bobolak Napisano 30 Lipca 2013 Share Napisano 30 Lipca 2013 Mam dwa pytania do bardziej doświadczonych owadożeromaniaków odnośnie wietrzenia. Czy wiatraczki zamontować tak by wykonywały tylko ruch powietrza wewnątrz czy tak by pobierały "świeże" powietrze spoza terrarium? Czytałem forum i natknąłem się na rozbieżne informacje. Czy zamontować je tak by jeden wyciągał powietrze z wewnątrz a drugi wpuszczał do wewnątrz czy dwa jednakowo? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomikxd3 Napisano 30 Lipca 2013 Share Napisano 30 Lipca 2013 Na twoim miejscu,JA zainstalowałbym 2, po 2 bokach, jeden ciągnie, drugi wyciąga powietrze. Żeby był ,,przepływ". Ale to ja bym tak zrobił. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobolak Napisano 30 Lipca 2013 Autor Share Napisano 30 Lipca 2013 chomikxd3 napisał: Na twoim miejscu,JA zainstalowałbym 2, po 2 bokach, jeden ciągnie, drugi wyciąga powietrze. Żeby był ,,przepływ". Ale to ja bym tak zrobił. Mam dość długie to terrarium bo 125x45x45 więc myślisz że przez ten ponad metr coś przeciągnie? wiatraczek jest 12x12 cm Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomikxd3 Napisano 30 Lipca 2013 Share Napisano 30 Lipca 2013 bobolak napisał: Mam dość długie to terrarium bo 125x45x45 więc myślisz że przez ten ponad metr coś przeciągnie? wiatraczek jest 12x12 cm Lepiej tyle niz nic.. ja bym na twoim miejscu probował. Ale ja mówię to co bym zrobił JA. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brenas Napisano 30 Lipca 2013 Share Napisano 30 Lipca 2013 Ja mam zrobione tak : jeden po lewej wyciągający, a drugi po prawej pod skosem który i wciąga z góry przez szparę w przykryciu świeże powietrze i do połowy terra je doprowadza ustawione 6x dziennie po 15min od ~8 do ~20 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobolak Napisano 30 Lipca 2013 Autor Share Napisano 30 Lipca 2013 Brenas napisał: Ja mam zrobione tak : jeden po lewej wyciągający, a drugi po prawej pod skosem który i wciąga z góry przez szparę w przykryciu świeże powietrze i do połowy terra je doprowadza ustawione 6x dziennie po 15min od ~8 do ~20 A czy przez takie zabiegi nie spada znacząco wilgotność? Przy zamkniętej pokrywie i wyłożonym mchu i keramzycie osiągnąłem max 85% wilgotności (max błąd higro ~5%). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brenas Napisano 30 Lipca 2013 Share Napisano 30 Lipca 2013 (edytowane) Tak moje max to 85% wilgotności mniej więcej, mam w środku taki wodospad exo terra. Ale szczerze mam 2 gatunki górskie bardziej wymagające i wszystko bez problemu dzbankuje i ma się dobrze. Ale tak naprawdę cały czas jest te 85% wilgotności, po włączeniu się wiatraków na 15min spada do około 65% i po max 15min wraca do 85% Edytowane 30 Lipca 2013 przez Brenas Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 30 Lipca 2013 Share Napisano 30 Lipca 2013 Wystarczy, że świeże powietrze będzie wdmuchiwane do terra. Możesz pobawić się w system wentylacji używając do tego rurek PCV i wentylatorów - tak by powietrze było zasysane od dołu, a wdmuchiwane od góry.... (Rysunek?) Jednak tak jak pisałem, wystarczy że powietrze będzie wdmuchiwane. Będzie ono chłodniejsze od tego znajdującego się w terra więc lżejsze, a co za tym idzie samo się wymiesza i zawsze będzie świeże po włączeniu wentylatorów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobolak Napisano 30 Lipca 2013 Autor Share Napisano 30 Lipca 2013 (edytowane) Dzięki wielkie za wskazówki Panowie Edytowane 30 Lipca 2013 przez bobolak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi