Ptaah Napisano 8 Października 2018 Share Napisano 8 Października 2018 Coś tam jeszcze walczy o życie Jak jest u Ciebie z zapewnieniem odpowiednich warunków muchołówkom i kapturnicom? Jedyną opcją jest zimowanie ich na zewnątrz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 9 Października 2018 Autor Share Napisano 9 Października 2018 Ptaahu trzymam tylko na balkonie a w większe, siarczyste mrozy chowam do domu bo nie mam innej możliwości a to powoduje ich rozbudzanie się ale robię to w ostateczności jak już wiem, że w misce torf jest twardy jak skała. Nie mam pomysłu na nią, by opatulić należycie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 11 Października 2018 Share Napisano 11 Października 2018 A jak przedstawiają się możliwości trzymania całości np. w piwnicy? Czy masz dostęp do takowej? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 11 Października 2018 Autor Share Napisano 11 Października 2018 Piwnica jest ale bez okna...więc nie bardzo mogę sobie pozwolić, choć byłoby to dobre miejsce. Liczę, że zima dopiero w styczniu może lutym przyjdzie jak to ma miejsce rokrocznie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 11 Października 2018 Share Napisano 11 Października 2018 A temperatury zimą jakie są w tej piwnicy? Bo jeśli niewiele powyżej zera to w teorii rośliny mogą stać i w całkowitej ciemnicy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 12 Października 2018 Autor Share Napisano 12 Października 2018 Jak okno otwarte to około 5-10 stopni, zależy jaka ta zima. Ale jak mi okno zamkną to będzie ciepło, jakieś 16-17 kresek. Jak mogą być w ciemnicy to bym zaryzykował. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 12 Października 2018 Share Napisano 12 Października 2018 Jak okno otwarte to około 5-10 stopni, zależy jaka ta zima. Ale jak mi okno zamkną to będzie ciepło, jakieś 16-17 kresek. Jak mogą być w ciemnicy to bym zaryzykował. Próbuj. W razie strat pozimowych poratuję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 12 Października 2018 Autor Share Napisano 12 Października 2018 Dziękuję. Zaniedbałem bardzo moje owadożerki. Więc na wiosnę trzeba będzie do miski co nieco dokupić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vinci Napisano 13 Października 2018 Share Napisano 13 Października 2018 i jeszcze tu... Hej, mam pytanie. Gdzie trzymasz swojego scorpioidesa? Ja póki co mojego trzymam na południowym parapecie (na zewnątrz) ale zastanawiam się czy powoli noce nie zaczynają być zbyt zimne. W domu na parapecie mam niestety ok 24 stopni, mieszkam w bloku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 13 Października 2018 Autor Share Napisano 13 Października 2018 Vinci witam! Niestety już nie mam tej rosiczki. Ale nigdy nie trzymałem jej na zewnątrz. Chyba lepiej się nią zajmujesz ode mnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vinci Napisano 14 Października 2018 Share Napisano 14 Października 2018 Vinci witam! Niestety już nie mam tej rosiczki. Ale nigdy nie trzymałem jej na zewnątrz. Chyba lepiej się nią zajmujesz ode mnie. Jak mi wyda gemmae to mogę Ci podesłać, jest majestatyczna, jedna z moich faworytek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 14 Października 2018 Autor Share Napisano 14 Października 2018 (edytowane) Vinci miło. Pinguicula tina Pinguicula weser Drosera sp. Lantau Island Drosera peltata Drosera intermedia Drosera tomentosa var. glabrata Drosera felix Edytowane 14 Października 2018 przez Gość Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 15 Października 2018 Share Napisano 15 Października 2018 Rośliny w świetnej kondycji! Szczególnie urzekła mnie D. felix, do której nie mam specjalnie szczęścia. Twoja prezentuje się fenomenalnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czezarek Napisano 15 Października 2018 Share Napisano 15 Października 2018 @Łukash, zdradź jak hodujesz swoją peltatę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 15 Października 2018 Autor Share Napisano 15 Października 2018 (edytowane) Rośliny w świetnej kondycji! Szczególnie urzekła mnie D. felix, do której nie mam specjalnie szczęścia. Twoja prezentuje się fenomenalnie Dziękuję serdecznie choć D. felix kupiłęm od Iglacego chyba w zeszłym roku i tak sobie rośnie. @Łukash, zdradź jak hodujesz swoją peltatę. Niestety nie mam pojęcia jak ona u mnie rośnie. Przez długi czas nie rosła w górę, wykiełkowała i na tym poprzestało. W tym roku na wiosnę wybiła mi w górę mimo, że temperatura była wyższa bo latem rosła i rosła a pod koniec zaczęła pierwsza gałązka "zasypiać" Ale oświetlam je 10 godz na dobę, temp. w akwarium wynosi zapewne jakieś 26 stopni, 2 kreski mniej nocą. Trzeba być cierpliwym to na pewno. Edytowane 15 Października 2018 przez Gość Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi