Skocz do zawartości

wykształcanie się dzbanków

heaven

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Mój dzbanecznik zaraz po zakupie stracił wszystkie dzbanki poza jednym, największym. Nie zmartwiłam się, bo przeczytałam, że może być to kwestia aklimatyzacji w nowym środowisku.

Byłam jeszcze bardziej spokojna kiedy zaczął wytwarzać małe zalążki nowych dzbanków.

Tylko, że od jakiegoś miesiąca te zalążki są w takim samym stadium.

Czy to normalne? Ile czasu trzeba czekać by wykształcił się nowy dzbanek?

Poza tym, cała roślina też nic chyba nie urosła.

pc1h.jpg

0iga.jpg

Pozdrawiam

Olga :)

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że mają za małą wilgotnośc i dlatego dzbanki się nie rozwijają. Widzę, że dzbanek nie stoi na podstawce z kermazytem :)

Przy większości krzyżówek wilgotność nie ma większego znaczenia.

Ważna jest przede wszystkim ilość światła.

Aklimatyzacja czasami trwa kilka mies czasami rok czasami i dłużej.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam intryguje mnie sprawa z moim dzbanecznikiem ventrata, otoż zauważyłem, że jeden z dzbanków nie jest w pełni wykształcony, tzn wyrośnięty. Roślinę przestawiłem z parapetu do akwarium, czy aklimatyzacja mogła spowodowac zaprzestanie wykształcania sie dzbanka? Czy to za mała ilość światła? Czy poprostu taki jej urok? A może dobrym pomysłem byłoby podkarmienie rośliny? Może ktoś bardziej doświadczony się wypowie. Pozdrawiam

post-5114-1377766100_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Moja ventrata po dość długiej przerwie w dzbankowaniu też wypuściła mały dzbanek. Wąs jest tak samo długi jak przy pozostałych dzbankach, ale na jego końcu dynda mały dzbanuszek. Dzbanek ładny, proporcjonalny, nie jest zniekształcony, ale jest dwa razy mniejszy niż pozostałe. Myślę, że to kwestia światła, ostatnio go coraz mniej. Ewentualnie przelania, bo moja roślina kilka tygodni była pod opieką innej osoby i cały czas stała w błocie... Jednak bardziej prawdopodobny wydaje mi się niedobór światła.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Mnie podobnie jak heaven po zakupie zaczęły więdnąć dzbanki. Da się temu jakoś zapobiec czy to tylko kwestia aklimatyzacji. Już uschnięte w połowie dzbanki mam odciąć? Zaznaczam, że roślinę zraszam kilka razy dziennie. Po za tym ma wilgotno i jest tak ustawiona, że woda może odpłynąć.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...