. A jeżeli to grzyb co zrobić? Przesadzić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon000r Napisano 29 Lipca 2013 Share Napisano 29 Lipca 2013 W tamtym artykule - o ile dobrze pamiętam - było napisane żeby wypłukać pod wodą korzenie, jednak to i tak niewiele dawało. Zanim jednak coś zrobisz poczekaj na wypowiedzi bardziej doświadczonych osób Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
draxo Napisano 30 Lipca 2013 Autor Share Napisano 30 Lipca 2013 ktoś jeszcze coś poradzi? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 30 Lipca 2013 Share Napisano 30 Lipca 2013 Ja nie widzę tu niczego niedobrego. Mogło ją trochę podprażyć, ew. bardzo wysoka temperatura. Obserwuj ją. Jak nowe liście będą zdrowe to wszystko będzie ok. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 30 Lipca 2013 Share Napisano 30 Lipca 2013 Kiedy ostatnio przesadzałeś? Moja purpurea też zaczęła tak usychać i w ogóle przestała wypuszczać nowe liście. Jak wyjęłam bryłę z doniczki okazało się, że wszystko jest zielone, mulaste i śmierdzi :/ Aktualnie jest posadzona na torfowisku, ciekawe czy zmiana podłoża jej pomoże. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 30 Lipca 2013 Share Napisano 30 Lipca 2013 To chyba tylko i wyłącznie stare kielichy, które prędzej czy później i tak obumrą - to jest normalne Przesadzenie oczywiście też nie zaszkodzi, bo z tego co widzę tamto już jest stare, byle by podłoże przygotować odpowiednie, nie ma co panikować i się spieszyć ; ) Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi