karaluch Napisano 11 Sierpnia 2013 Share Napisano 11 Sierpnia 2013 Żeby zebrać nasiona, musimy wiedzieć skąd one się biorą A powstają one w pędzie kwiatowym, którego początki wyglądają tak: Po pewnym czasie, gdy nasz pęd jest już 'dorosły' (wygląda mniej więcej tak): Następuje proces kwitnienia. Można go zobaczyć, klikając TUTAJ Kwiaty pojawiają się od dolnej części pędu kwiatowego. Gdy na samym czubku zakwitnie ostatni kwiat, czekamy ok tygodnia czasu i ucinamy pęd kwiatowy. Gdy go utniemy, chowamy 'go' w bezpieczne miejsce. U mnie to miejsce wygląda tak: Dlaczego w kubeczku ? Otóż, mam tam dużo miejsca, a dzięki temu, że torebki nasienne są skierowane w dół, szansa na utratę nasion jest znikoma Następnie czekamy, aż torebki nasienne dojrzeją (ok 10-14tu dni). A tak to wygląda: Następnie przystępujemy do wyciągnięcia torebki nasiennej I wysypaniu nasion Ponieważ nasiona są bardzo małe, najlepiej cały zbieg przeprowadzać na białej kartce Po pewnym, czasie pracy, z kilku kwiatków Otrzymujemy duuuużo świeżutkich nasion Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon000r Napisano 11 Sierpnia 2013 Share Napisano 11 Sierpnia 2013 (edytowane) Nasiona faktycznie dojrzewają po ścięciu całego pędu? Zawsze mnie wkurzają te pędy, bo strach doniczką ruszyć żeby się coś nie wysypało... Edytowane 11 Sierpnia 2013 przez Kon000r Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 11 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2013 Dojrzewają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nieuczesany Napisano 11 Sierpnia 2013 Share Napisano 11 Sierpnia 2013 Akurat szukałem takiego tematu, ponieważ kilka rosiczek właśnie wypuściło pędy. Dzięki za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 11 Sierpnia 2013 Share Napisano 11 Sierpnia 2013 A ja zbieram bezpośrednio z rosnącego pędu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 11 Sierpnia 2013 Share Napisano 11 Sierpnia 2013 Jasne że można wcześniej, zanim ostatni kwiat przekwitnie te znajdujące się najniżej na pędzie już zwykle są gotowe do zbioru. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 11 Sierpnia 2013 Share Napisano 11 Sierpnia 2013 Gdzieś przeczytałem, że częściowo przekwitnięty pęd kwiatowy można uciąć i wstawić do wody, dojdzie. Zrobiłem tak, bo potężne pędy kwiatowe zaczęły przechylać przylądkową. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadoCMG Napisano 11 Sierpnia 2013 Share Napisano 11 Sierpnia 2013 Ja Capensisa wykałaczkami podparłem tworząc mini płotek - podpórkę W połowie pęd mi już usycha, ale jeszcze czekam ze ścięciem, bo nie wszystkie nasiona już dojrzały do zbioru. Ten poradnik świetna robota Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtys Napisano 11 Sierpnia 2013 Share Napisano 11 Sierpnia 2013 dziekuje ze poradnik . jako ze jestem poczatkujacy to moja rosiczka ma sie swietnie i juz 3 razy odciolem jej ped kwiatowy . balem sie ze roslinka mi poprostu padnie jesli go zostawie . wydaje mi sie ze uzaskanie rosiczki z nasion to troszke wyzsza liga . czy ped kwiatowy oslabia tak bardzo rosline ze po jakims czasie umrze ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 11 Sierpnia 2013 Share Napisano 11 Sierpnia 2013 O to się nie bój. Kwitnienie rosiczek nie osłabia ich tak jak muchołówek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sttigg Napisano 11 Sierpnia 2013 Share Napisano 11 Sierpnia 2013 Wojtys napisał: dziekuje ze poradnik . jako ze jestem poczatkujacy to moja rosiczka ma sie swietnie i juz 3 razy odciolem jej ped kwiatowy . balem sie ze roslinka mi poprostu padnie jesli go zostawie . wydaje mi sie ze uzaskanie rosiczki z nasion to troszke wyzsza liga . czy ped kwiatowy oslabia tak bardzo rosline ze po jakims czasie umrze ? Zależy jakie. Takie jak capensisy czy spatulaty nie bardzo się przejmują że mają pędy kwiatowe. Jeden z moich capensisów wytwarza już trzeci, a jedna spatulata piąty pęd i puki co uschło im mniej więcej tyle listków ile wyrosło pędów kwiatowych, a że mają liści kilkadziesiąt, to trzeba się przyjrzeć żeby zobaczyć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtys Napisano 12 Sierpnia 2013 Share Napisano 12 Sierpnia 2013 (edytowane) no ja ze swoja mam to samo . teraz kupilem parodaxe . mam ja moze trzeci dzien . zaczyna ona wypuszczac dwa pedy kwiatowe a od samej ziemi wypuscza moze z 10 nowych listkow ;] . zaczynam sie zastanawiac czy by wlasnie z niej nie zebrac nasionek ;] Edytowane 12 Sierpnia 2013 przez Wojtys Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtys Napisano 4 Września 2013 Share Napisano 4 Września 2013 (edytowane) Witam. Podjąłem sie zebrania nasion z pedu kwiatowego z mojej rosiczki . chcialbym wiedziec czy moge juz sciac ped kwiatowy i tak jak napisal autor wsadzic go do kubeczka i poczekac az on dojrzeje. Dodam ze jest to najlodsza odnózka jaka przeadzilem do innej doniczki Oto zdjecie pedu kwiatowego : Edytowane 4 Września 2013 przez Kosa1984 Pomijam niechlujstwo, literówki i brak polskich znaków, ale miej litość dla podstaw ortografii, proszę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 4 Września 2013 Autor Share Napisano 4 Września 2013 (edytowane) Wojtys napisał: Witam. Podjąłem sie zebrania nasion z pedu kwiatowego z mojej rosiczki . chcialbym wiedziec czy moge juz sciac ped kwiatowy i tak jak napisal autor wsadzic go do kubeczka i poczekac az on dojrzeje. Dodam ze jest to najlodsza odnózka jaka przeadzilem do innej doniczki Oto zdjecie pedu kwiatowego : karaluch napisał: ....... Gdy na samym czubku zakwitnie ostatni kwiat, czekamy ok tygodnia czasu i ucinamy pęd kwiatowy. ........ Bez komentarza...... Edytowane 4 Września 2013 przez karaluch Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi