biedronkaoo7 Napisano 23 Maja 2015 Share Napisano 23 Maja 2015 Łukashu a kiedy Ty tego cefalka rozmnozyłeś ?? Mój kupiony rok temu nie jest taki duży a ten to rośnie w oczach... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 23 Maja 2015 Autor Share Napisano 23 Maja 2015 Biedronello kochana! Myślę, że w grudniu albo listopadzie ubiegłego roku cztery listki zerwałem i wpakowałem do mieszanki. Jak patrzę na zdjęcia sprzed miesiąca czy dwóch to widzę znaczną różnicę jednak we wzroście bo tak jak zaglądam codziennie stwierdziłem, że ociąga się strasznie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 23 Maja 2015 Share Napisano 23 Maja 2015 Czyli to mój mnie nie kocha... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek79 Napisano 24 Maja 2015 Share Napisano 24 Maja 2015 Kondycja Twoich roślin po prostu zachwyca, a zdjęcia świetnie to prezentują . Łukashu, a gdzie trzymasz cefalki, w terra czy na parapecie? Mógł bym Cię prosić abyś powiedział coś więcej o warunkach, podłożu i podlewaniu Twoich cefalotusów. Jakoś nie mam ręki do tych łobuzów i na razie skończyło się tak , ale może spróbuję jeszcze raz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 24 Maja 2015 Autor Share Napisano 24 Maja 2015 (edytowane) Biedronello kocha, kocha tylko pewnie z zazdrości robi Tobie psikusa i ma focha. Tomku dzięki wielkie za miłe słowa! Napiszę Tobie to samo, co Crespo ode mnie otrzymał, a więc, najpierw przygotowałem podłoże składające się z torfu z perlitem wymieszanym (zakupiony w Carnisanie już jakiś czas temu) do tego dodałem trochę żwirku o grubości 1-2 mm. Nie wiem, może 20% tej całej mieszanki sam żwirek wynosił, reszta to torf z perlitem. Potem skubnąłem 4 listki, im bliżej nasady zerwany tym lepiej i tak zapakowałem do torfu i całość wsadziłem do mojego terrarium. Oświetlenie włączane jest na 10 godzin dziennie choć to mniej istotne. Bardziej chyba to, że wilgotność w dzień oscyluje w okolicach 55-60% zaś nocą dochodzi do 90%. Temp. w dzień 24-25 stopni C a nocą ok. 20 kresek. A jeszcze odnośnie podlewania to zawsze podlewam jak już woda mi zniknie w akwarium a tam mam jeszcze żywy mech torfowiec sphagnum, który okala każdą roślinę w tym cephalotusa. winkp.gif To jest mój sukces! smile.gif Edytowane 24 Maja 2015 przez Gość Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek79 Napisano 24 Maja 2015 Share Napisano 24 Maja 2015 Dzięki wielkie Łukashu. Strasznie podobają mi się cefale, a Twoje zdjęcia tylko nakręcają mnie jeszcze bardziej, by spróbować jeszcze : . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 24 Maja 2015 Autor Share Napisano 24 Maja 2015 Dzięki Tomek! Poszedłem przykładem Nolieny bo w sumie u niej po raz pierwszy widziałem jak szybko rosną te rośliny i tak sam zaraziłem się chciejstwem rozmnożenia roślinki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 29 Maja 2015 Autor Share Napisano 29 Maja 2015 (edytowane) Zgodnie z obietnicą wstawiam fotki mojej pracy wczorajszej! Proszę się tylko nie śmiać z mojego rysunku technicznego. To taki podglądowy zarys tego, co dzieje się w środku doniczki. Pragnę serdecznie podziękować Ptaahowi za podarowanie mi roślinek w postaci: czterech muchołówek, dwóch kapturnic (S. Flava i S. Rubra) a także rosiczki binaty. Bez niego nie utworzyłbym balkonowego, owadożernego raju. Na środku mniej więcej jeszcze trochę miejsca na rośliny mi zostało i po niedzieli będę miał trzy rosiczki: rotundifolia, intermedia oraz x obovata, z czasem dojdą jeszcze dwie muchołówki: Dionaea muscipula Korrigans oraz Dionaea muscipula Kinchyaku. Edytowane 29 Maja 2015 przez Gość Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 29 Maja 2015 Share Napisano 29 Maja 2015 Ślicznie! Trzymam kciuki za kolejne mini-torfowisko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 29 Maja 2015 Share Napisano 29 Maja 2015 Bardzo fajnie to wygląda Niestety mi rośliny posadzone w takim mini torfowisku zgnily w zimie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 29 Maja 2015 Autor Share Napisano 29 Maja 2015 Dziękuję Ioreth i daro7979. Już doczekać się nie mogę jak wyglądać będzie w przyszłym roku i czy przetrwa. Ale póki co niech rośnie, co prawda słońca na balkonie mniej bo około 5 godzin bezpośredniego nasłonecznienia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 29 Maja 2015 Share Napisano 29 Maja 2015 Super Łukashu !! Rysunek też pierwsza klasa Teraz tylko czekać aż ruszą ze wzrostem Ciekawa jestem czy ten mech Ci nie wyschnie.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 29 Maja 2015 Autor Share Napisano 29 Maja 2015 Dzięki biedroneczko! Mech może mi się podsuszyć pewnie w upały bo dziś jest wilgotniutki, podłoże też mokre. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 29 Maja 2015 Share Napisano 29 Maja 2015 Dzisiaj pierwszego dnia nie może być inaczej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 29 Maja 2015 Autor Share Napisano 29 Maja 2015 Zobaczymy Biedronello w przyszłym tygodniu bo nadają ponad 30 kresek! A tutaj Ptaahowe mucholce podarowane do mojego torfowiska balkonowego: i Łukashowy ostał się jeszcze: I taki widoczek na wieczór: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi