Maciek Napisano 29 Sierpnia 2013 Share Napisano 29 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam. Właśnie zakupiłem Dzbanecznika wg. mnie to "N. bicalcarata Brunei" ( proszę uprzejmie szacowne grono o sprostowanie jeśli się mylę ). Mam zagadnienie dotyczące przesadzenia wg. mnie doniczka w której kupiłem jest zdecydowanie za mała , nie wiem jak się do tego zabrać nie uszkadzając rośliny. Mam również dylemat odnośnie podłoża które powinienem zastosować. Będę wdzięczny za pomoc Maciek acha za duże zdjęcie teraz chyba dobre Edytowane 29 Sierpnia 2013 przez Maciek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manys Napisano 29 Sierpnia 2013 Share Napisano 29 Sierpnia 2013 (edytowane) Skoro nie jesteś pewien to daj zdjęcie, w tedy nasze szacowne grono ewentualnie sprostuje Jeśli to bicalcarata to najlepszym podłożem jest żywy lub martwy mech torfowiec. Ten gatunek ma bardziej rozrośnięty system korzeniowy niż inne dzbaneczniki, ale spójrz od dołu przez otwory w doniczce, jak widać korzenie to przesadź. A przesadza się normalnie, tylko trochę uważniej, ale płyn z dzbanków pewnie został wylany, także delikatnie za chabety i z doniczki edit: Przepraszam, nie było widać zdjęć. To nie jest bicalcarata, nawet podobne nie jest. To N. x ventrata. Jeśli z kwiaciarni/ marketu to przesadź bo nie wiadomo czym ją podlewali, posadź do torfu, ewentualnie z dodatkiem piasku kwarcowego/ perlitu, chociaż w tym przypadku może się bez tego obejść. Edytowane 29 Sierpnia 2013 przez manys Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek Napisano 29 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2013 Witaj, Dzięki za odpowiedz, chcę dopytać , czy jesteś w stanie na podstawie zdjęcia podać proporcję podłoża oraz polecić gdzie je mozna kupić ( chodzi o jakość) pozdrawiam Maciek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 29 Sierpnia 2013 Share Napisano 29 Sierpnia 2013 (edytowane) Proporcje torf:perlit mogą być 1:1 albo 2:1... nie jest to aż tak istotne, ta krzyżówka nawet w czystym torfie da radę. Można domieszać też drobny keramzyt, chipsy kokosowe, pociętą gąbkę, korę, styropian, itp. ale dla N. Ventrata to aż nadto O mchu torfowcu nawet nie mówię Edytowane 29 Sierpnia 2013 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek Napisano 29 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2013 Dzięki , Widze ze jesteś "wyczes" w temacie , masz może przekrój donicy na focie?! Będe wdzięczny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 29 Sierpnia 2013 Share Napisano 29 Sierpnia 2013 To ma być mieszanka, a nie warstwy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub Napisano 26 Kwietnia 2014 Share Napisano 26 Kwietnia 2014 mam problem bo rozsadzam mirande bo w doniczce są 2 duże i jeden mały ale te 2 duże są bardzo blisko siebie bo oddziela je 1 cm . ventrata też rośnie we 2 w doniczce . nie wiem czy oddzielać je czy przesadzać je razem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 26 Kwietnia 2014 Share Napisano 26 Kwietnia 2014 Jak wolisz. Przesadzisz razem - będziesz miał ładny krzaczek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi