nafarcie Napisano 30 Sierpnia 2013 Share Napisano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) Przypomniałem sobie o starym akwarium w którym kiedyś miałem rybki. Postanowiłem ponownie przywrócić je do "życia". Tym razem zamiast wody jest bagienko Jestem początkujący, więc mam nadzieję że wiele błędów nie popełniłem. Moje dzieło jeszcze nie jest ukończone. Czekam na tłustosze ( listki jeszcze nie chcą rosnąć) oraz na rosiczki, które zaczęły dopiero wychodzić z ziemi. O to zdjęcia tego co mam Proszę o podpowiedzi co można zmienić na lepsze od bardziej doświadczonych forumowiczów Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez nafarcie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaKtuseK Napisano 30 Sierpnia 2013 Share Napisano 30 Sierpnia 2013 Mi się podoba Mógłbyś dodać więcej mchu.Jakie masz oświetlenie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nafarcie Napisano 30 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2013 używam żarówki philips flora niestety nie mam mchu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 31 Sierpnia 2013 Share Napisano 31 Sierpnia 2013 Baaaardzo mi się podoba Tylko troszkę więcej mchu by się przydało. Te zielone listki co pływają w stawiku to co to jest? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nafarcie Napisano 31 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2013 Zielone pływające listki to rzęsa woda. Mam jeszcze limnobium unoszące się na wodzie, jak robiłem zdjęcie nie posiadałem jeszcze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 31 Sierpnia 2013 Share Napisano 31 Sierpnia 2013 ciekawie to wygląda przymierzam się do czegoś podobnego i zapewne niebawem zajmę się realizacją domku dla swoich roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 1 Września 2013 Share Napisano 1 Września 2013 Hej nafarcie. Też mam "takie cuś" http://www.rosliny-owadozerne.pl/BIS-tlust...um--t16699.html Z tego, co sama doczytałam i sama obserwuję, to wydaje mi się, że jeziorko w przypadku tłustoszy może być przesadą. Rosiczki, kaptury- ok, ale dla tłustoszy może być za mokro. Kamyczki, których użyłeś, nie wyglądają na otoczaki, więc mogą zmieniać pH podłoża, a tu odwrotnie- tłustoszom nie powinno to przeszkadzać, ale rosiczkom już może U mnie dla rosiczek wstawiłam mniejsze akwa do środka dużego i one sobie mieszkają "osobno" w swoim podłożu i w większej ilości wody. Ja użyłam mchu "ogrodowego" (i parkowego) i też fajnie wygląda. Najładniejszy jest żurawiec falisty- widać, że mu się podoba, bo zaczął już opanowywać nowe tereny w terra. Oczywiście, że mimo iż terra ma miesiąc nie wygląda jeszcze na "naturalną dzicz", lecz z dnia na dzień jest zdecydowanie lepiej. Pozdrawiam i życzę powodzenia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nafarcie Napisano 17 Września 2013 Autor Share Napisano 17 Września 2013 (edytowane) Z informacji, które znalazłem kamyczki które mam nie powinny zaszkodzić. Wszystko póki co jest Ok. Spodobała mi się ścianka z torfu, którą widziałem na forum. Zacząłem powoli ją tworzyć. Wklejam zdjęcie jak to teraz wygląda Zapomniałem dodać jeszcze dojdzie pare roślinek, dosłownie pare Edytowane 17 Września 2013 przez nafarcie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 18 Września 2013 Share Napisano 18 Września 2013 Pomysł fajny, jednak ciekawa jestem jak to "pociągnie" na dłuższą metę... Ścianka nie styka się z podłożem, więc nie pobiera z niego wilgoci. Jeśli zacznie przesychać, to może dojść do katastrofy budowlanej. Samo zraszanie może nie wystarczyć, a podlewanie z góry może rozmywać nałożony torf. Masz już jakiś patent na to? Prócz tego, widać, że roślinki się zaaklimatyzowały i ładnie podrosły Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nafarcie Napisano 18 Września 2013 Autor Share Napisano 18 Września 2013 Ścianki wersja próbna nie jest zbyt gruba, zraszam ją spryskiwaczem. Jak się to nie sprawdzi zrobię nawodnienie kropelkowe z przewodów od rurek do powietrza używanych do dotleniania akwarium. Tłuściochy nie maja zbyt dużych korzeni, więc jestem dobrej myśli. Jak dojdzie do katastrofy będzie akcja ratunkowa, aby obyło się bez ofiar. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nafarcie Napisano 13 Listopada 2013 Autor Share Napisano 13 Listopada 2013 Teraz tak to wygląda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 14 Listopada 2013 Share Napisano 14 Listopada 2013 Może się mylę, skalny łuk z lewej strony może za mocno napierać na boczne ściany akwarium. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbia Napisano 14 Listopada 2013 Share Napisano 14 Listopada 2013 Naprawdę super to wygląda, gratuluję. A co to jest to coś rozdzielające keramzyt od podłoża? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nafarcie Napisano 14 Listopada 2013 Autor Share Napisano 14 Listopada 2013 Naprawdę super to wygląda, gratuluję. A co to jest to coś rozdzielające keramzyt od podłoża? Jest to agrowłóknina Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 14 Listopada 2013 Share Napisano 14 Listopada 2013 Ładnie, ale rośliny mają bardzo mało światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi