Skocz do zawartości

marzy mi się akwarium

heaven

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałabym stworzyć super kompozycję roślinną w akwarium. Nad tym jakie roślny tam umieszczę pewnie jeszcze będę musiała pomyśleć... Marzą mi się cefale i pewnie dzbanki. Ale to teraz nieważne. Mam kilka istotnych przed kupnem elementów pytań:

1) jeśli kupię akwarium ( czyli otwór będzie jedynie z góry) to będę musiała montować system przewietrzający? Należałoby mieć do niego pokrywę i sztucznie go wietrzyć? Czy po prostu nie przykrywać i samo się będzie wietrzyć? Jeśli nie, to jaki i jak zamontować ten system?

2) Jeśli akwarium miałoby wymiary mniej więcej 120x60x40 to jakie oświetlenie należałoby zamontować, żeby ze względu na małą wysokość nie popalić roślin? Poza tym jak je tam zamocować?

3) Czy rośliny lepiej trzymać w doniczkach czy zasadzić bezpośrednio w podłożu w akwarium? W takim wypadku, w jaki sposób oddzielać od siebie poszczególne gatunki (np inny rodzaj podłoża czy podlewanie)?

4) Czy umieszczenie w kompozycji jakiegoś małego zbiorniczka wodnego byłoby korzystne dla roślin? Można by tam umieścić np jakieś pływacze wodne...

5) Ostatnie już pytanie: Jakie rośliny najlepiej umieścić w akwarium? Zależy mi, żeby były to rośliny szczególnie atrakcyjne... Zależy mi tak jak napisałam na dzbankach i cefalach- w takim razie jak przystosować akwarium do tych gatunków?

Będę ogromnie wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam

Olga :)

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ tych pytań wacko

Na jedno z nich (albo i kilka ) znajdziesz odp tu: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Akwarium-...ium-t16732.html

Jeśli chodzi o doniczki/wsadzanie na stałe roślin w podłoże, to musisz to uzależnić od gatunków.

Rosiczki, tłustosze i dzbanki nie muszą być jako tako zimowane.

Muchołówki i kapturnice, już tak, więc te, jeśli mają też się tam znaleźć powinny być w doniczkach

jako "ruchome", by na czas zimy mogły sobie przewędrować do piwnicy.

Jeśli kupujesz akwarium (a nie wyciągasz z piwnicy), to możesz sobie w sklepie zoologicznym zamówić szkło takie,

jakie sobie wymarzysz. Szklarz sklei wg twojego pomysłu, tylko sama musisz przemyśleć system.

Po bokach może wkleić siatkę metalową- np. pasek 5cm (jak w terrarich) i już masz wentylację.

Jeśli chodzi o nagrzewanie się powietrza w akwa, to jest to nieuniknione. Jednak stosując np. świetlówki T5 tego ciepła będzie stosunkowo niewiele.

Ja w terra z tłustoszami mam kącik z rosiczkami, które są posadzone w osobnym małym akwarium (wpuszczone w podłoże),

które się nie styka z resztą podłoża (tłustoszowego).

Zbiorniczek z wodą może być, jednak żeby to było estetyczne, praktyczne i ogólnie dawało pozytywny efekt, to już trochę (moim zdaniem) "wyższa szkoła jazdy".

To tak na szybko tyle.

pozdrawiam :)

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam tak:

Przykrycie od góry na zawiasach z 2cm szczeliną od tyłu do tego 2 wentylatorki jeden wciąga, drugi wyciąga powietrze włączają się 6x 15min w czasie 12h.

Dno wysypane Keramzytem i zalane wodą + wodospad Exo terra włącza się 6x 30min w czasie 12h, Wilgotność 85%. Tył pokryty folią termiczną. Wszystko trzymam w doniczkach. Trzymam tam właśnie 2 cefale i z 8 dzbanków. Wymiary 80x 50x40. Lampy nie pamiętam, napewno sylvania.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam tak:

Przykrycie od góry na zawiasach z 2cm szczeliną od tyłu do tego 2 wentylatorki jeden wciąga, drugi wyciąga powietrze włączają się 6x 15min w czasie 12h.

Dno wysypane Keramzytem i zalane wodą + wodospad Exo terra włącza się 6x 30min w czasie 12h, Wilgotność 85%. Tył pokryty folią termiczną. Wszystko trzymam w doniczkach. Trzymam tam właśnie 2 cefale i z 8 dzbanków. Wymiary 80x 50x40. Lampy nie pamiętam, napewno sylvania.

No właśnie, a jak to jest z tymi wentylatorkami? Skąd je mam wziąć? to są jakieś specjalne wentylatorki? Poza tym nie mogę sobie wyobrazić gdzie one są zamontowane, wewnątrz czy już na samej górze?

Poza tym, doniczki stoją bezpośrednio w wodzie? czy na podstawkach? wacko

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ tych pytań wacko

Na jedno z nich (albo i kilka ) znajdziesz odp tu: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Akwarium-...ium-t16732.html

Jeśli chodzi o doniczki/wsadzanie na stałe roślin w podłoże, to musisz to uzależnić od gatunków.

Rosiczki, tłustosze i dzbanki nie muszą być jako tako zimowane.

Muchołówki i kapturnice, już tak, więc te, jeśli mają też się tam znaleźć powinny być w doniczkach

jako "ruchome", by na czas zimy mogły sobie przewędrować do piwnicy.

Jeśli kupujesz akwarium (a nie wyciągasz z piwnicy), to możesz sobie w sklepie zoologicznym zamówić szkło takie,

jakie sobie wymarzysz. Szklarz sklei wg twojego pomysłu, tylko sama musisz przemyśleć system.

Po bokach może wkleić siatkę metalową- np. pasek 5cm (jak w terrarich) i już masz wentylację.

Jeśli chodzi o nagrzewanie się powietrza w akwa, to jest to nieuniknione. Jednak stosując np. świetlówki T5 tego ciepła będzie stosunkowo niewiele.

Ja w terra z tłustoszami mam kącik z rosiczkami, które są posadzone w osobnym małym akwarium (wpuszczone w podłoże),

które się nie styka z resztą podłoża (tłustoszowego).

Zbiorniczek z wodą może być, jednak żeby to było estetyczne, praktyczne i ogólnie dawało pozytywny efekt, to już trochę (moim zdaniem) "wyższa szkoła jazdy".

To tak na szybko tyle.

pozdrawiam :)

No właśnie tylko, że znów spotykam się ze sprzeczną opinią... Czy muchołówki i kapturnice powinny znaleźć się w akwarium? Skoro tego nie potrzebują, a wręcz przeciwnie, nie może im to zaszkodzić?

Poza tym... jesli chodzi o zbiorniczek, to myślałam o wkopaniu w podłoże (torf na którym będzie posadzony żywy mech) jakiegoś naczynka w którym będzie woda, a w wodzie pływacze (o których swoją drogą nie mam pojęcia :P ). Zatem powinien on być płaski czy jednak głębszy dla tych pływaczy tzn ile mniej więcej w centymetrach?

Dziękuję za odpowiedzi :)

zbiżam się do sukcesu :rotfl:

Odnośnik do odpowiedzi

Cefale stoją w podstawkach a dzbanki na kamieniach bo nie mogą stać w wodzie. Wiatraczki komputerowe podłączone pod zasilacz v6 w środku przyklejone do szyb w górnych tylnych rogach lewo- prawo takim ustawieniem mamy cyrkulacje.

Odnośnik do odpowiedzi

Olga, jeśli w akwarium będą rosnąć rośliny nie wymagające bardzo wysokiej wilgotności, wtedy nie trzeba go przykrywać ani wentylować. W takim akwarium można trzymać i cefale i sporo dzbaneczników, generalnie wszystko to co da radę na parapecie :) Jak chcesz przykrywać to z automatu odpadnie część roślin, które wysokiej wilgotności nie lubią. Zamknięte akwarium wypadałoby wentylować, zwłaszcza jeśli całymi dniami będzie zamknięte.

Najprostsza wentylacja to wiatrak od komputera podłączony bezpośrednio do starej ładowarki od telefonu lub zasilacza 3-12V. Włączasz ręcznie albo dokupujesz mechaniczny analogowy programator za 10-15 zł. W pokrywie musi być wtedy otwór i wentylator co jakiś czas wtłacza świeże powietrze do środka.

Oświetlenie generalnie bierz zawsze najdłuższe jakie się zmieści :) Chociaż do 120 cm akwarium weszły by T5 54W to ze względu na małą wysokość lepsze byłyby chyba . T5 39 W. Jeśli akwarium odkryte - to 2x54W i dać je wyżej :)

Uprawa pływaczy stricte wodnych to wbrew pozorom nie takie hop-siup :) Lepiej obsadzić teren wokół oczka pływaczami lądowymi. Oczko wodne jest o tyle fajne, że podlewasz całe terrarium lejąc wodę do oczka, a torf sam podsiąka. Jeśli nie ma oczka, można z tyłu w rogu wkopać i zamaskować plastikową rurę, która sięgnie aż do dna terrarium.

Jeśli akwarium nie będzie mieć dostępu do dziennego światła, odpuść sobie rodzaje wybitnie światłolubne jak muchołówki czy kapturnice, nawet jeśli akwarium będzie otwarte. W zamkniętym to już w ogóle nie mowy ;)

Edytowane przez hddk
Odnośnik do odpowiedzi

Olga, jeśli w akwarium będą rosnąć rośliny nie wymagające bardzo wysokiej wilgotności, wtedy nie trzeba go przykrywać ani wentylować. W takim akwarium można trzymać i cefale i sporo dzbaneczników, generalnie wszystko to co da radę na parapecie :) Jak chcesz przykrywać to z automatu odpadnie część roślin, które wysokiej wilgotności nie lubią. Zamknięte akwarium wypadałoby wentylować, zwłaszcza jeśli całymi dniami będzie zamknięte.

Najprostsza wentylacja to wiatrak od komputera podłączony bezpośrednio do starej ładowarki od telefonu lub zasilacza 3-12V. Włączasz ręcznie albo dokupujesz mechaniczny analogowy programator za 10-15 zł. W pokrywie musi być wtedy otwór i wentylator co jakiś czas wtłacza świeże powietrze do środka.

Oświetlenie generalnie bierz zawsze najdłuższe jakie się zmieści :) Chociaż do 120 cm akwarium weszły by T5 54W to ze względu na małą wysokość lepsze byłyby chyba . T5 39 W. Jeśli akwarium odkryte - to 2x54W i dać je wyżej :)

Uprawa pływaczy stricte wodnych to wbrew pozorom nie takie hop-siup :) Lepiej obsadzić teren wokół oczka pływaczami lądowymi. Oczko wodne jest o tyle fajne, że podlewasz całe terrarium lejąc wodę do oczka, a torf sam podsiąka. Jeśli nie ma oczka, można z tyłu w rogu wkopać i zamaskować plastikową rurę, która sięgnie aż do dna terrarium.

Jeśli akwarium nie będzie mieć dostępu do dziennego światła, odpuść sobie rodzaje wybitnie światłolubne jak muchołówki czy kapturnice, nawet jeśli akwarium będzie otwarte. W zamkniętym to już w ogóle nie mowy ;)

Dzięki! Trochę mi to już rozjaśniło. Z wietrzeniem i światłem dam radę...

To co mnie teraz zastanawia to samo podłoże w akwarium. Jeśli wyłożę je torfem, na którym posadzę żywy mech to czy nie wystarczy podlewać całego torfu od góry i nie bawić się w jakieś podsiąkanie torfu? Bo kompletnie nie wiem jak zorganizowac takie cuuś. Zrobiłabym takie ładne wgłębienia gdzie stanęłyby doniczki, w razie potrzeby z podstawkami. I rośliny również podlewane byłyby osobno.

W ogóle, nie lepiej posadzić dzbanki i cefale bezpośrednio, bez doniczek? Oczywiście w odstępie, nawet lekko je odgrodzić i podlewać bezpośrednio torf, w którym będą posadzone? wacko

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.