Skocz do zawartości

Owadożerne piekiełko Łukasha

Rekomendowane odpowiedzi

Porter - ok, mamy jedną stronę, na której pan Aaron May napisał odnośnie głębokości doniczek, a np. w książce "The Savage Garden" nic nie wskazano na temat takiego wymogu. Podobnie na kilku innych stronach internetowych, na które zajrzałem. Wiele spośród południowoamerykańskich rosiczek nie ma w czym się zakorzenić, bo rośnie często na gołej skale, a sadzenie ich w głęboki pojemnik byłby ostatnią rzeczą jaka przyszłaby mi do głowy. Ostatnią rzeczą byłoby wywnioskowanie, że w przypadku Łukasha standardowa wysokość doniczki doprowadziła do spadku formy u jego rośliny. Pogrzeb sobie w internecie i zobacz w jakich doniczkach ludzie uprawiają D. graomogolensis. Żadna technika rakietowa. Czy taka kondycja rośliny Cię przekonuje?: http://carnivorousockhom.blogspot.com/2010...mogolensis.html

A co z D. communis, D. kaieteurensis? Też nie obejdą się bez doniczki o wysokości 16cm?

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 367
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Nigdzie nie napisałem żeby przesadzał roślinę do doniczki 16cm. Myślisz, że utrzymasz taką roślinę w doniczce o wysokości 6cm przez cały czas? Ta może i by utrzymał ale szkoda rośliny. Nie miałem na myśli każdej rosiczki z południowej Ameryki. Napisałem że i tak będzie musiał przesadzić na ciut wyższą czy teraz czy za parę miesięcy. U mnie ta rosiczka po miesiącu od zakupu wypuściła 4cm korzeń z doniczki takiej jaką ma Łukasz, więc musiałem przesadzić i wyszło to na spory plus. Skoro ty uważasz doniczkę o wys. 7-9cm za technikę rakietową...

Edytowane przez porter
Odnośnik do odpowiedzi

Pan May zasugerował doniczki 16cm lub większe. Opierałeś się o jego wytyczne, więc przytoczyłem wartości podane przez niego. Nie staram się kwestionować Twoich słów - poszukuję po prostu zasadności takiego a nie innego zalecenia. U mnie u wielu roślin - głównie heliamfor - wyrastają korzenie u spodu doniczki. Czerpią sobie wodę z wilgotnego keramzytu i rosną dalej. Czasami przy wyciąganiu takich roślin z terrarium te długie korzenie się wyłamują zahaczając o kratkę lub cokolwiek innego, a rośliny nigdy przy tym nie cierpią. Wierzę, że rosiczkom też to nie zrobi różnicy.

Odnośnik do odpowiedzi

Dziubaski słodyczy przyjrzałem się mojej rosiczce i co postanowiłem. Spośród trzech widocznych sadzonek uciąłem tę w środku, która nie miała kropelek jakichkolwiek. Ponadto z tejże sadzonki zebrałem bodajże 4 listki, które poszły do ukorzenienia. Na razie odłożyłem przesadzanie, gdyż z brzegu doniczki wyrosła mi malutka rosiczka. Poczekam aż podrośnie i sprawdzę czy i ona będzie słabo sobie radziła. Póki co kropelki posiada a sama roślinka stoi bardo blisko światła.

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem dwa podejścia do rosiczek południowoamerykańskich. Pierwsze - w doniczkach o wysokości 4 cm - wszystkie padły. Drugie - w doniczkach o wysokości 7 cm - ładnie rosły. Parapet i torf były identyczne.

Poprzednio doradziłeś Łukashowi, że powinien trzymać swoje rosiczki w doniczkach o wysokości min. 7cm. Rozumiem, że ta żelazna zasada oparta jest o Twoją obserwację? A co gdybyś do drugiej próby użył pojemników wysokich na 8cm? Albo 6cm? Na łamach forum naczytałem się wiele "niezbitych prawd" jak np., że muchołówki koniecznie trzeba doświetlać zimą, bo inaczej umrą, a Ziemia zmieni oś obrotu. Próbuję po prostu doszukać się logiki w takim a nie innym postępowaniu. Jeśli ja swoją D. graomogolensis trzymam w doniczce 5cm, to po jakim czasie czeka ją niechybna śmierć?

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś troszku bardziej przyłożyłem się do zdjęć więc porcja fotek moi drodzy. Wśród zdjęć są: rosiczka adelae, rosiczki burmannii, rosiczki prolifera, rosiczka scorpioides, rosiczka kaieteurensis oraz cefalotus z listków.

post-6457-1425583885_thumb.jpg

post-6457-1425583891_thumb.jpg

post-6457-1425583897_thumb.jpg

post-6457-1425583905_thumb.jpg

post-6457-1425583910_thumb.jpg

post-6457-1425583916_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Nolieno dziękuję serdecznie! :) Buziaki :*:*

Biedroneczko biorąc pod uwagę fakt, że Adela siedzi w kącie dalej od żarówki to sama zobaczysz różnicę jak ładnie zacznie się wybarwiać! Tylko pokazuj foteczki bo inaczej ugryzę! 8)

Odnośnik do odpowiedzi