Skocz do zawartości

Zbiór nasion

karaluch

Rekomendowane odpowiedzi

Żeby zebrać nasiona, musimy wiedzieć skąd one się biorą :)

A powstają one w pędzie kwiatowym, którego początki wyglądają tak:

post-6274-1376216707_thumb.jpg

Po pewnym czasie, gdy nasz pęd jest już 'dorosły' (wygląda mniej więcej tak):

post-6274-1376216815_thumb.jpg

Następuje proces kwitnienia. Można go zobaczyć, klikając TUTAJ

Kwiaty pojawiają się od dolnej części pędu kwiatowego. Gdy na samym czubku zakwitnie ostatni kwiat, czekamy ok tygodnia czasu i ucinamy pęd kwiatowy.

Gdy go utniemy, chowamy 'go' w bezpieczne miejsce. U mnie to miejsce wygląda tak:

post-6274-1376217060_thumb.jpg post-6274-1376217077_thumb.jpg

Dlaczego w kubeczku ? Otóż, mam tam dużo miejsca, a dzięki temu, że torebki nasienne są skierowane w dół, szansa na utratę nasion jest znikoma :)

Następnie czekamy, aż torebki nasienne dojrzeją (ok 10-14tu dni). A tak to wygląda:

post-6274-1376217292_thumb.jpg

Następnie przystępujemy do wyciągnięcia torebki nasiennej

post-6274-1376217341_thumb.jpg

I wysypaniu nasion

post-6274-1376217384_thumb.jpg

Ponieważ nasiona są bardzo małe, najlepiej cały zbieg przeprowadzać na białej kartce

post-6274-1376217507_thumb.jpg

Po pewnym, czasie pracy, z kilku kwiatków

post-6274-1376217555_thumb.jpg

Otrzymujemy duuuużo świeżutkich nasion :rotfl:

post-6274-1376217703_thumb.jpgpost-6274-1376217713_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

dziekuje ze poradnik . jako ze jestem poczatkujacy to moja rosiczka ma sie swietnie i juz 3 razy odciolem jej ped kwiatowy . balem sie ze roslinka mi poprostu padnie jesli go zostawie . wydaje mi sie ze uzaskanie rosiczki z nasion to troszke wyzsza liga . czy ped kwiatowy oslabia tak bardzo rosline ze po jakims czasie umrze ?

Odnośnik do odpowiedzi

Wojtys napisał:
dziekuje ze poradnik . jako ze jestem poczatkujacy to moja rosiczka ma sie swietnie i juz 3 razy odciolem jej ped kwiatowy . balem sie ze roslinka mi poprostu padnie jesli go zostawie . wydaje mi sie ze uzaskanie rosiczki z nasion to troszke wyzsza liga . czy ped kwiatowy oslabia tak bardzo rosline ze po jakims czasie umrze ?

Zależy jakie. Takie jak capensisy czy spatulaty nie bardzo się przejmują że mają pędy kwiatowe. Jeden z moich capensisów wytwarza już trzeci, a jedna spatulata piąty pęd i puki co uschło im mniej więcej tyle listków ile wyrosło pędów kwiatowych, a że mają liści kilkadziesiąt, to trzeba się przyjrzeć żeby zobaczyć :P

Odnośnik do odpowiedzi

no ja ze swoja mam to samo . teraz kupilem parodaxe . mam ja moze trzeci dzien . zaczyna ona wypuszczac dwa pedy kwiatowe a od samej ziemi wypuscza moze z 10 nowych listkow ;] . zaczynam sie zastanawiac czy by wlasnie z niej nie zebrac nasionek ;]

Edytowane przez Wojtys
Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Witam. Podjąłem sie zebrania nasion z pedu kwiatowego z mojej rosiczki . chcialbym wiedziec czy moge juz sciac ped kwiatowy i tak jak napisal autor wsadzic go do kubeczka i poczekac az on dojrzeje. Dodam ze jest to najlodsza odnózka jaka przeadzilem do innej doniczki :)

Oto zdjecie pedu kwiatowego :

be90e06d0fa4c07bmed.jpg

Edytowane przez Kosa1984
Pomijam niechlujstwo, literówki i brak polskich znaków, ale miej litość dla podstaw ortografii, proszę.
Odnośnik do odpowiedzi

Wojtys napisał:
Witam. Podjąłem sie zebrania nasion z pedu kwiatowego z mojej rosiczki . chcialbym wiedziec czy moge juz sciac ped kwiatowy i tak jak napisal autor wsadzic go do kubeczka i poczekac az on dojrzeje. Dodam ze jest to najlodsza odnózka jaka przeadzilem do innej doniczki :)

Oto zdjecie pedu kwiatowego :

be90e06d0fa4c07bmed.jpg

karaluch napisał:
....... Gdy na samym czubku zakwitnie ostatni kwiat, czekamy ok tygodnia czasu i ucinamy pęd kwiatowy.

........

Bez komentarza......

Edytowane przez karaluch
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.