HUNTER209 Napisano 2 Sierpnia 2013 Share Napisano 2 Sierpnia 2013 Swojego czasu kupiłem nasiona D. spatulata 'white flower'. Wysiałem, wykiełkowały, rosły sobie. Wiadomo, że dopóki nie kwitną wglądają jak zwykłe C. spatulata o kwiatach fioletowych. Spatulatki zaczęły kwitnąć, kwiaty miały białe, czyli wszystko OK. Nawet bardzo mi się spodobały Wysiałem swoje nasiona, już się cieszyłem, że rosną kolejne białe spatulatki, już się cieszyłem, że znowu będą nasiona, a tu ku mojemu zdziwieniu kwiaty są fioletowe! O co chodzi? Ktoś miał taki przypadek? Jestem pewien, że nie pomieszałem nasion, bo fioletowej D. spatulata nie posiadam Nie jest to jednorazowy przypadek, bo niestety wszystkie spatulatki z tej i innych donic kwitną na fioletowo, mimo tego, ze nasiona były odmiany 'white flower' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 2 Sierpnia 2013 Share Napisano 2 Sierpnia 2013 Jesteś pewien, że nie skrzyżowały się z żadną inną rosiczką o kwiatach innego koloru? Jeśli nie, to teraz skrzyżuj białe z fioletowymi i zobacz co wyjdzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUNTER209 Napisano 2 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2013 Może głupie zadam pytanie, ale hmmm... W jaki sposób mogłyby się skrzyżować? To kwiaty samopylne, prawda? Niestety 'white flower' pały przez zimę, nie została ani jedna roślina Chyba na zawsze utraciłem, te piękne, delikatne kwiaty Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 2 Sierpnia 2013 Share Napisano 2 Sierpnia 2013 Tak, Spatulata jest samopylna. Kup sobie nasionka, nie są drogie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUNTER209 Napisano 2 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2013 Ogłoszenie już wisi, tylko byłem ciekawy, czy ktoś potrafiłby wytłumaczyć taki kawał, który zrobiła mi matka matura Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 2 Sierpnia 2013 Share Napisano 2 Sierpnia 2013 Możliwe, że uaktywnił się gen recesywny i powróciło "naturalne" różowe zabarwienie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 2 Sierpnia 2013 Share Napisano 2 Sierpnia 2013 Możliwe, że uaktywnił się gen recesywny i powróciło "naturalne" różowe zabarwienie Też bym tak myślała. Natura zawsze dąży do pierwotnych form. Widocznie co któreś pokolenie pierwotny gen powraca. Jeśli kwitną fioletowe, to wysiej ich nasiona. Może być tak, że będą białe, lub z różnych roślin białe i/lub fioletowe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sttigg Napisano 11 Sierpnia 2013 Share Napisano 11 Sierpnia 2013 Trochę się teraz boje sprzedawać nasiona mojej white flower, bo jeszcze mnie ktoś później oskarży że mu sprzedałem nasiona nie tej spatulaty co chciał Jeśli wysiejesz ich nasiona to napisz co Ci z nich później wyrosło, bo też jestem ciekaw. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi