pollesek3 Napisano 5 Sierpnia 2013 Share Napisano 5 Sierpnia 2013 Hej! Ostatnio dużo czytałem o in-vitro roślin. Strasznie mnie to zaciekawiło. Chciałbym mieć taką hodowlę. Tylko mam mały problem... Chodzi o pożywkę Kompletnie mi się wszystko pomieszało i proszę aby ktoś pomógł mi pisząc wszystko od początku do końca. Posiadam takie oto substancje: jodek potasu węglan sodu cynk granulowany węglan wapnia tlenek miedzi miedź (folia) magnez (paski) tiosiarczan sodu siarczan żelaza kwas winowy siarczan magnezu kwaśny siarczan sodu żelazo (proszek) siarczan sodu siarczan potasowo-glinowy (ałun) chlorek amonowy siarczan miedzi wodorotlenek wapnia Z góry dziękuję! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 5 Sierpnia 2013 Share Napisano 5 Sierpnia 2013 http://www.wbp.olsztyn.pl/~krist/skrypt/index.php?co=1_2 Ogólnie cynk (chodzi o czysty metal?), miedziana folia, paski magnezowe i żelazo raczej Ci się nie przydadzą, chyba że masz zamiar otrzymać ich sole, których Ci brakuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pollesek3 Napisano 5 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2013 Cynk jest czysty Fajna stronka! Gdzie mogę dostać Kobalt i Molibden? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 5 Sierpnia 2013 Share Napisano 5 Sierpnia 2013 Do pożywki MS (najbardziej uniwersalna pożywka do owadożerów) nie trzeba molibdenu. Jeżeli potrzebujesz tych rzeczy to poszukaj na forach chemicznych. W jakim celu chcesz użyć czystych metali? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 5 Sierpnia 2013 Share Napisano 5 Sierpnia 2013 O masakra.. ja bym kupił gotowy MS basal, niewielki koszt, a mnóstwo zaoszczędzonego czasu Robienie pożywki z czystych pierwiastków, albo związków to przecież masochizm.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pollesek3 Napisano 5 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2013 Metali chciałem użyć tak ja wcześniej pisał Blueb od otrzymania soli np: ZnSO4 lub FeSO4. Chcę nauczyć się robić pożywki sam więc nie myślę o kupnie gotowych produktów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 5 Sierpnia 2013 Share Napisano 5 Sierpnia 2013 Przepraszam, nie wiem dlaczego, ale z góry założyłem, że zainteresowała Cię hodowla roślin owadożernych in vitro, a nie produkcja pożywek.. Mnożenie roślin in vitro jest na początku dość skomplikowane, pełno etapów przy których można popełnić błąd, który zadecyduje o końcowej klęsce, nie ma ludzi nieomylnych, trochę jak nauka jazdy samochodem - potrzeba wykształcenia w sobie automatyzmu, zwłaszcza jeśli pracujesz w komorze laminarnej. Jeśli dodasz do tego dodatkowo Twój pomysł, żeby zrobić wszystko od zera - to martwię się, że Cię to przerośnie, mnie na pewno by to przerosło, rzucasz się na głęboką wodę nie umiejąc pływać : ). Jeśli jednak dalej będziesz chciał - musisz znaleźć jakieś chemiczne forum, ew spróbować skontaktować się z genialnym chemikiem - Witkiem (Sativ) , który teraz jest bardzo zajęty, gdzieśtam tuła się po świecie, w tym przypadku będziesz musiał poczekać trochę na odpowiedź. Sama teoria nie pomoże, myślę, że nie każda reakcja zachodzi w 100%, stąd też takie jest moje podejście do sprawy. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pollesek3 Napisano 5 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2013 Pięknie powiedziane Rzeczywiście masz dużo racji. Chyba za bardzo się skupiłem na pożywce niż na całości. Popróbuje sobie troszkę. Dzięki stronie od Blueba mam to lepiej zilustrowane. Człowiek uczy się na błędach Bardzo dziękuję wszystkim Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi