Sevillo Napisano 5 Sierpnia 2013 Share Napisano 5 Sierpnia 2013 Hejka, możecie napisać gdzie rośnie w Polsce zachodniej Drosera Anglica ? Bo jak na razie szukam jej, a tylko znalazłem 6 stanowisk okrągłolistnej i 1 pośredniej , a długolistnej szukam . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edytor Napisano 6 Sierpnia 2013 Share Napisano 6 Sierpnia 2013 Wygląda na to, że Borach Tucholskich. Może poszukasz jej tam i dasz znać, czy jeszcze tam jest Może ja pojadę, mam niedaleko, akurat temat na weekendowy wypad za miasto. Dzięki http://www.pnbt.com.pl/index.php?lg=&a=598 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 6 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2013 Byłem na obrzeżach Borów , ale oczywiście, okrągłolistna, byłem też w Rezerwacie Lewice, z rosiczką okrągłolistną i długolistną, ta długolistna albo się tak maskuje ,albo jej tam po prostu nie ma, tylko okrągłolistna jak chwast . O Zieleńcu nie wspomnę... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edytor Napisano 7 Sierpnia 2013 Share Napisano 7 Sierpnia 2013 Taką odpowiedź dostałam z Parku Narodowego "Bory Tucholskie" "(...) Ze znanych mi rezerwatów przyrody w Borach Tucholskich, w których występują rosiczki, akurat Drosera anglica nie występuje przy szlakach. W odniesieniu do Parku Narodowego “Bory Tucholskie”, reprezentującego najwyższą formę ochrony przyrody w Polsce, mogę poinformować Panią, że rzeczywiście występują tu 3 gatunki Drosera, w tym: Drosera intermedia i anglica. Stanowiska ich występowania znajdują się poza szlakami turystycznymi i nie ma możliwości ich zobaczenia. Nie ma również możliwości by indywidualnie skorzystała Pani z informacji dotyczącej miejsc występowania tych gatunków." Także jak widzisz niestety... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 7 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2013 Jeszcze tam jest x obovata . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi