Skocz do zawartości

Zagospodarowane stare akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Przypomniałem sobie o starym akwarium w którym kiedyś miałem rybki. Postanowiłem ponownie przywrócić je do "życia". Tym razem zamiast wody jest bagienko :O Jestem początkujący, więc mam nadzieję że wiele błędów nie popełniłem. Moje dzieło jeszcze nie jest ukończone. Czekam na tłustosze ( listki jeszcze nie chcą rosnąć) oraz na rosiczki, które zaczęły dopiero wychodzić z ziemi. O to zdjęcia tego co mam love Proszę o podpowiedzi co można zmienić na lepsze od bardziej doświadczonych forumowiczów :)

post-6464-1377888365_thumb.jpg

post-6464-1377888380_thumb.jpg

Edytowane przez nafarcie
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 31
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Hej nafarcie.

Też mam "takie cuś" ;)http://www.rosliny-owadozerne.pl/BIS-tlust...um--t16699.html

Z tego, co sama doczytałam i sama obserwuję, to wydaje mi się, że jeziorko w przypadku tłustoszy może być przesadą.

Rosiczki, kaptury- ok, ale dla tłustoszy może być za mokro.

Kamyczki, których użyłeś, nie wyglądają na otoczaki, więc mogą zmieniać pH podłoża, a tu odwrotnie-

tłustoszom nie powinno to przeszkadzać, ale rosiczkom już może :(

U mnie dla rosiczek wstawiłam mniejsze akwa do środka dużego i one sobie mieszkają "osobno" w

swoim podłożu i w większej ilości wody.

Ja użyłam mchu "ogrodowego" (i parkowego) i też fajnie wygląda.

Najładniejszy jest żurawiec falisty- widać, że mu się podoba, bo zaczął już opanowywać nowe tereny w terra.

Oczywiście, że mimo iż terra ma miesiąc nie wygląda jeszcze na "naturalną dzicz",

lecz z dnia na dzień jest zdecydowanie lepiej.

Pozdrawiam i życzę powodzenia :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Z informacji, które znalazłem kamyczki które mam nie powinny zaszkodzić. Wszystko póki co jest Ok. Spodobała mi się ścianka z torfu, którą widziałem na forum. Zacząłem powoli ją tworzyć. Wklejam zdjęcie jak to teraz wygląda love Zapomniałem dodać jeszcze dojdzie pare roślinek, dosłownie pare :P

post-6464-1379444913_thumb.jpg

Edytowane przez nafarcie
Odnośnik do odpowiedzi

Pomysł fajny, jednak ciekawa jestem jak to "pociągnie" na dłuższą metę...

Ścianka nie styka się z podłożem, więc nie pobiera z niego wilgoci.

Jeśli zacznie przesychać, to może dojść do katastrofy budowlanej.

Samo zraszanie może nie wystarczyć, a podlewanie z góry może rozmywać

nałożony torf.

Masz już jakiś patent na to?

Prócz tego, widać, że roślinki się zaaklimatyzowały i ładnie podrosły :)

Odnośnik do odpowiedzi

Ścianki wersja próbna nie jest zbyt gruba, zraszam ją spryskiwaczem. Jak się to nie sprawdzi zrobię nawodnienie kropelkowe z przewodów od rurek do powietrza używanych do dotleniania akwarium. Tłuściochy nie maja zbyt dużych korzeni, więc jestem dobrej myśli. Jak dojdzie do katastrofy będzie akcja ratunkowa, aby obyło się bez ofiar.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...