Skocz do zawartości

doświetlanie roślin na półce

heaven

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

stało się! zabrakło miejsca na parapecie i na balkonie jest go nie za wiele, a niedługo zima...

Zamontowałam trzy duże półki na ścianach, ale okazało się, że tam jest bardzo bardzo rozproszone światło, taki w sumie półcień.

Trzymam tam rośliny w większości nieowadożerne. Powiedzcie czy mogę zamontować sobie nad każdą półką doświetlenie i to zadziała?

Czy mogłabym tam trzymać owadożery typu muchołówka, rosiczki?

Poza tym: czy muszę wybrać rodzaj oświetlenia w zależności od uprawianych roślin?( pomidorki koktajlowe, papryczki chili, mimozy, trochę sukulentów, eukaliptusy niebieskie i czerwone itd... Np można by podzielić te rośliny na trzy grupy i na każdą półkę dowalić inny typ oświetlenia, jeśli to pomoże...

W sumie jest to temat tak średnio dotyczący owadożerów, ale mam nadzieje, że trochę chociaż mnie pokierujecie.

Proszę o pomoc :)

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie że zadziała, w końcu po to są świetlówki :) Jeśli będzie odpowiednio nisko nad roślinami - dadzą radę. Muchołówek tam nie masz co trzymać, one w okresie wzrostu powinny mieć więcej światła, a w zimie w spoczynku doświetlanie im niepotrzebne.

Generalnie warto dać po dwie świetlówki nad półką. Mogą to być dwie typowo roślinne, o różowym świetle (czyli z podbiciem w pasmie czerwonym i niebieskim) lub może być jedna różowa a druga zimnobiała. Samo różowe światło jest na dłuższą metę nieco męczące.

Zależy jakie masz długie półki. Do niektórych świetlówek są gotowe oprawy rastrowe, które wyglądają całkiem OK. Przy niestandardowych rozmiarach będziesz mieć plątaninę kabli, odbłyśniki, itp.

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie że zadziała, w końcu po to są świetlówki :) Jeśli będzie odpowiednio nisko nad roślinami - dadzą radę. Muchołówek tam nie masz co trzymać, one w okresie wzrostu powinny mieć więcej światła, a w zimie w spoczynku doświetlanie im niepotrzebne.

Generalnie warto dać po dwie świetlówki nad półką. Mogą to być dwie typowo roślinne, o różowym świetle (czyli z podbiciem w pasmie czerwonym i niebieskim) lub może być jedna różowa a druga zimnobiała. Samo różowe światło jest na dłuższą metę nieco męczące.

Zależy jakie masz długie półki. Do niektórych świetlówek są gotowe oprawy rastrowe, które wyglądają całkiem OK. Przy niestandardowych rozmiarach będziesz mieć plątaninę kabli, odbłyśniki, itp.

Mam trzy półki 75x28 cm. Nie ukrywam, że chce to zrobić w sumie jak najniższym kosztem, ale też nie na odwal. W takim wypadku jakie świetlówki mogę zastosować. Co z tymi Osram Fluora?

http://megastore.pl/86687,Osram-Swietlowka...mp;rel=comparer

a poza tym, na jakiej wysokości nad roślinami trzeba by je zamontować, żeby zadziałały, ale nie popaliły liści (myślę głównie o mimozach)?

Odnośnik do odpowiedzi

Jak niskim kosztem to właśnie T8. Do dwóch T8 18W spokojnie dobierzesz gotowe oprawy albo belki, wtedy warto dokupić jeszcze odbłyśniki. Montując zestaw własnoręcznie wiele taniej nie wyjdzie, bo dojdzie koszt oprawek, statecznika, starterów, odbłyśników, itp. Do tego od każdej lampy będą odchodzić dwa kable. Przy oprawie masz jeden kabelek z dwuświetlówkowej oprawy.

Osram Fluora mogą jak najbardziej być, ale świecą bardzo różowo :)

O wysokości nad roślinami nieowadożernymi się nie wypowiadam :) Jeśli chodzi np. o rosiczki, to zestaw 2x18W może wisieć 10-15 cm nad czubkami roślin.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak niskim kosztem to właśnie T8. Do dwóch T8 18W spokojnie dobierzesz gotowe oprawy albo belki, wtedy warto dokupić jeszcze odbłyśniki. Montując zestaw własnoręcznie wiele taniej nie wyjdzie, bo dojdzie koszt oprawek, statecznika, starterów, odbłyśników, itp. Do tego od każdej lampy będą odchodzić dwa kable. Przy oprawie masz jeden kabelek z dwuświetlówkowej oprawy.

Osram Fluora mogą jak najbardziej być, ale świecą bardzo różowo :)

O wysokości nad roślinami nieowadożernymi się nie wypowiadam :) Jeśli chodzi np. o rosiczki, to zestaw 2x18W może wisieć 10-15 cm nad czubkami roślin.

Dziękuję za pomoc :) będę działać okej

Kurcze, a gdyby zamiast tego dać t8 światło dzienne? Bo ta jest podobno na dłuższą metę męcząca... albo, jedną taką, jedną taką?

Edytowane przez heaven
Odnośnik do odpowiedzi

Jakbyś chciała składać wszystko ręcznie, to same stateczniki ze starterami będą wyglądać tak:

post-2119-1377120394_thumb.jpg

To właśnie zasilanie trzech zestawów 2x18W niskobudżetowe, na statecznikach magnetycznych... z estetyką ma to mało wspólnego :)

Jeśli to ma być w pokoju na widoku - rozważ albo oprawę albo samą belkę + odbłyśniki :)

A tak wygląda całość okablowania:

post-2119-1377120694_thumb.jpg post-2119-1377120699_thumb.jpg

Edytowane przez hddk
Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za pomoc :) będę działać okej

Kurcze, a gdyby zamiast tego dać t8 światło dzienne? Bo ta jest podobno na dłuższą metę męcząca... albo, jedną taką, jedną taką?

Proponuję jedną taką i jedną taką.

Od dłuższego czasu mam układ 1x Osram Fluora (8500K) i 1x Philips Aquarelle (10000K) i sprawdza się świetnie. A przy okazji zrezygnowałam z innych źródeł światła w pokoju... bo ciągle mam wrażenie, że jest dzień i są zbyteczne. ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Od początku rozważam tylko coś w stylu oprawy, może belkę, bo nie dam rady sama tego złożyc, szkoda czasu i nerwów pewnie :D

W takim razie mogę dać jedną Osram daylight a jedną osram fluora, czyli 2 x 18 w czy mocniejsze?

Poza tym z jaką częstotliwością miałyby one pracować? Mogłyby się włączać powiedzmy co ileś tam minut czy pracować caly czas przez np 12h?

Pozdrawiam! wacko

Odnośnik do odpowiedzi

2x18W na półkę wystarczy, mają po 60 cm, to zostanie raptem po kilka cm po bokach słabiej doświetlone. Nie do każdej mocy znajdziesz oprawę lub belkę, zwłaszcza w rozsądnej cenie. Ale jak znajdziesz to możesz dać mocniejsze :) Na 75 cm masz albo T8 25W albo T5 35W.

Fluora + daylight będzie OK. A na ile włączać? jak to jedyne źródło światła to na 10-12h dziennie. Mówię oczywiście cały czas o owadożerach.

Odnośnik do odpowiedzi

2x18W na półkę wystarczy, mają po 60 cm, to zostanie raptem po kilka cm po bokach słabiej doświetlone. Nie do każdej mocy znajdziesz oprawę lub belkę, zwłaszcza w rozsądnej cenie. Ale jak znajdziesz to możesz dać mocniejsze :) Na 75 cm masz albo T8 25W albo T5 35W.

Fluora + daylight będzie OK. A na ile włączać? jak to jedyne źródło światła to na 10-12h dziennie. Mówię oczywiście cały czas o owadożerach.

okej narazie dam na jedną półkę i z czasem na dwie pozostałe :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.