Skocz do zawartości

Owadożerne piekiełko Łukasha

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 367
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Udało mi się z kiełkowaniem rosiczki tylko nie wiem jakiej. :D

Mam do wyboru D. kaieteurensis lub D. felix (Tuku Muruku Gran Sabana).

Nie widziałem nawet czy to były nasiona ale stwierdziłem, że warto posiać i dziś zauważyłem maleństwa.

Przepraszam za jakość zdjęcia ale ciężko wyostrzyć obraz przy tak małych obiektach. yeah

post-6457-1402750348_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Również jestem przekonany, że to są muchołówki. Za duże te nasionka jak na rosiczki no i bardzo charakterystycznie kiełkuje,bo skorupka nasionka idzie do góry ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Ale chłopcy, nie zamawiałem jakichkolwiek nasion muchołówki to raz. Torf kupowałem z Carnisany bodajże w zeszłym roku jeszcze i może tam zawieruszyły się nasionka? Nie wiem. W każdym bądź razie tenże torf wziąłem do doniczki, uklepałem i dałem nasiona rosiczek z własnej hodowli stąd moje zadowolenie, że coś wzeszło. Ale skoro to muchołówki to...poczekajmy jeszcze. :D

Edytowane przez Gość
Odnośnik do odpowiedzi

Niemożliwe, gdyż nie zaopatrywałem się w nasiona muchołówki :)

To są rosiczki. :)

Przywracasz mi wiarę w moje zdolności obserwacji. Nasionka widać, że małe i takie jakieś inne. U muchołówki są jak czarna kropla.

Odnośnik do odpowiedzi

Torf kupowałem z carnisany bodajże w zeszłym roku jeszcze i może tam zawieruszył się nasionka? Nie wiem. W każdym bądź razie tenże torf wziąłem do doniczki, uklepałem i dałem nasiona rosiczek z własnej hodowli stąd moje zadowolenie, że coś wzeszło. Ale skoro to muchołówki to...poczekajmy jeszcze. :D

Zobaczymy ilość muchołówek na m2 i też się zaopatrzę :D Hmmm... torf z nasionkami muchołówek... Hit sezonu! :D

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście, siewki i nasiona są bardzo podobne do muchołówek. Muchołówki jak i rosiczki są zaliczane do tej samej rodziny - rosiczkowatych, więc jakieś prawdopodobieństwo w nasionach i siewkach może zachodzić. Wystarczy trochę poczekać i będzie pewność. :)

Odnośnik do odpowiedzi