Skocz do zawartości

Owadożerne piekiełko Łukasha

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 367
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ptaahu trzymam tylko na balkonie a w większe, siarczyste mrozy chowam do domu bo nie mam innej możliwości a to powoduje ich rozbudzanie się ale robię to w ostateczności jak już wiem, że w misce torf jest twardy jak skała. Nie mam pomysłu na nią, by opatulić należycie.
Odnośnik do odpowiedzi

Jak okno otwarte to około 5-10 stopni, zależy jaka ta zima. Ale jak mi okno zamkną to będzie ciepło, jakieś 16-17 kresek. Jak mogą być w ciemnicy to bym zaryzykował. :)

Próbuj. W razie strat pozimowych poratuję :)

Odnośnik do odpowiedzi

i jeszcze tu...

Hej, mam pytanie. Gdzie trzymasz swojego scorpioidesa? Ja póki co mojego trzymam na południowym parapecie (na zewnątrz) ale zastanawiam się czy powoli noce nie zaczynają być zbyt zimne. W domu na parapecie mam niestety ok 24 stopni, mieszkam w bloku.

Odnośnik do odpowiedzi

Vinci miło. :)

Pinguicula tina

post-6457-1539526349_thumb.jpg

Pinguicula weser

post-6457-1539526388_thumb.jpg

Drosera sp. Lantau Island

post-6457-1539526464_thumb.jpg

Drosera peltata

post-6457-1539526504_thumb.jpg

Drosera intermedia

post-6457-1539526817_thumb.jpg

Drosera tomentosa var. glabrata

post-6457-1539526972_thumb.jpg

Drosera felix

post-6457-1539527005_thumb.jpg

Edytowane przez Gość
Odnośnik do odpowiedzi

Rośliny w świetnej kondycji! Szczególnie urzekła mnie D. felix, do której nie mam specjalnie szczęścia. Twoja prezentuje się fenomenalnie :)

Dziękuję serdecznie choć D. felix kupiłęm od Iglacego chyba w zeszłym roku i tak sobie rośnie. :D

@Łukash, zdradź jak hodujesz swoją peltatę.

Niestety nie mam pojęcia jak ona u mnie rośnie. Przez długi czas nie rosła w górę, wykiełkowała i na tym poprzestało.

W tym roku na wiosnę wybiła mi w górę mimo, że temperatura była wyższa bo latem rosła i rosła a pod koniec zaczęła pierwsza gałązka "zasypiać" :)

Ale oświetlam je 10 godz na dobę, temp. w akwarium wynosi zapewne jakieś 26 stopni, 2 kreski mniej nocą. :) Trzeba być cierpliwym to na pewno. :)

Edytowane przez Gość
Odnośnik do odpowiedzi