Skocz do zawartości

Szklarnia ze słoika

orzech45

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Czytałem, że gdy chce się podwyższyć wilgotność roślinom można włożyć je do słoika. Tylko pojawia się problem, gdyż jedni piszą, żeby słoik "zamknąć" folią, a inni piszą, żeby nic na górę nie dawać, bo się ugotują i, że jak się foli nie da, to nic to nie zmieni, gdyż na wysokości roślin wilgotność będzie wysoka i tak i tak. No i właśnie nie wiem co zrobić. Doradzicie coś : ) ?

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy od dwóch podstawowych rzeczy na jakim stanowisku będzie ten słoik: bezpośrednie słońce parapet południowy czy będzie jasno a może sztuczne oświetlenie? poza tym o jakim gatunku mówimy? W ogóle o jakiej roślinie?

Domyślam się że chodzi o którąś z sióstr z Quuensland. Ogólnie w ciemno powiem że słój zamknąć oryginalnym wieczkiem ale porobić w nim otwory.

Odnośnik do odpowiedzi

Tak : ), chodzi o drosere prolifere. Będzie doświetlana, bezpośrednie światło od rana do ok 12. Północno-wschodnie albo południowo-zachodnie (zależy, czy chodzi o kierunek padania promieni słonecznych, czy o stronę świata na którą patrzy okno : )).

@edit

Jeżeli zakryję słoik oryginalną pokrywką, a świetlówka będzie nad rośliną, to prawie żadne światło do niej nie dojdzie : /

Edytowane przez orzech45
Odnośnik do odpowiedzi

Tak : ), chodzi o drosere prolifere. Będzie doświetlana, bezpośrednie światło od rana do ok 12. Północno-wschodnie albo południowo-zachodnie (zależy, czy chodzi o kierunek padania promieni słonecznych, czy o stronę świata na którą patrzy okno : )).

@edit

Jeżeli zakryję słoik oryginalną pokrywką, a świetlówka będzie nad rośliną, to prawie żadne światło do niej nie dojdzie : /

To folia ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki :), i mam jeszcze pytanie: Folię podziurkować czy bez dziur zrobić? I co ile tą folię zdejmować żeby przewietrzyć roślinę?

@edit

I ostatnie pytanie: Jakbym zostawił słoik otwarty, to jaka wilgotność panowałaby przy roślinie? Była by wystarczająca?

Edytowane przez orzech45
Odnośnik do odpowiedzi

A gdybym zrobił tak, że słoik otwarty i centymetr nad nim taki baldachim z folii : )?

@edit

I do cefalotusów też mógłbym zrobić tak jak powyżej? Sprzedawca pisał, że były trzymane w lekko podwyższonej wilgotności (dużej szklarni).

Edytowane przez orzech45
Odnośnik do odpowiedzi

Słoiki,terraria itd.

A czy ktoś się zastanawia jak taka roślina ma się żywić? Potrzebuje chyba jakiegoś owadziego kąska,no nie? Jeden mówi,że nie musi,drugi,że musi.Uważam,że te rośliny powinny mieć dostęp do pokarmu.Ja nie mam terrarium,bo i nie mam na nie miejsca,ale staram się rośliny tak poustawiać,aby było w miarę ok.

Jak roślina jest w słoiku to jak sobie coś upoluje?No chyba,że dobry pańcio będzie ją dokarmiał.

Pływacze i żenlisee to będą rosły w zależności od tego,czy damy im wodę,w której żyją mikroorganizmy,czy też taką,w której jest ich niewiele.To wodę możemy wlewać,a te bez wody,to co?

Czy chcecie mieć zdrowe rośliny?

Odnośnik do odpowiedzi

Cefale i rosiczki można dokarmiać karmą dla rybek. Cefala chcę trzymać w słoju dlatego, że poprzedni właściciel trzymał go w podwyższonej wilgotności. Chciałbym tylko wiedzieć, czy słoik z wyżej opisanym daszkiem spełni swoją funkcję.

Odnośnik do odpowiedzi

Prolifera wymaga wysokiej wilgotności i trzeba ją zamknąć dość szczelnie (jeśli chodzi o małe pojemniki jak słoik) jednakże robiąc małe otworki wentylacyjne by nie zapleśniały ponadto trzeba co jakiś czas otworzyć dla kontroli i wymiany powietrza.

Słoiki,terraria itd.

A czy ktoś się zastanawia jak taka roślina ma się żywić? Potrzebuje chyba jakiegoś owadziego kąska,no nie? Jeden mówi,że nie musi,drugi,że musi.Uważam,że te rośliny powinny mieć dostęp do pokarmu.Ja nie mam terrarium,bo i nie mam na nie miejsca,ale staram się rośliny tak poustawiać,aby było w miarę ok.

Jak roślina jest w słoiku to jak sobie coś upoluje?No chyba,że dobry pańcio będzie ją dokarmiał.

Pływacze i żenlisee to będą rosły w zależności od tego,czy damy im wodę,w której żyją mikroorganizmy,czy też taką,w której jest ich niewiele.To wodę możemy wlewać,a te bez wody,to co?

Czy chcecie mieć zdrowe rośliny?

Nie koniecznie, niestety nie zgodzę się z Tobą bo wiem jak jest w praktyce.

Przypominam że nie istnieją rośliny, które żywią się owadami czy innymi stworzeniami. Wszystkie rośliny żywią się światłem (fotosynteza) a "pokarm" w postaci owadów to tylko nawóz dolistny nie konieczny do istnienia roślin. Pamiętajmy że to rośliny są producentami :) Owady jedynie są wspomagaczami powodując że roślina ma więcej siły na rozmnażanie itp.

Moje rośliny żyją w izolacji i mają się dobrze chyba?

Sami popatrzcie:

post-5686-1376320946_thumb.jpg

post-5686-1376320961_thumb.jpg

post-5686-1376320974_thumb.jpg

W razie co dodam zdjęcia samych roślin :)

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie, dzięki zdjęciom wszystko już wiem jak zrobić :). Czy tą rosiczkę i cefala mogę trzymać w tym samym pojemniku (ta sama wilgotność)? I co ile taki pojemnik otwierać?

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie, dzięki zdjęciom wszystko już wiem jak zrobić :). Czy tą rosiczkę i cefala mogę trzymać w tym samym pojemniku (ta sama wilgotność)? I co ile taki pojemnik otwierać?

Lepiej nie. Cefal wymaga dużo światła. Lepiej go trzymać na parapecie/ balkonie jak muchołówki, bez niczego. Poza tym nie wymaga dużej wilgotności.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.