super_ogrodnik Napisano 28 Sierpnia 2013 Share Napisano 28 Sierpnia 2013 Cześć winkp.gif coś się stało z moją rosiczką, mimo ,że jest na połdniowym parapecie i ma wodę w podstawce jej liście sa bez kropelek. a każdy nowy liść nie ma w ogóle tych "pręcików" albo ma bardzo małe. Czy da się coś z tym zrobić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 28 Sierpnia 2013 Share Napisano 28 Sierpnia 2013 Witam. Przede wszystkim powiedz, co to za rosiczka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaKtuseK Napisano 28 Sierpnia 2013 Share Napisano 28 Sierpnia 2013 Jaki to gatunek?Większość(o ile nie wszystkie)rosiczek produkuje więcej rosy w podwyższonej wilgotności. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
super_ogrodnik Napisano 28 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2013 2 letnia Drosera capensis. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 28 Sierpnia 2013 Share Napisano 28 Sierpnia 2013 A może jakieś zdjęcie rośliny? Najlepiej takie, by było widać również podłoże. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
super_ogrodnik Napisano 28 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2013 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 28 Sierpnia 2013 Share Napisano 28 Sierpnia 2013 Prócz zbyt głębokiego podstawka, to nic innego nie widać na tym zdjęciu - czyli brak światła. Masz roślinę dwa lata, czy Ci powiedzieli, że ma dwa lata? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
super_ogrodnik Napisano 28 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2013 (edytowane) Mam 2 lata. Edytowane 28 Sierpnia 2013 przez super_ogrodnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 28 Sierpnia 2013 Share Napisano 28 Sierpnia 2013 Zamień podstawek na mniejszy (tak by docierało światło) i przesadź roślinę (na SB piszesz, że od 2lat nie przesadzałeś jej). Tylko opłucz dobrze korzenie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 28 Sierpnia 2013 Share Napisano 28 Sierpnia 2013 Pewnie za mało światła. Rosiczki tropikalne to wybitnie światłolubne rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
super_ogrodnik Napisano 28 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2013 A jak przesadze rosiczke do zwykłej ziemi ogrodniczej to może się coś jej stać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manys Napisano 28 Sierpnia 2013 Share Napisano 28 Sierpnia 2013 W zasadzie to nie, oprócz porażenia korzeni spowodowanego obecnością nawozów, złym pH i ogólnie złym materiałem z którego to podłoże powstało, co w konsekwencji doprowadzi do obumarcia rośliny w krótkim czasie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
super_ogrodnik Napisano 28 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2013 Mam jeszcze pytanie. Od 2 lat podlewam ją zwykłą kranówką. Czy to też może mieć jakiś wpływ? A i jak można rozsadzić ,bo naliczyłem tam z 6 pojedynczych rosiczek i boje się ,że coś się może stać z korzeniami? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 28 Sierpnia 2013 Share Napisano 28 Sierpnia 2013 super ogrodnik - polecam poczytać tematy na forum dotyczące rosiczek. Znajdziesz tam odpowiedzi na twoje pytania i wiele innych rzeczy! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
super_ogrodnik Napisano 28 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2013 (edytowane) Aha. Możecie zamknąć ten temat. A mam jeszcze pytanie czy to napewno rosiczka capensis? Edytowane 28 Sierpnia 2013 przez super_ogrodnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi