nafarcie Napisano 12 Sierpnia 2013 Share Napisano 12 Sierpnia 2013 Witam, od niedawno zacząłem hodować tłustosza Pinguicula Tina. Przeglądając forum widziałem zdjęcia na których rosły tłustosze na kamieniach. Interesuje mnie tajniki takiej hodowli, oraz jakie gatunki nadają się do tego. Ktoś wtajemniczony może podzielić się wiedzą na ten temat? Ślicznie dziękuje za wszystkie odpowiedzi. :) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 12 Sierpnia 2013 Share Napisano 12 Sierpnia 2013 (edytowane) Tajemnica chyba żadna, że do hodowli na "kamieniu" potrzebujesz skały, która bardzo chłonie wodę np. skały wulkanicznej (namoczona waży o 1/3 więcej niż sucha). Skały nie trzeba niczym zraszać - jak kiedyś przeczytałem na forum- sama doskonale "ciągnie" wodę z podstawki. Co do gatunków - ja sadziłem rożne krzyżówki i czystko gatunkowe tłustosze na dwadzieścia padły dwa, pewnie dlatego, że jak je "mocowałem" uszkodziłem im korzenie. W u mnie rosną: P. zaheri P. "tina" P. agnata P. emarginata P. ibarrae P. agnata x gypsicola P. gracilis x moctezamae P. moctezumae x agnata sp. Japan P. moctezumae x cyclosecta P. moctezumae x gigantea P. gigantea 'alba' x moctezumae Edytowane 12 Sierpnia 2013 przez CFHs Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysiek955 Napisano 12 Sierpnia 2013 Share Napisano 12 Sierpnia 2013 A co z pH? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 12 Sierpnia 2013 Share Napisano 12 Sierpnia 2013 A co z pH? Tłustosze to chyba jedyne owadożerne które nie wymagają kwasnego podłoża oczywiście są takie co w naturze rosną w torfie. Wiele szczególnie z grupy meksykańskich rośnie wręcz na zasadowych podłożach jak np. P. gypsicola na gipsowych skałach. Więc jak widać z ph nie ma problemu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-AND- Napisano 12 Sierpnia 2013 Share Napisano 12 Sierpnia 2013 Jak zamocować takie tłustosze do skały? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 12 Sierpnia 2013 Share Napisano 12 Sierpnia 2013 Jak zamocować takie tłustosze do skały? Robi się otworek, nasypuje się tam jakiejś mieszanki, najlepiej tak, żeby po zarośnięciu nie było takiego miejsca widać i dalej już roślina rośnie sama. Myślę, że na ślinę się jednak nie da. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-AND- Napisano 12 Sierpnia 2013 Share Napisano 12 Sierpnia 2013 Myślę, że na ślinę się jednak nie da. A już chciałem na siłę wpychać korzonki w pory Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nafarcie Napisano 12 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2013 Wie ktoś gdzie taki kamień wulkaniczny można dostać? Byłem w sklepie akwarystycznym i nic takiego nie mieli. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elżbieta Napisano 12 Sierpnia 2013 Share Napisano 12 Sierpnia 2013 To bardzo ciekawe.Tak chciałabym gypsicola posadzić na kamieniu,ale po pierwsze. 1.Nie mam takiego kamienia i dostępu do nich. Po drugie. 2.Jak dobrze rośnie jak rośnie,to po co zmieniać? Można się na tym przejechać. Po trzecie. 3.Mam podkładkę z dębu korkowego.Czy się nada?Zanurzona w wodę robi się mokra.Tu nie myślę o gipsolubnym,ale o innych. Fajnie to wygląda na zdjęciach.CFHs - ten człowiek jest naprawdę zakochany w tłustoszach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 12 Sierpnia 2013 Share Napisano 12 Sierpnia 2013 Wie ktoś gdzie taki kamień wulkaniczny można dostać? Byłem w sklepie akwarystycznym i nic takiego nie mieli. W innym akwarystycznym Może na zamówienie mogą ściągnąć. A jak nie to Allegro, mają lawę w różnych kolorach i rozmiarach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 12 Sierpnia 2013 Share Napisano 12 Sierpnia 2013 To bardzo ciekawe.Tak chciałabym gypsicola posadzić na kamieniu,ale po pierwsze. 1.Nie mam takiego kamienia i dostępu do nich. Po drugie. 2.Jak dobrze rośnie jak rośnie,to po co zmieniać? Można się na tym przejechać. Po trzecie. 3.Mam podkładkę z dębu korkowego.Czy się nada?Zanurzona w wodę robi się mokra.Tu nie myślę o gipsolubnym,ale o innych. Fajnie to wygląda na zdjęciach.CFHs - ten człowiek jest naprawdę zakochany w tłustoszach. 1. Sklepy zoologiczne/ akwarystyczne lub internetowe, ale też allegro szukać trzeba czegoś takiego musi być łatwe do obrabiania metalowym narzędziem. Coś w rodzaju piaskowca. 2. Ale można się też pobawić jak ma się więcej niż jedną roślinkę. Poza tym fajnie tłustki wyglądają na skałach. Dodatkowo powiem że tłustoszom (w moim przekonaniu) przynajmniej tym prostszym wszystko jedno w czym są posadzone torf, skała czy podłoże mineralne byle by od czasu do czasu dostały swoją porcje wody i miały dotlenione korzenie. Oczywiście w zależności od użytego podłoża rośliny mogą się różnić wyglądem. 3. raczej nie. A oto moja amatorska próba z tłustoszami w skałce posadzone jakoś w lutym tego roku. Podlewane przez podsiąkanie skałki\ piaskowca Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 12 Sierpnia 2013 Share Napisano 12 Sierpnia 2013 Wie ktoś gdzie taki kamień wulkaniczny można dostać? Byłem w sklepie akwarystycznym i nic takiego nie mieli. Poszukaj w sklepach gdzie kupuje się ozdobne kamienie na wagę. Ja te dwa kawałki kupiłem za niecałe 5zł. W akwarystycznym za mniejsze zapłacisz co najmniej 5 razy więcej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
incluso Napisano 2 Listopada 2013 Share Napisano 2 Listopada 2013 Odkurzę nieco temat ... nasypuje się tam jakiejś mieszanki ... Jakiej? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 2 Listopada 2013 Share Napisano 2 Listopada 2013 Odkurzę nieco temat Jakiej? Torf, piasek, sproszkowaną kredę, sproszkowaną lawę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
incluso Napisano 2 Listopada 2013 Share Napisano 2 Listopada 2013 Podziękował Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi