Patrykf17 Napisano 4 Sierpnia 2013 Share Napisano 4 Sierpnia 2013 (edytowane) Czy jedna świetlówka o mocy 24W wystarczy do naświetlenia roślin w terrarium 60x40x40 (cm) czy może lepsze byłoby 2x8W? Edytowane 4 Sierpnia 2013 przez Patrykf17 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 4 Sierpnia 2013 Share Napisano 4 Sierpnia 2013 Czy jedna świetlówka o mocy 24W wystarczy do naświetlenia roślin w terrarium 60x40x40 (cm) czy może lepsze byłoby 2x8W? Jakie rośliny? Bo to podstawa. Ja mam takie terra z Drosera adelae prolifiera i schizandra i u mnie 2x 15W (30W) to trochę mało a są to rośliny cienia. A takie 24W czy 2x8 (16W) to już w ogóle. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patrykf17 Napisano 4 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2013 Chdzi tu głównie o moje dzbaneczniki gdyż w ciągu dnia nie mogę zapewnić im odpowiedniej ilości światła ( 6-7 godz.) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 4 Sierpnia 2013 Share Napisano 4 Sierpnia 2013 Chdzi tu głównie o moje dzbaneczniki gdyż w ciągu dnia nie mogę zapewnić im odpowiedniej ilości światła ( 6-7 godz.) A jakie to dzbanki? Bo jak na terra tych wymiarów to tak jakoś mi nie pasuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patrykf17 Napisano 4 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2013 Są to małe okazy Alaty, Blood Mary i Black Jack'a. Tak wiem terrarium jest małe ale jest ono używane chwilowo. Gdy rośliny podrosną zostaną przeniesione do większego terrarium. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 4 Sierpnia 2013 Share Napisano 4 Sierpnia 2013 Litości, o 2x8W zapomnij Koszty oświetlenia nie zależą aż tak od mocy lamp i w mniej niż 24W szkoda inwestować. Chyba że chodziło o 2x18W, ale one mają 60 cm bez oprawek, więc nie wejdą do zamkniętego terra, chyba że będą wisieć nad. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 4 Sierpnia 2013 Share Napisano 4 Sierpnia 2013 Do dzbanków absolutne minimum to chyba 36 W. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patrykf17 Napisano 4 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2013 Czyli podsumowując wszystkie wypowiedzi 2x24W to dla mnie minimum Dzięki wszystkim za szybkie odpowiedzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patrykf17 Napisano 4 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2013 A czy myślicie że zamontowanie takich żarówek led (ilu?) dawałoby radę zamiast 2x24W? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 4 Sierpnia 2013 Share Napisano 4 Sierpnia 2013 Tylko moc, moc i moc. A co z barwą, lumenami i innymi odnośnikami ? To są nie potrzebne dane czy co ? Z tematów takich jak ten i postów w nim zawartych wygląda na to, że im więcej wat to lepiej. Czy to prawda ? Patryk, skup się na barwach światłach. Przy właściwym doborze, ich moc będzie wystarczająca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 4 Sierpnia 2013 Share Napisano 4 Sierpnia 2013 Tylko moc, moc i moc. A co z barwą, lumenami i innymi odnośnikami ? To są nie potrzebne dane czy co ? Z tematów takich jak ten i postów w nim zawartych wygląda na to, że im więcej wat to lepiej. Czy to prawda ? Patryk, skup się na barwach światłach. Przy właściwym doborze, ich moc będzie wystarczająca. Temat dotyczy mocy świetlówek to i odpowiedzi na zadane pytanie są na temat mocy. Zakładamy że osoba która założyła temat bardzo dokładnie przeczytała całe forum na temat innych cech światła Z tematów takich jak ten i postów w nim zawartych wygląda na to, że im więcej wat to lepiej. Czy to prawda ? Czyli że niby Twoim zdaniem jest odwrotnie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 4 Sierpnia 2013 Share Napisano 4 Sierpnia 2013 https://www.google.de/search?q=lampa+haloge...525&bih=670 ---dużo wat. I co, lepiej dla roślin ? ;> Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 4 Sierpnia 2013 Share Napisano 4 Sierpnia 2013 Trochę się zapędziłeś. Ja nie mówię że skład światła nie jest ważny, ale co z tego że będziesz miał idealny skład jak moc świetlówki/leda/żarówki wyniesie np. 8W? Myślisz że dajmy na to taka ventrata będzie zadowolona? Innymi słowy jeżeli masz na talerzu ziemniaczki i surówkę oraz mięsko to masz teoretycznie dobrze złożony posiłek, ale czy jeżeli dostaniesz tego wszystkiego jedną łyżeczkę to się najesz? Z roślinami jest tak samo. Musi być odpowiedni skład światła bo inaczej roślina nie przyswoi (pochłonie) go tak jak powinna oraz odpowiednia moc tego światła. Poza tym jeżeli ktoś się pyta o moc (słowo którego tak nie lubisz) to trzymajmy się tematu. Są przecież świetlówki do roślin jak SYLVANIA GroLux Hagen Aqua-Glo i inne przeznaczone do oświetlania stricte roślin. Tematów o tym jest pełno na forum. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 18 Sierpnia 2013 Share Napisano 18 Sierpnia 2013 (edytowane) Witajcie. Żeby nie tworzyć nowego wątku, to się tu podepnę Zauważyłam ciekawą rzecz w moim terrarium... Wsadziłam do niego na próbę 2 sadzonki d.capensis, chcąc zobaczyć, jaka będzie różnica we wzroście "parapetowej" i "terrariowej". Co się okazało, parapetowa wygląda normalnie, nawet wypuściła kwiatek a ta w terrarium ma super rosę, wypuszcza regularnie nowe listki, ale... Wygląda jak albino! Jedynie co mi przychodzi do głowy, to światło. Ale, czy jest go za mało, czy za dużo? Mam w akwarium 90l h=40cm 2*39w sylvania grolux + lustro jako pokrywa. Ciekawa jestem, co o tym sądzicie? na foto: roślina z terrarium (sadzonka), i roślina z parapetu (roślina matczyna) Edytowane 18 Sierpnia 2013 przez ania :) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 18 Sierpnia 2013 Share Napisano 18 Sierpnia 2013 Jest go za mało, jeśli zmniejszysz wysokość roślinki od świetlówek to zobaczysz efekt wybarwienia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi