Gwynbleidd Napisano 28 Sierpnia 2013 Share Napisano 28 Sierpnia 2013 Witam. Kupiłem kilka dni temu Kapturnicę. Czytałem na forum, lecz mam nadal pewne wątpliwości. Czy powinienem dolać trochę destylowanej wody w dzbanki, ponieważ nic w nich nie ma? Oraz czy wszystko jest z nią w porządku, skoro od czasu jej kupienia nie złapała żadnego owada. Ile trwa proces trawienny gdy wpadnie np. komar? Z góry dziękuję za wyjaśnienie moich wątpliwości. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manys Napisano 28 Sierpnia 2013 Share Napisano 28 Sierpnia 2013 Nie dolewaj żadnej wody do kapturów, kapturnice same produkują ciecz trawienną w postaci kropelek wewnątrz kielicha. Wyjątkiem jest tylko Sarracenia purpurea, ale ona ma przystosowane kielichy do "łapania" wody podczas deszczu i należy jej trochę wody wlać. Nie przejmuj się, że nic na razie nie upolowała, daj jej czas Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
incluso Napisano 28 Sierpnia 2013 Share Napisano 28 Sierpnia 2013 Pytanie właśnie jaki to gatunek? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gwynbleidd Napisano 28 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2013 Dziękuję za odpowiedź. Będę cierpliwy . A gatunku nie jestem pewny. Podobna jest do Sarracenia alabamensis, albo leucophylla ale to raczej jakaś hybryda. Mniejsza od purpurea. Ma zielone liście. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patitka90 Napisano 8 Września 2013 Share Napisano 8 Września 2013 Żeby nie powielać tematów. Mam pytanie odnośnie wody w kielichach. Kupiłam jakiś czas temu już kapturnice po kupnie wlałam do kielichów wody destylowanej ponieważ trzymam ją w mieszkaniu. wody po 2 dniach już nie było, zostala w jednym kielichu do którego wrzucilam muche. i teraz pytanie dlaczego nie ma soków w kielichach? czy dolewać destylarki w takim wypadku. Kapturnica rośnie bardzo szyko w ciągu jednej doby pojawia się około 10 nowych kielichów. W ciągu 3-4 tygodni rozrosła mi się trzykrotnie kupiłam maleństwo ok 5 cm na 5 cm. na tą chwile jest jakieś 18 cm wzwyż i i tak ze 20 średnicy. Czy może to być spowodowane tak szybkim wzrostem?? Proszę o odpowiedź bo nie wiem co mam z tym zrobić. :) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nieuczesany Napisano 8 Września 2013 Share Napisano 8 Września 2013 (edytowane) Z tego co wiem nie powinno się dolewać wody do kielichów kapturnic. Kapturnice wytwarzają soki trawienne tylko, gdy złapią jakiegoś owada. Jak dolejesz wody roślina ją wchłonie więc takie coś nie ma sensu Zależy jeszcze gatunku, S. purpurea ma przystosowane liście do łapanie deszczówki tak więc dolewanie wody jest wtedy wskazane. Edytowane 8 Września 2013 przez Nieuczesany Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amaterasu Napisano 8 Września 2013 Share Napisano 8 Września 2013 Żeby nie powielać tematów. Mam pytanie odnośnie wody w kielichach. Kupiłam jakiś czas temu już kapturnice po kupnie wlałam do kielichów wody destylowanej ponieważ trzymam ją w mieszkaniu. wody po 2 dniach już nie było, zostala w jednym kielichu do którego wrzucilam muche. i teraz pytanie dlaczego nie ma soków w kielichach? czy dolewać destylarki w takim wypadku. Kapturnica rośnie bardzo szyko w ciągu jednej doby pojawia się około 10 nowych kielichów. W ciągu 3-4 tygodni rozrosła mi się trzykrotnie kupiłam maleństwo ok 5 cm na 5 cm. na tą chwile jest jakieś 18 cm wzwyż i i tak ze 20 średnicy. Czy może to być spowodowane tak szybkim wzrostem?? Proszę o odpowiedź bo nie wiem co mam z tym zrobić. :) Mniemam że w dalszym ciągu chodzi o S. purpurea lub jej hybrydy? Kapturnica purpurowa wchłania wodę z kielichów w przypadku kiedy zbytnio przeschło jej podłoże. Tzn. podlewaj ją częściej, bo roślina nie ma wystarczającej wilgotności podłoża dla potrzeb procesu fotosyntezy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patitka90 Napisano 8 Września 2013 Share Napisano 8 Września 2013 szerze to kształt liści ma jak purpurea tzn one się układają w taki trójkącik cięzko by jej było łapać w to deszczówkę a kolor ma typowo jak flava jak dla mnie to jakaś hybryda i dodatkowo co któryś kielich usycha uprzedzam, że roślina postawiona jest na ostrym słońcu w godzinach od około 11 do wieczora. mogę spróbować dodać zdjęcia , ale pasowałoby ze roślina wchłonie wodę bo w tym kapturze w którym jest mucha jest ciecz. dziękuje ślicznie za szybką odpowiedź Nieuczesany Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patitka90 Napisano 8 Września 2013 Share Napisano 8 Września 2013 Amaterasu roślina cały czas stoi w wodzie pilnuje, żeby miała minimum jeden centymetr tak przynajmniej przeczytałam na stronie http://roslinyowadozerne.eu/art/links.php i tego się pilnuje uczę sie na wlasnych błędach z tym nie wiem co mam zrobić w związku z czym pisze z prośbą o pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 8 Września 2013 Share Napisano 8 Września 2013 Żeby nie powielać tematów. Mam pytanie odnośnie wody w kielichach. Kupiłam jakiś czas temu już kapturnice po kupnie wlałam do kielichów wody destylowanej ponieważ trzymam ją w mieszkaniu. wody po 2 dniach już nie było, zostala w jednym kielichu do którego wrzucilam muche. i teraz pytanie dlaczego nie ma soków w kielichach? czy dolewać destylarki w takim wypadku. Kapturnica rośnie bardzo szyko w ciągu jednej doby pojawia się około 10 nowych kielichów. W ciągu 3-4 tygodni rozrosła mi się trzykrotnie kupiłam maleństwo ok 5 cm na 5 cm. na tą chwile jest jakieś 18 cm wzwyż i i tak ze 20 średnicy. Czy może to być spowodowane tak szybkim wzrostem?? Proszę o odpowiedź bo nie wiem co mam z tym zrobić. :) 10 kielichów w ciągu doby? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patitka90 Napisano 8 Września 2013 Share Napisano 8 Września 2013 może te 10 to troszku za dużo ale rozrasta się w tępie ekspresowym nie licze ile w każdym bądz razie cały czas są maleństwa wychodządze i duże kielichy sama jestem w szkou ponieważ hoduje już dzbanka którego myslałam ze uśmierciłam, ale na całe szczęscie odbił i sam proces wykształacania się dzbanka jest dość długi a ta kapturnica to jak szalona doniczka jej sie już mała robi wiec w ciągu ok trzech tygodni znów ją będe musiała przesadzac Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amaterasu Napisano 8 Września 2013 Share Napisano 8 Września 2013 Amaterasu roślina cały czas stoi w wodzie pilnuje, żeby miała minimum jeden centymetr tak przynajmniej przeczytałam na stronie http://roslinyowadozerne.eu/art/links.php i tego się pilnuje uczę sie na wlasnych błędach z tym nie wiem co mam zrobić w związku z czym pisze z prośbą o pomoc Istnieje bardzo wiele krzyżówek kapturnic, oraz odmian gatunkowych. Więc wypadałoby mniej więcej określić z czym mamy do czynienia. Ubarwienie S. flava przy kształcie S. purpurea, do tego przykrywka w kształcie trójkąta ? W mocnym słońcu woda po prostu paruje, a roślina pobiera dużo więcej wilgoci z podłoża niż stojąc w cieniu. Może ten poziom wody na granicy 1 cm w podstawce to za mało ? A torf jest tylko wilgotny czy wręcz mokry ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patitka90 Napisano 8 Września 2013 Share Napisano 8 Września 2013 Torf jest mocno wilgotny, przykleja się do paluchów boje sie ze jak by był typowo mokry to może zrobić się pleśń, albo cos w ten desen wiec co kilka dni pozwalam, żeby na podstawce nie bylo wody około 2h a tak zalewam do pełna i uzupełniam czy poziom spada poniżej tego 1 cm. mam nadzieję, że zdjęcie sie dodało to może pomożesz mi jaka to odmiana Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 8 Września 2013 Share Napisano 8 Września 2013 wygląda podobnie do catesbei Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patitka90 Napisano 8 Września 2013 Share Napisano 8 Września 2013 zdania są podzielone część twierdzi ze to catesbaei a część ze to krzyżówka purpurea i favia ;/ wiec tak szukam i szukam i nie wiem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi