PowerpointPL Napisano 10 Sierpnia 2013 Share Napisano 10 Sierpnia 2013 Cześć, od około tygodnia zaniepokoiła mnie jedna zmiana u dwóch rosiczek spatulata. Ze stożka wzrostu wyrastają dziwne czarne liście, jakiś nalot, zaniedbanie czy choroba - nie wiem. W diagnostyce chorób roślin na flytrap.pl, wyszło, że to grzyby sadzaki, ale wolę się upewnić. Prosiłbym o identyfikacje grzyba/choroby/zaniedbania i czym mam to zwalczyć. Oto zdjęcie: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elżbieta Napisano 10 Sierpnia 2013 Share Napisano 10 Sierpnia 2013 Zastosuj albo środek przeciwgrzybiczy,albo orzechy piorące.A jesteś pewien,że to grzyb?Dotknij delikatnie palcem.Jak nalot to może być ten grzyb. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 10 Sierpnia 2013 Share Napisano 10 Sierpnia 2013 To nie Spatulata, ta duża Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 11 Sierpnia 2013 Share Napisano 11 Sierpnia 2013 U mnie na młodziutkich (1-3 mm) liściach rosiczek czasami też pojawia się takie coś, nie jest nalotem. Nie zauważyłem by to szkodziło roślinom. Elżbieta - rozwiń temat orzechów piorących. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 11 Sierpnia 2013 Share Napisano 11 Sierpnia 2013 (edytowane) Nie wiem co wy tam widzicie, ale dla mnie roślina jest przelana i wygląda na to że zgnił środek. Pewnie nie było by tego problemu, gdyby przy takim podlewaniu roślina miała więcej słońca. Edytowane 11 Sierpnia 2013 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomikxd3 Napisano 11 Sierpnia 2013 Share Napisano 11 Sierpnia 2013 Może za dużo wody, za mało słońca? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 11 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2013 Moim zdaniem to nie jest zgnicie, ponieważ jest to nalot, po otarciu palcem, na palcu jest brązowe "coś". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 11 Sierpnia 2013 Share Napisano 11 Sierpnia 2013 A czy powyższa rosiczka nie jest zbyt głęboko osadzona w doniczce? Duża wilgoć plus słońce może zagotować roślinę. Ciepło kumuluje się w doniczce do tego wilgoć i "pieczarki" gotowe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi