dokkrb Napisano 19 Lutego 2015 Share Napisano 19 Lutego 2015 Bardzo ładne rosiczki, widać po D. burmannii jaka różnica w stosunku do sytuacji z grudnia, czy to efekt tylko tej małej żarówki ledowej, czy doświetlasz jeszcze czymś mocniejszym? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 19 Lutego 2015 Share Napisano 19 Lutego 2015 Faktycznie efekt widać gołym okiem ! Polifera nawet przyrumieniona a zwykle wszyscy mają czysto zielone więc coś jest na rzeczy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 19 Lutego 2015 Autor Share Napisano 19 Lutego 2015 (edytowane) Marto pokazałem tak z grubsza tylko co się dzieje teraz bo nie chciało mi się ich wyciągać z terrarium a wczoraj wodę lałem i z doniczki, by kapało. Filiformis rozlazła mi się po całym terra i chyba wersję zieloną posiadam bo w ogóle nie wybarwia się i nasiona mieć będę. ;-) dokkrb odnośnie oświetlenia to musiałem zmienić żarówkę, gdyż poprzednia ledowa...przestała się palić. Nie miałem paragonu bo sądziłem, że pobędzie ze mną długi czas ale felerna trafiła mi się. Poprzednia miała moc 9 W co odpowiadało równowartość 90W zwykłej żarówki natomiast nowo zakupiona to 15 W i odpowiada równowartości 150W typowej żarówki. Jest znaczna różnica bo tak jak biedronkaoo7 zauważyła, D. prolifera zrobiła się żółtsza a i moje pigmejki roseana ma czerwoniutkie listeczki a pulchella x nitidula też lekko czerwienić się zaczyna, D. kaieteurensis w końcu ma kropelki na listkach i zaróżowiła się. Po prostu jest moc! Najgorzej jest z D. graomogolensis, gdyż ona ledwo zipie. Nie wiem co może być przyczyną. Oklapła mi i nie ma kropelek prawie. Edytowane 19 Lutego 2015 przez Gość Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 20 Lutego 2015 Share Napisano 20 Lutego 2015 Może i 1W Led odpowiada 10W żarówki ale pod jakim względem? Światła przyswajalnego dla roślin? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 20 Lutego 2015 Share Napisano 20 Lutego 2015 ... Najgorzej jest z D. graomogolensis, gdyż ona ledwo zipie. Nie wiem co może być przyczyną. Oklapła mi i nie ma kropelek prawie. Z twoich zdjęć trudno się zorientować, w jak wysokich doniczkach trzymasz rosiczki. D. graomogolensis powinna rosnąć w wysokiej doniczce (7 cm i wyżej). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 20 Lutego 2015 Autor Share Napisano 20 Lutego 2015 mrDIIL odpowiada mocy zwykłej żarowej żarówki a czy przyswajalnego światła dla roślin to nie mam pojęcia, bo nie robię takich badań. Niekumaty Burak to trzeba mi zmienić doniczkę, gdyż mam te małe o średnicy 5,5 cm, więc i wysokość nie poraża. Dziękuję! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 22 Lutego 2015 Autor Share Napisano 22 Lutego 2015 Porcja żarłaczy: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 22 Lutego 2015 Share Napisano 22 Lutego 2015 Świetne ujęcie D. roseana ! Zazdroszczę czerwonej adelki..u mnie nawet czerwone od Ptaaha zzieleniały Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 22 Lutego 2015 Share Napisano 22 Lutego 2015 Piękne rośliny Łukashu. W kwestii D. graomogolensis - trzymam swoją w 5,5cm i nie planuję przesiedlać - rośnie szybko i cała jest w kroplach. Życzyłbym sobie żeby każda moja rosiczka tak wyglądała Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jowita Napisano 22 Lutego 2015 Share Napisano 22 Lutego 2015 Lukash, żarłacze do pozazdroszczenia . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 22 Lutego 2015 Autor Share Napisano 22 Lutego 2015 (edytowane) biedronkaoo7 dziękuję serdecznie! Moja adela w kącie stoi, w sumie światła dużo nie ma ale to może z tej żarówki ledowej jeszcze podciąga światełka mimo, że żarówka umiejscowiona jest po drugiej stronie terra. Ja chyba wolałbym zieloną. Ptaah dzięki wielkie! To w czym może być problem w takim razie? Coś źle muszę robić. W dzień wstawię zdjęcie najlepiej. Jowita dziękuję! Czekam już tej wiosny, to choć trochę wyjmę stamtąd bo ciasno jak nic robi się. Edytowane 22 Lutego 2015 przez Gość Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 22 Lutego 2015 Share Napisano 22 Lutego 2015 Czekam w takim razie na zdjęcie. Być może wspólnymi siłami dojdziemy do jakichś sensownych wniosków Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 23 Lutego 2015 Share Napisano 23 Lutego 2015 Łukashu, jest pięknie - a moje serce kradnie D. kaieteurensis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 23 Lutego 2015 Autor Share Napisano 23 Lutego 2015 Kropko dziękuję serdecznie! Właśnie odżyła moja roślinka po zmianie oświetlenia. Wcześniej męczyła się niemiłosiernie. Ptaah proszę uprzejmie: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 23 Lutego 2015 Share Napisano 23 Lutego 2015 (edytowane) Prawie na pewno rosiczki ze zdjęć powyżej mają mokre stożki wzrostu. Dotknij chusteczką higieniczną to zobaczysz jak nasiąka. Wraz z wodą na młodych liściach osiadają substancje zawarte w torfie (kwasy humusowe?), woda odparuje a te substancje zostają. Mogą też stworzyć, czarną, nieprzepuszczalną dla powietrza powłokę, pod którą liście przestają się rozwijać. U tych rosiczek widać na młodych liściach czarne końcówki. Jeśli takie czarne "coś" obetniesz i wrzucisz do wody to zacznie się rozpuszczać i zabarwi wodę na brązowo. Nie wiem czemu tak się robi. Obserwowałem że dzieje się tak u osłabionych egzemplarzy, niestety nie wiem czy to skutek czy przyczyna osłabienia. pomaga przemywanie stożka wzrostu wodą, substancje z torfu są wymywane i młode liście mają szanse się rozwijać normalnie. Fajna D. adelae, moja jak trochę wydobrzeje to zaraz jakieś grzyby ja łapią :/ Z jakiej wysokości i jaką powierzchnię oświetlasz lampą ledową? Edytowane 23 Lutego 2015 przez MarcinS Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi