Skocz do zawartości

Utricularia sandersonii pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, niedługo będą miał niewielką roślinę Utricularia sandersonii. Chciałbym ją umieścić z tłustoszami w akwarium bez zamknięcia. Czy pływacz nadaje się do tej kompozycji? Prosiłbym o parę wskazówek co do tego gatunku, nigdy nie miałem do czynienia z pływaczami. (potrzebuje dużo słońca? Czy zimuje? Jak podlewać? Jakie podłoże) Bardzo dziękuje za pomoc. love

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zimuje

Podlewanie: Baaardzo dużo wody, znacznie więcej, niż wymagają tłustosze, także jeśli chcesz go tam umieścić to w osobnym kubełku i w nim doniczka z pływaczem. Woda do mniej więcej pół centymetra poniżej brzegu doniczki.

Światło: Ja trzymam swojego na południowym parapecie i kwitnie mi w zasadzie cały rok.

Podłoże: Torf + piasek kwarcowy + mech torfowiec będzie dobre.

Roślina naprawdę łatwa w uprawie, przy dobrych warunkach ładnie i ekspansywnie się rozrasta :)

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli akwarium nawadniam poprzez mini jeziorko to mogę posadzić pływacza bez dodatkowej doniczki w wgłębieniu bliżej poziomu wody? Wtedy nawodnienie będzie większe niż na wyższych poziomach.

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli akwarium nawadniam poprzez mini jeziorko to mogę posadzić pływacza bez dodatkowej doniczki w wgłębieniu bliżej poziomu wody? Wtedy nawodnienie będzie większe niż na wyższych poziomach.

Ja ma pływacza w oddzielnym pojemniku w akwa z tłustoszami.

Jeśli można, wklej fotkę swojego terra.

Chciałam zobaczyć jak masz rozwiązane "mini jeziorko".

Szczerze, to mi się wydaje, że dla tłustoszy możesz mieć tam za mokro,

ale to tylko mi się tak może zdawać, bo też początkująca jestem :P ,

jednak po swoich widzę, że wcale nie są to roślinki potrzebujące bardzo dużo wody.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.