Skocz do zawartości

Muchołówka 'Big Mouth' - debiut

Molibden

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w środę stałem się szczęśliwym posiadaczem Muchołówki dlatego proszę was o radę bo chcę tej roślince zapewnić dobre warunki dorzucę zdjęcia to ktoś obyty z tymi roślinkami mi powie czy jest wszystko dobrze .

Roślinka jest w doniczce o wielkości 5,5 cm czy ją przesadzać czy na razie sobie darować .

Niestety nie posiadam okna południowego :( . Mam Wschodnie lub Zachodnie wybrałem Wschodnie choć na Zachodnim jest chyba więcej światła . Jeżeli mam ją przestawić to proszę odpisać .

Co do podlewania kolega daję mi woda z filtra RO mam nadzieje że taka woda jest dobra .

vag1.jpg

Dostałem ją z jedną czarną pułapką czy mam ją odciąć czy ją zostawić bo martwi mnie ten czarny kolor . Pozostałe są w porządku.

21oi.jpg

Roślinka na chwilę obecną jest w takim talerzyku czy jak je braknie wody to od razu dolewać bo w poradniku który ściągnąłem z forum pisze :

Rośline podlewamy ponownie dopiero, gdy woda w podstawce wyschnie. Jest ważne , aby woda nie stała w niej przez

cały czas ze względu na możliwość przelania rośliny.

Z góry dziękuje za rady

Pozdrawiam

P.S Po kliknięciu w obrazek wyskoczy większy i dokładniejszy :)

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładna muchołówka, a nawet dwie, bo po środku masz młody odrost :)

Z przesadzaniem możesz na razie poczekać, aż się troszkę zaaklimatyzuje. Ja swoje przesadzam czasami od razu, np. gdy widzę wystające korzenie od spodu doniczki.

Woda z filtra RO jest jak najbardziej odpowiednia. Co to podlewania: jak woda wyschnie to warto zrobić jednodniową przerwę, chyba ze stoi w ostrym słońcu to wtedy najlepiej jak jest cały czas.

Myślę, że lepszy będzie wschodni parapet.

Powodzenia w hodowli :)

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swoją zakupioną w markecie przesadziłam zaraz po przyjściu do domu.

Obrałam do gołego korzenia i w świeże podłoże.

U mnie stoi na zewnątrz na zachodnim parapecie balkonowym (pełne słońce od ok 13).

Podlewam przez podsiąkanie, ale na drugi dzień po tym, jak "spiła" całą wodę,

czyli w najgorszym razie torf jest tylko lekko wilgotny, chociaż zdecydowanie nie podeschnięty.

Czarną pułapkę możesz obciąć. Jeśli liść też czarny, to z nim.

Zużyte pułapki czarnieją (na ogół trawią tylko jeden posiłek ;) ).

Woda z filtra RO jest oczywiście ok, pod warunkiem, że jest to filtr na potrzeby akwarystyczne,

a nie "domowe", bo te, jako ostatni wkład mają na ogół "mineralizator".

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kombinuj za bardzo.

Usuwanie muchy niepotrzebnie może spowodować ponowne zamknięcie łapki i jej obumarcie.

Skup się na podlewaniu coby torf był stale lekko wilgotny.

Postaw tam gdzie najdłużej słońce operuje.

Przesadź na wiosnę hej

Odnośnik do odpowiedzi

• 6 months later...

Co by powiedzieć mam problem a w zasadzie moja muchołówka ma :( Nie było mnie w kraju od września przyjechałem na początku marca i w tym czasie roślinka była pod opieką mojej Mamy i niestety chyba nie została przezimowana Mama powiedziała że stała cały czas na parapecie i była podlewana na dodatek wyrosło z niej jakieś coś co chyba nie jest muchołówką co zrobić . Czy jak najprędzej ją przesadzić bo widać że są jeszcze zdrowe pułapki może da się ją odratować

Pozdrawiam

20140311093259.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

To co z niej wyrosło to pęd kwiatowy który utnij i możesz wykorzystać do rozmnożenia rośliny.

Nowe liście są ładne i zdrowe więc nie ma co panikować.

Natomiast podłoże wygląda kiepsko z osadem.

Nie wiem jaką wodą była podlewana ale przesadź ją do świeżego torfu.

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za szybkie odpowiedzi zaraz pędzę po torf pytanie dokładnie oczyścić korzenie tych dwóch liści i na nich bazować . Co do wody póki ja byłem to miała ona wodę z filtra RO gdy mnie nie było Mama podlewała ją wodą przegotowaną :/

Właśnie wróciłem obskoczyłem wszystkie kwiaciarnie na osiedlu i mam torf tylko że teraz zauważyłem że jest to torf 5,5-6 czy ten torf będzie dobry ??

Odnośnie tego pędu kwiatowego w którym miejscu go uciąć ??

Edytowane przez Molibden
Odnośnik do odpowiedzi

Usuń stare uschnięte liście , oczyść delikatnie korzenie i uważaj żeby nie uszkodzić bulwy.

Na drugi raz zostaw instrukcje czym podlewać z ewentualnym zapasem odpowiedniej wody a nie z kranu.

Po przesadzeniu muchołówka może stanąć przez około 2-3 tygodnie ale jak nic nie uszkodzisz to po tym czasie ruszy.

Nie wystawiaj jej na ten okres na bezpośrednie słońce.

Obetnij jak najniżej.Torf ph powinien mieć 3-5.

Edytowane przez Redgreen
Odnośnik do odpowiedzi