Maja100 Napisano 20 Sierpnia 2013 Share Napisano 20 Sierpnia 2013 (edytowane) Czy komuś się udało rozmnożyć kapturnicę z liścia ? Ja już myślałam, że się udało ale jednak liść usechł Nie stosowałam ukorzeniacza i to może był mój błąd .. Edytowane 20 Sierpnia 2013 przez Maja100 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 20 Sierpnia 2013 Share Napisano 20 Sierpnia 2013 Mi się nie udało, aczkolwiek liść wyprodukował korzeń. Po prostu nie chciał się wytworzyć stożek wzrostu. Potem już nie próbowałem, dlatego nie wiem czy to jest możliwe czy nie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 20 Sierpnia 2013 Share Napisano 20 Sierpnia 2013 A to takie nieprawdopodobne? Szukałam informacji na temat rozmnażania kapturnicy i było dużo opisów rozmnażania z liści, więc myślałam, że to dość powszechny sposób rozmnażania tej rośliny. W każdym razie jestem w trakcie próby. Przy przesadzaniu urwałam kilka dojrzewających listków to wsadziłam w torf i sobie stoi w worku. Na razie minęły trzy tygodnie, liście nie usychają, jeden nawet dojrzewa w takich warunkach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roslina1991 Napisano 20 Sierpnia 2013 Share Napisano 20 Sierpnia 2013 Próbowałem, nie udało się ale zuzyłem na to dwa liscie może, więc to nie jest miarodajne czy się da czy nie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 20 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2013 A to takie nieprawdopodobne? Szukałam informacji na temat rozmnażania kapturnicy i było dużo opisów rozmnażania z liści, więc myślałam, że to dość powszechny sposób rozmnażania tej rośliny. W każdym razie jestem w trakcie próby. Przy przesadzaniu urwałam kilka dojrzewających listków to wsadziłam w torf i sobie stoi w worku. Na razie minęły trzy tygodnie, liście nie usychają, jeden nawet dojrzewa w takich warunkach. Moje nie usychały przez około 2 miesiące po czym padły .. zastanawia mnie ten sposób rozmnażania, ponieważ w wielu źródłach piszą o tym sposobie ale chyba nie będę już torturować mojej kapturnicy obrywając jej listki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 20 Sierpnia 2013 Share Napisano 20 Sierpnia 2013 S. purpurea i S. psittacina można rozmnożyć z liścia. Artykuł po angielsku: http://www.carnivorousplants.org/cpn/artic...3n4p123_126.pdf Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sttigg Napisano 26 Sierpnia 2013 Share Napisano 26 Sierpnia 2013 Mnie się jeszcze nie udało ale próba trwa (jeden liść utrzymuje się w połowie zielony już ze dwa lub trzy miesiące ale nic się nie dzieje). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi