Skocz do zawartości

N. Górskie-fakty i mity


Matek#

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie jak to jest z tymi dzbanecznikami górskimi, bo już się gubie?? Jedni mówią, że są trudniejsze w hodowli od nizinnych, a inni mówią, że jest odwrotnie. Więc jak to jest?? I o ile stopni powinna spaść temperatura w nocy? Czy się to liczy od najwyższej do najniższej, czy średnia w dzień minus średnia w nocy?

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ogólnie górskie preferują niższe temperatury. A co do spadku temperatury to jest różnie N.diatas potrzebuje z 4-6C spadku a już N.Villosa 10-15C. A więc zależy od miejsca gdzie rośnie.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak zgadzam się z tobą. Chociaż vilosa generalnie i tak bardzo wolno rośnie. W pięcio stopniowej skali trudności w hodowli vilosa ma 4 a 5 ma Northiana, która jest dzbanecznikiem nizinnym wystarczy ją przestawić z miejsca na miejsce żeby przestała rosnąć a nawet zginęła :sad: Mam oba te gatunki więc zobaczę jak będzie :?: Jak by co to zawsze jest ventricosa 1 w skali trudności lub Trunkata nizinny 2. :lol:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No a ja się nie zgodze :-(

Owszem villosa ma 4/5 stopień trudności (ultrahighlander) w hodowli ale northiana jest średnio trudna w hodowli 2/5 (owszem jest wrażliwy na nagłe zmiany temperatury i wilgotności) i prędzej villose trfi szlak niż northiane (zależy też w jakim są stanie).

A truncata jest łatwy w hodowli 1/5 (lubi ciepło ale toleruje też dość niskie temperatury).

Również ventricosa jest łatwy w hodowli 1/5 (podobno nie jest 100% nizinnym ale pasują mu warunki nizinnych).

 

N.Truncata Pasian można trktować jak typowego dzb. górskiego.

 

// Scalenie postów. Proszę używać opcji edycji.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gość krystek

słuchajcie a mam takie pytanko (m.in. do Ciebie Mort ) otóż który z dzbaneczników górskich w tej Waszej skali trudności jest najłatwiejszy w hodowli i najłatwiej się aklimatyzuje??

 

ktoś już coś o tym mówił, ale dokładnie nie pamiętam ;)

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Skala trudności nie jest nasza, na większości stron internetowych możesz się z czymś takim spotkać. Nie wiem kto to ustalił ale nie jest to wymysł mój lub Pixi. A odnośnie to pytanie to ostatnio przeczytałem, że ventricosa jest równie prosta w hodowli i popularna co ventrata (oczywiście nie w Polsce). A ogólnie to z górskich proste w hodowli są:

-eustachya

-hirsuta

-stenophylla

-vogeli

-ventricosa

-khasiana

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I jeszcze mnie ciekawi: gdzie je trzymacie, w czym, jakie światło(sztuczne czy słoneczne), jaka wilgotność? Czy mógłbym je trzymać na wschodnim parapecie w aqwa z moimi dzbankami nizinnymi?

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja musiałem zrobić specjalną szafkę na dzb. górskie (jak będę miał aparat to dam fotki i opisze). Trzymam je w "specjalnym" pokoju dla roślin mięsożernych. Światło ze świetlówek na razie (w przyszłości zrobie jakąś małą szklarnie dla górskich, nie jest to takie proste bo mieszkam w bloku). Ogólnie dla górskich wilgotność powinna być większa niż 70% - najlepiej - w dzień ok 80% a pod wieczór czy na noc robić 100% (jak na razie to mam taką wilgotność - z nawilżacza). A co do pytania - jakie masz tam warunki - podaj temp. w dzień, noc, to samo w wilgotnością to będzie można stwierdzić. A co do pytania Szafrana to górskim temperature trzeba obniżać o 5-15C więc z 5C obniżenia mu wystarczy.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ventricosa rośnie w lasach na wysokości 1200-1500m a jak by co od 1000m dzbaneczniki już są górskie. Nie jest 100% dzb. górskim ale musi mieć spadek temperatury aby wytwarzać ładne dzbanki.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.