Skocz do zawartości

Moc świetlówek

Patrykf17

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jedna świetlówka o mocy 24W wystarczy do naświetlenia roślin w terrarium 60x40x40 (cm) czy może lepsze byłoby 2x8W?

Jakie rośliny? Bo to podstawa. Ja mam takie terra z Drosera adelae prolifiera i schizandra i u mnie 2x 15W (30W) to trochę mało a są to rośliny cienia. A takie 24W czy 2x8 (16W) to już w ogóle.

Odnośnik do odpowiedzi

Litości, o 2x8W zapomnij :) Koszty oświetlenia nie zależą aż tak od mocy lamp i w mniej niż 24W szkoda inwestować. Chyba że chodziło o 2x18W, ale one mają 60 cm bez oprawek, więc nie wejdą do zamkniętego terra, chyba że będą wisieć nad.

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko moc, moc i moc. A co z barwą, lumenami i innymi odnośnikami ? To są nie potrzebne dane czy co ?

Z tematów takich jak ten i postów w nim zawartych wygląda na to, że im więcej wat to lepiej. Czy to prawda ?

Patryk, skup się na barwach światłach. Przy właściwym doborze, ich moc będzie wystarczająca.

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko moc, moc i moc. A co z barwą, lumenami i innymi odnośnikami ? To są nie potrzebne dane czy co ?

Z tematów takich jak ten i postów w nim zawartych wygląda na to, że im więcej wat to lepiej. Czy to prawda ?

Patryk, skup się na barwach światłach. Przy właściwym doborze, ich moc będzie wystarczająca.

Temat dotyczy mocy świetlówek to i odpowiedzi na zadane pytanie są na temat mocy. Zakładamy że osoba która założyła temat bardzo dokładnie przeczytała całe forum na temat innych cech światła :)

Czyli że niby Twoim zdaniem jest odwrotnie? :huh:

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę się zapędziłeś. Ja nie mówię że skład światła nie jest ważny, ale co z tego że będziesz miał idealny skład jak moc świetlówki/leda/żarówki wyniesie np. 8W? Myślisz że dajmy na to taka ventrata będzie zadowolona? Innymi słowy jeżeli masz na talerzu ziemniaczki i surówkę oraz mięsko to masz teoretycznie dobrze złożony posiłek, ale czy jeżeli dostaniesz tego wszystkiego jedną łyżeczkę to się najesz? Z roślinami jest tak samo. Musi być odpowiedni skład światła bo inaczej roślina nie przyswoi (pochłonie) go tak jak powinna oraz odpowiednia moc tego światła. Poza tym jeżeli ktoś się pyta o moc (słowo którego tak nie lubisz) to trzymajmy się tematu. Są przecież świetlówki do roślin jak SYLVANIA GroLux Hagen Aqua-Glo i inne przeznaczone do oświetlania stricte roślin. Tematów o tym jest pełno na forum. :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Witajcie.

Żeby nie tworzyć nowego wątku, to się tu podepnę ;)

Zauważyłam ciekawą rzecz w moim terrarium...

Wsadziłam do niego na próbę 2 sadzonki d.capensis, chcąc zobaczyć,

jaka będzie różnica we wzroście "parapetowej" i "terrariowej".

Co się okazało, parapetowa wygląda normalnie, nawet wypuściła kwiatek okej

a ta w terrarium ma super rosę, wypuszcza regularnie nowe listki, ale...

Wygląda jak albino!

Jedynie co mi przychodzi do głowy, to światło.

Ale, czy jest go za mało, czy za dużo?

Mam w akwarium 90l h=40cm 2*39w sylvania grolux + lustro jako pokrywa.

Ciekawa jestem, co o tym sądzicie?

na foto:

roślina z terrarium (sadzonka), i roślina z parapetu (roślina matczyna)

post-6429-1376827355_thumb.jpg

post-6429-1376827367_thumb.jpg

Edytowane przez ania :)
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.