Skocz do zawartości

Owadożerne piekiełko Łukasha

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 367
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Sansei a mi się nie podobają ale wstawiłem co nieco, by odświeżyć wątek i pokazać między innymi D. proliferę, która wykiełkowała mi z pączka kwiatowego ;)

Redgreen i tego i tego ;) ale lenia dziś miałem i nie chciałem ich wyjmować z domku ;)

Rysiek955 między doniczkami jest mech sphagnum rozłożony na całej powierzchni :)

Edytowane przez Gość
Odnośnik do odpowiedzi

W moim floroterra kwitną teraz D. dielsiana, D. madagascariensis, D. kaieteurensis, D. oblanceolata, D. sp. 'Lantau Island oraz D. Red-Green.

Edytowane przez Gość
Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajnie się prezentują doniczki w tym mchu :) A jak duże jest to terrarium > I czy jest na dnie jakieś podłoże dla mchu ? Mam na myśli czy on rośnie tylko w wodzie czy np rozsupałeś trochę torfu i dopiero posadziłeś mech ?

Fajnie by było gdybyś powiedział też coś o oświetleniu, bo myślę o nim już chyba z miesiąc i nie mogę się zdecydować :P

Odnośnik do odpowiedzi

Maju mech rośnie bezpośrednio w wodzie, na razie nic tam nie robiłem, co jakiś czas tylko uzupełniam wodą, by podłoże pobierało wodę dla roślin. A oświetlenie? Lampa AQUAEL DecoLight 11W była moją jedyną jeszcze zanim urządziłem terra a druga powstała z oprawki ceramicznej o średnicy 14cm plus żarówka Exo Terra Repti-Glo 5.0 UVB 26W i dzięki tej żarówce w terra mam podwyższoną temperaturkę, gdzie w dzień oscyluje w okolicach 27-28 stopni przy 60% wilgotności a nocą wyłączam światło i temp. wynosi wtedy ok 20-21 kresek oraz ok. 98 % wilgotność. Oczywiście wszystko przykryłem zwyczajną folią aluminiową :D O ile w ciągu dnia mam niewielki obszar odkryty, by rośliny nie "ugotowały się" o tyle nocą góra jest zasłonięta ale nieszczelnie :) Edytowane przez Gość
Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Po raz drugi kwitnąca w tym półroczu Drosera oblanceolata oraz siewki od Radka już takiej wielkości :)

Poza tym mam pytanko odnośnie Drosery paradoxy. Czy to jej prawidłowy rozwój? Zasuszyła mi się i teraz jakby odbija ze środka ale strasznie wolno jej to idzie.

Edytowane przez Gość
Odnośnik do odpowiedzi