Marrom Napisano 25 Sierpnia 2013 Share Napisano 25 Sierpnia 2013 Wraz z Masiol udało się nam zrealizować plan wyjazdu do szklarni Davida Szvarc (carnivoria.eu). Szklarnia znajduje się tuż przy polskiej granicy za miastem Opava (Czechy). David jak na Czecha mówi świetnie po Polsku dlatego nie ma problemów z komunikacją. Było bardzo gościnnie i miło Szklarnia ma specyficzny wygląd. Jest ona wkopana w ziemię w celu zapewnienia niższych temperatur latem i wyższych zimą. W chwili obecnej David prowadzi szklarnię bardziej zarobkowo niż hobbistycznie. Stąd też pewna specyfika tego miejsca (gospodarstwo ogrodnicze). W tej chwili szklarnię wypełniają głównie muchołówki i kapturnice. Na zdjęciach tylko niewielka część klonów które tam można było zobaczyć. Nie starczyło czasu na oglądniecie wszystkiego, pogadanie i zrobienie fotek. Zapraszam do fotorelacji: ALBUM W wolnej chwili postaram się poopisywać przedstawione na fotkach rośliny. Myślę, że Masiol jeszcze wstawi od siebie trochę fotek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 26 Sierpnia 2013 Share Napisano 26 Sierpnia 2013 Piękna szklarnia. Też w tym roku byłem odwiedzić szklarnia Davida i muszę powiedzieć, że warto, bo można pooglądać na własne oczy tyle różnych roślin, a także kupić wiele rzadkich gatunków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 26 Sierpnia 2013 Share Napisano 26 Sierpnia 2013 Sporo ciekawych muchołówek u Davida, 'Jaws Smiley' świetna. Żałuję, że nie mogłem urwać się z pracy. Jak na złość, w tym tygodniu nie byłoby z tym problemu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi