ania :) Napisano 18 Sierpnia 2013 Share Napisano 18 Sierpnia 2013 (edytowane) Jest go za mało, jeśli zmniejszysz wysokość roślinki od świetlówek to zobaczysz efekt wybarwienia niestety nie mam możliwości obniżenia świetlówek/podniesienia roślin. Myślałam, że te 80w wystarczy... Teraz zaczynam się martwić, że dla tłustoszy będzie go za mało. Edytowane 18 Sierpnia 2013 przez ania :) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 18 Sierpnia 2013 Share Napisano 18 Sierpnia 2013 (edytowane) Nie wiem na jakiej wysokości wybarwia się capensis, od paru lat nie mam żadnego pod sztucznym światłem, ale w przypadku świetlówek liniowych 2x36W T8 moje rośliny stawiam nie dalej niż 20cm od nich, żeby ich wygląd miał jakiś sens ). Natomiast jeśli chodzi o tłustosze to polecam Pinguicularium CFHs'a obejrzeć Pozdrawiam Edytowane 18 Sierpnia 2013 przez Nwankwo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 18 Sierpnia 2013 Share Napisano 18 Sierpnia 2013 Dzięki. Ja mam T5- 2*39w + lustro nad nimi, więc byłam pewna, że "styknie"... Od CFHs-a mam właśnie swoje tłustosze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 18 Sierpnia 2013 Share Napisano 18 Sierpnia 2013 No to już lepiej. Skoro materiał roślinny masz, a nie dopiero w planach - to proponuję potestować samemu, może akurat ich rozwój w takich warunkach będzie Ci odpowiadał, podobał się, są gusta i guściki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi