Skocz do zawartości

Zły stan zdrowia

barton82

Rekomendowane odpowiedzi

Zależy jeszcze co zamierzasz robić z tą muchołówką. Jak ma pójść na zewnątrz, gdzie będzie padał deszcz itd to ubij trochę, bo przy podlewaniu od góry (czyli mocnym deszczu) torf mocno osiada. Jak cały czas będzie stała w domu i wodę będzie dostawała tylko do podstawki, to tylko lekko uklep.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ma pójść na zewnątrz, gdzie będzie padał deszcz itd to ubij trochę, bo przy podlewaniu od góry (czyli mocnym deszczu) torf mocno osiada.

Czy jestem w błędzie, sądząc, że należy "cieszyć" się tym czasem między wystawieniem, a postępującym ubiciem przez deszcz i grawitację? Zgodzimy się chyba, że niezbrylenie podłoża jest stanem pożądanym, więc po co ubijać? Domyślam się, że chodzi Tobie o to, iż powierzchnia torfu (nieznacznie zresztą) oddali się od brzegu doniczki, ale przecież wystarczy dołożyć cienką warstwę na górę, jeśli to komuś przeszkadza.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zawsze nasypuję z górką, a i tak opada jakieś 3cm poniżej krawędzi doniczki, więc wolę trochę ubić i po lecie mieć torf tylko 1cm niżej, niż potem zaglądać do doniczki żeby zobaczyć całą roślinę. Ale to tylko moje fanaberie. Jeśli komuś nie przeszkadza taka różnica, to rzeczywiście nie ma się czym martwić.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

WItam. Nasza muchołówka uschła:(

przesadziłam do torfu, podlewałam wodą destylowaną w wakacje była na dworze na słoneczku, niestety czerniały jej liście od boków...

aż zczerniały wszystkie i roślinka padła:(

co robić aby tak sie nie stało, planuje kupić kolejną

IMAG1616.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

torf dostałam od koleżanki, przesypany do worka, wywale go, tzn dam komuś chyba, chciałam dziś kupić w leroy merlin, niestety nie mieli:(

poszukam jutro w innym sklepie.

podlewam na podstawkę wodą destylowaną jak wypije wszystko to na drugi dzień podlewam znów, nalewam ok 1cm do podstawki.

Dziś kupiłam nową, jeszcze nie przesadzona. dostała wode oraz postała na słoneczku na balkonie razem z kapturnicą.

Jutro postaram się je przesadzić do torfu porządnego.

NIe wiem tylko co zrobić z 80L torfu.. można dać taki torf normalnie na ziemie w ogrodzie?

Odnośnik do odpowiedzi