przemQ Napisano 1 Sierpnia 2013 Share Napisano 1 Sierpnia 2013 Czy ten filtr ro3 nadaje się do filtrowania wody dla naszych roślin ? > http://allegro.pl/filtr-akwarystyczny-75-r...3434128455.html Cena jest w miarę przyzwoita . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 1 Sierpnia 2013 Share Napisano 1 Sierpnia 2013 Tak. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 1 Sierpnia 2013 Share Napisano 1 Sierpnia 2013 Wyjdę na "blondynkę", ale - jak taki filtr się podłącza i z niego korzysta? I przepraszam, że znów podpinam się pod temat. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 1 Sierpnia 2013 Share Napisano 1 Sierpnia 2013 Trudno tak w dwóch słowach opisać krok po kroku. Do takiego zestawu dołączana jest instrukcja. Podpina się całość do sieci wodociągowej, co w przypadku debiutu trwa jakieś pół godziny powiedzmy. Korzystanie ogranicza się do otwierania i zamykania zaworu. Poza tym wymiana prefiltrów co sześć miesięcy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 1 Sierpnia 2013 Share Napisano 1 Sierpnia 2013 Dzięki Kosa. Jeśli mogę jeszcze pociągnąć temat - ma to swoje osobne zawory i działa niezależnie od pozostałych kranów? Nie wiem, trzyma się podłączone np. gdzieś pod zlewozmywakiem i jak trzeba to odkręca? Wybacz pytania, ale po prostu mało techniczna jestem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 1 Sierpnia 2013 Share Napisano 1 Sierpnia 2013 To zależy od sposobu zainstalowania. U mnie wygląda to tak, że wykorzystałem stary kran, który był w czasach prehistorycznych używany w celu dostarczania wody do filtru (nie RO), a który jest drugim kranem przy zlewie w kuchni. Można zamontować równie dobrze w łazience. Nie zajmuje dużo miejsca. Warto wiedzieć, że 2/3 wody to tak zwany ściek. Woda czysta wbrew nazwie, ale po prostu odpad powstający przy filtrowaniu. Do podlewania owadożernych nadaje się około 1/3 wody i to jest tak zwany uzysk. Ściek warto jakoś rozsądnie zagospodarować, do spłukiwania w toalecie czy gotowania na przykład. Tak, układ jest niezależny od kranu, uruchamiasz go tylko, gdy chcesz filtrować wodę dla roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 1 Sierpnia 2013 Share Napisano 1 Sierpnia 2013 Jeszcze raz dzięki - teraz już co nieco rozumiem "jak to działa". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 1 Sierpnia 2013 Share Napisano 1 Sierpnia 2013 Ja mam podpięty pod wężyk doprowadzający wodę do WC: http://roslinyowadozerne.eu/art/technika/filtr-ro3.php Trójnik i zaworek powinny być w zestawie. Odkręcasz zaworek - woda leci, zakręcasz - nie leci Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 1 Sierpnia 2013 Share Napisano 1 Sierpnia 2013 Ja mam podpięty pod wężyk doprowadzający wodę do WC: http://roslinyowadozerne.eu/art/technika/filtr-ro3.php Bardzo przydatny opis, dzięki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi