Skocz do zawartości

System zraszania

benzulli

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Buduję tunel foliowy 2x3 metry. Potrzebuję zrobić system zraszania do różnych egzotycznych roślin w tym także owadożerów. Moje plany są takie:

1. Przy jednej ścianie chcę dać rurkę, z której będzie wychodzić kilka dysz - moje pytanie - co ile dawać dysze, żeby powierzchnia opylania była optymalna?

2. Dysze najlepiej takie, żeby mogły swodobnie rozpryskiwać deszczówkę, ewentualnie wodę z kranu - pytanie: jakie dysze, żeby kamień, ewentualnie ta woda nie zatkała otworów?

3. Pompa - będzie umieszczona na strychu domku narzędziowego, to samo ze zbiornikiem na wodę - pytanie - jaka pompka, żeby takie coś zasilić? Najlepiej pod 12v (choć jeżeli nie to 230v też będzie).

4. Czy panel słoneczny da radę to zasilić (100W - 12V) w okresie letnim? Chodzi o te najgorętsze miesiące: czerwiec, lipiec, sierpień.

Jeżeli nie to oczywiście zmieniam pompkę i podprowadzam zasilanie z sieci.

Chciałbym zrobić jeszcze programator, do sterowania tym wszystkim, ale z tym już sobie poradzę.

Proszę bardzo o pomoc, gdyż jestem w tym temacie zielony i nie znam się na tym kompletnie.

Edytowane przez benzulli
Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Buduję tunel foliowy 2x3 metry. Potrzebuję zrobić system zraszania do różnych egzotycznych roślin w tym także owadożerów. Moje plany są takie:

1. Przy jednej ścianie chcę dać rurkę, z której będzie wychodzić kilka dysz - moje pytanie - co ile dawać dysze, żeby powierzchnia opylania była optymalna?

2. Dysze najlepiej takie, żeby mogły swodobnie rozpryskiwać deszczówkę, ewentualnie wodę z kranu - pytanie: jakie dysze, żeby kamień, ewentualnie ta woda nie zatkała otworów?

3. Pompa - będzie umieszczona na strychu domku narzędziowego, to samo ze zbiornikiem na wodę - pytanie - jaka pompka, żeby takie coś zasilić? Najlepiej pod 12v (choć jeżeli nie to 230v też będzie).

4. Czy panel słoneczny da radę to zasilić (100W - 12V) w okresie letnim? Chodzi o te najgorętsze miesiące: czerwiec, lipiec, sierpień.

Jeżeli nie to oczywiście zmieniam pompkę i podprowadzam zasilanie z sieci.

Chciałbym zrobić jeszcze programator, do sterowania tym wszystkim, ale z tym już sobie poradzę.

Proszę bardzo o pomoc, gdyż jestem w tym temacie zielony i nie znam się na tym kompletnie.

Co do ad 3 i 4, to się nie wypowiem, bo się nie znam. ;)

Jednak "na chłopski rozum".

ad.1: Dysze powinny być tak zamontowane, by po ich włączeniu strumienie w najdalszym miejscu na siebie lekko zachodziły, tj, żeby nie było przerw i miejsc "niezroszonych".

Czym wyżej od roślin umieścisz dysze, tym większą rozpiętość natrysku powinieneś uzyskać (zakładając, iż dysze będą będą dawały mocno rozproszony strumień).

ad.2: Dysze nadadzą się każde (tj. z jakiegokolwiek materiału przeznaczonego do styczności z wodą ;) ), o kamień nie musisz się martwić, bo deszczówka nie jest twarda i osadu nie pozostawia jak kranówka, bo z tej, niestety (a raczej stety) będziesz musiał zrezygnować.

Nie nadaje się ona do podlewania/zraszania owadożerów (i dla reszty też wyjdzie na dobre).

Więc najlepiej by było, gdybyś pod ten system podłączył filtr RO (odwróconej osmozy).

Co do reszty, może pomogą ci bardziej "techniczni" forumowicze. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.