karaluch Napisano 1 Września 2013 Share Napisano 1 Września 2013 Co to za szkodnik ? Lądzień czerwonatka czy przędziorek ? Bardzo szybki pajączek. Wyraźny czerwony kolor. Plecie gęstą pajęczynę. Moje rośliny są zagrożone ? Powiększenie 20x, młody osobnik Powiększenie 80x, młody osobnik Dorosły osobnik Młody osobnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amaterasu Napisano 1 Września 2013 Share Napisano 1 Września 2013 (edytowane) Lądzień czerwonatka to pajęczak z rzędu roztoczy, przypomina trochę kleszcza. To co pokazałeś na zdjęciu jakoś mi go nie przypomina. Ja bym obstawiał przędziórka, kolor i ogólnie wygląd się zgadza. Przędzie nici. Edit. To szkodnik więc jest zagrożenie. Edytowane 1 Września 2013 przez Amaterasu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 1 Września 2013 Autor Share Napisano 1 Września 2013 (edytowane) Lądzień czerwonatka to pajęczak z rzędu roztoczy, przypomina trochę kleszcza. To co pokazałeś na zdjęciu jakoś mi go nie przypomina. Ja bym obstawiał przędziórka, kolor i ogólnie wygląd się zgadza. Przędzie nici. Edit. To szkodnik więc jest zagrożenie. Obstawiasz czy jesteś pewien? Zauważ, że ten mój pajączek ma szczęki charakterystyczne dla lądzienia. Przędziórek ma je mniejsze. Edytowane 1 Września 2013 przez karaluch Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 1 Września 2013 Share Napisano 1 Września 2013 Przędziorek jak nic. Jak masz sporo tych czerwonych to samice i kolonia może szybko się rozprzestrzenić. Doczytałem, że takie oto produkty są dobre na tego szkodnika: ACTELIC 500EC, TALSTAR 100EC, MAGNUS 200SC (najskuteczniejszy) oraz NISSORUN 050EC. Rośliny należy opryskiwać na balkonie a wnieść rośliny można dopiero po 12 godzinach . Zabieg należy powtórzyć po pięciu dniach. W tym czasie należy dokładnie przejrzeć całą roślinę, oraz zwrócić szczególną uwagę na spody liści oraz na ich brzegi. Tylko też rozważnie należy postępować z preparatem żeby Twoja osłabiona roślina też nie padła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amaterasu Napisano 1 Września 2013 Share Napisano 1 Września 2013 (edytowane) Lądzień czerwonatka nie przędzie sieci, jest blisko spokrewniony z przędziorkami więc ciężko po samym wyglądzie na zdjęciach ocenić. Jest za to większy. Przędziorki mają pancerzyk taki jak pestka zaokrąglony bardziej, taki jak na twoim zdjęciu, lądzień za to ma pancerzyk bardziej po segmentowany trochę taki prostokątny, wypukły, czego nie widzę na zdjęciach. A to co bierzesz za szczęki to 4 para odnóży krocznych. Łukash potwierdza, więc niech jeszcze ktoś się dopisze pod tym i będzie pewność na 100% Edytowane 1 Września 2013 przez Amaterasu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 1 Września 2013 Share Napisano 1 Września 2013 a możesz wrzucić zdjęcia uszkodzonych roślin czy już gdzieś wstawiłeś? Ten szkodnik i tak należy do jednych z łatwiejszych, swego czasu walczyłem z tarcznikami ugh...co prawda na zwykłych roślinach ozdobnych ale na to paskudztwo znalazłem idealny preparat w końcu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amaterasu Napisano 1 Września 2013 Share Napisano 1 Września 2013 (edytowane) a możesz wrzucić zdjęcia uszkodzonych roślin czy już gdzieś wstawiłeś? Ten szkodnik i tak należy do jednych z łatwiejszych, swego czasu walczyłem z tarcznikami ugh...co prawda na zwykłych roślinach ozdobnych ale na to paskudztwo znalazłem idealny preparat w końcu Dokładnie, jeśli widać uszkodzenia roślin to bierz się za zwalczanie, bo ten lądzień w przeciwieństwie do przędziorków jest nie szkodliwy. A na zdjęciach widać już zaawansowaną czerwoną formę. Edytowane 1 Września 2013 przez Amaterasu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 1 Września 2013 Autor Share Napisano 1 Września 2013 (edytowane) a możesz wrzucić zdjęcia uszkodzonych roślin czy już gdzieś wstawiłeś? Ten szkodnik i tak należy do jednych z łatwiejszych, swego czasu walczyłem z tarcznikami ugh...co prawda na zwykłych roślinach ozdobnych ale na to paskudztwo znalazłem idealny preparat w końcu Niestety nie posiadam takich zdjęć. Nie mam żadnej uszkodzonej rośliny. Widoczny na zdjęciu osobnik, jest (był) jedynym pajęczakiem zamieszkującym terra. Teraz będę bacznie obserwował to co się dzieje w środku terrarium. Jeżeli zaczną się jakieś większe problemy z roślinami to użyje chemii. Amaterasu i Łukasz, dzięki za pomoc. @edit Właśnie wyczytałem,że dorosły osobnik przędziorka osiąga do 0,36mm długości. Sfotografowany osobnik ma lekko 1mm......... Edytowane 1 Września 2013 przez karaluch Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amaterasu Napisano 1 Września 2013 Share Napisano 1 Września 2013 (edytowane) Nie sugerowałbym się aż tak wielkościami podanymi w sieci, ja przed chwilą wyczytałem że dorastają do 0,5 mm, zaraz potem 0,3-0,4 mm na innej stronie znowu 0,6 mm samice. http://agrosimex.pl/wp-content/files_mf/13...ex_czerwiec.pdf Poza tym ciężko zmierzyć dokładną długość samemu, bo jak ? To specjalistyczny sprzęt potrzebny jest. Jeśli nie widać koloni, uszkodzeń u roślin to może jest już po kłopocie. Cykl rozwojowy samic to bodajże około 13 dni. Więc bądź w pogotowiu i wypatruj czy coś się z roślinami nie dzieje, albo czy nie widać oznak złożenia jaj. Pozdrawiam . Edytowane 1 Września 2013 przez Amaterasu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 1 Września 2013 Autor Share Napisano 1 Września 2013 .... A to co bierzesz za szczęki to 4 para odnóży krocznych. ....... Nie, mi chodzi o te pomiędzy odnóżami: Nie sugerowałbym się aż tak wielkościami podanymi w sieci, ja przed chwilą wyczytałem że dorastają do 0,5 mm, zaraz potem 0,3-0,4 mm na innej stronie znowu 0,6 mm samice. http://agrosimex.pl/wp-content/files_mf/13...ex_czerwiec.pdf Poza tym ciężko zmierzyć dokładną długość samemu, bo jak ? To specjalistyczny sprzęt potrzebny jest. ..... Zdjęcie dorosłego osobnika, jest wykonane na kartce w kratkę (specjalistyczny sprzęt). Zauważyłem, że 5 sztuk w linii prostej to max. Więc szkodnik jest większy niż 0,8mm. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amaterasu Napisano 1 Września 2013 Share Napisano 1 Września 2013 Morfologicznie przędziorki i lądzień jest do siebie bardzo zbliżona . W stosunku do rozmiarów ciała aparat gębowy i tu i tu jest podobnej wielkości. Zdjęcia są kiepskiej ostrości, do tego mała ilość pikseli deformuje faktyczną wielkość. Wszystkie białe roztocza na zdjęciach wyglądają jak typowe małe przędziorki o wymiarach kilku dziesiątych mm, ta czerwona samica faktycznie jest jakaś wielka. Lądzień czerwonatka dorasta za to nawet do 0,6 cm więc jest wielkości i kształtu kleszcza. To chyba nie możliwe żebyś miał i to i to w domu . Do tego zauważyłeś sieć przy szkodnikach a tylko jak sama nazwa wskazuje przędziorki ją przędą . To co masz na zdjęciu podobne jest do tego: http://www.dobra-rada.pl/przedziorkowate-s...-zwalczanie_351 A tak wygląda lądzień: Lądzień czerwonatka Sam oceń co to jest... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 3 Września 2013 Share Napisano 3 Września 2013 Kup lupę, może być chińska. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartus2003 Napisano 18 Sierpnia 2014 Share Napisano 18 Sierpnia 2014 (edytowane) Cześć czy ktoś mógłby mi pomóc w identyfikacji dwóch owadów, które znalazłem na moich roślinkach? Nie wiem czy to szkodniki czy nie dlatego wole się dowiedzieć co to jest. Zauważyłem także iż jeśli chcemy obserwować owady / szkodniki na roślinkach najlepiej jest do robić wieczorem/nocą wtedy zauważyłem większe prawdopodobieństwo trawienia na 'coś' 1. Widziałem iż jest do jakaś muszka koloru brązowego ze skrzydłami, raczej nie garnęła się do latania kiedy byłem obok, po prostu szła po pułapce w górę kapturnicy, miała gdzieś na oko z 2mm, nie skakała ani nic tylko wolno szła http://zapodaj.net/ccf77b68bbb30.jpg.html 2. To coś wylazło ze środka mojego Red Dragona i uciekło z doniczki, wyglądało to na glistowate coś z nogami, długość około 3mm szerokość 1mm, czarne, szybko biega http://zapodaj.net/b6ec5e812c5f9.jpg.html Sorki za jakość zdjęć, jeśli mi się uda trafić na te owady zrobię lepsze fotki. Edytowane 18 Sierpnia 2014 przez bartus2003 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 18 Sierpnia 2014 Share Napisano 18 Sierpnia 2014 Jak dla mnie to przędziorek jak nic typowy szkodnik róż. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartus2003 Napisano 18 Sierpnia 2014 Share Napisano 18 Sierpnia 2014 A u mnie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi