Inżynier Napisano 26 Stycznia 2018 Share Napisano 26 Stycznia 2018 A to na pewno nie młode mszyce? Też podobne. Ja u siebie Mospilanem zwalczałem, oprysk jak dla roślin ozdobnych. Dwa opryski (w odstępie 3 dni) wystarczyły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 26 Stycznia 2018 Share Napisano 26 Stycznia 2018 A to na pewno nie młode mszyce? Też podobne. Ja u siebie Mospilanem zwalczałem, oprysk jak dla roślin ozdobnych. Dwa opryski (w odstępie 3 dni) wystarczyły. Dzięki,o taki środek mi chodziło tylko czy on jest całkowicie bezpieczny dla heliamphor bo on wnika do rośliny? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
master Napisano 26 Stycznia 2018 Share Napisano 26 Stycznia 2018 Jak mszyce to można użyć biedronek (te które wpychają się do domów zimą). A poza tym żeby je "zniszczyć" wystarczy przejechać palcem. Co do wciornastków genialny opis zwalczania wykonał tracer274 pod tytułem "Szkodniki roślin owadożernych, Opis, sposób zwalczania i przeciwdziałania." na tym forum. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 26 Stycznia 2018 Share Napisano 26 Stycznia 2018 Nie wiedziałem że jest taki pomocny temat na forum Prawdopodobnie będzie to wciornastek bo w terrarium codziennie widze po 2 muszki które brałem za ziemiorke. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inżynier Napisano 26 Stycznia 2018 Share Napisano 26 Stycznia 2018 Jeśli chodzi o Mospilan, to nie zauważyłem, żeby szkodził roślinom. Nie testowałem na heliamforach, bo żadnej niestety nie mam, ale zarówno rosiczka Alicji, N. x ventrata (stały obok siebie, pryskałem liście), jak i Drosera binata, N. Maxima x ventricosa i zwykła muchołówka (wszystkie 3 pryskane Mospilanem do ziemi - było za dużo skoczogonków pewnego razu) - nie wykazywały żadnych niekorzystnych zmian. Alicja straciła na chwilę kropelki, ale liście wyglądały na zdrowe. Mospilan jest, przynajmniej w moim odczuciu, jednym z najlepszych (o ile nie najlepszym) i łagodnym środkiem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 27 Stycznia 2018 Share Napisano 27 Stycznia 2018 Jeśli chodzi o Mospilan, to nie zauważyłem, żeby szkodził roślinom. Nie testowałem na heliamforach, bo żadnej niestety nie mam, ale zarówno rosiczka Alicji, N. x ventrata (stały obok siebie, pryskałem liście), jak i Drosera binata, N. Maxima x ventricosa i zwykła muchołówka (wszystkie 3 pryskane Mospilanem do ziemi - było za dużo skoczogonków pewnego razu) - nie wykazywały żadnych niekorzystnych zmian. Alicja straciła na chwilę kropelki, ale liście wyglądały na zdrowe. Mospilan jest, przynajmniej w moim odczuciu, jednym z najlepszych (o ile nie najlepszym) i łagodnym środkiem Ok,będę jeszcze myśleć czy wybrać mospilan czy zeon karate. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 27 Stycznia 2018 Share Napisano 27 Stycznia 2018 (edytowane) Jeśli chodzi o Mospilan, to nie zauważyłem, żeby szkodził roślinom. Nie testowałem na heliamforach, bo żadnej niestety nie mam, ale zarówno rosiczka Alicji, N. x ventrata (stały obok siebie, pryskałem liście), jak i Drosera binata, N. Maxima x ventricosa i zwykła muchołówka (wszystkie 3 pryskane Mospilanem do ziemi - było za dużo skoczogonków pewnego razu) - nie wykazywały żadnych niekorzystnych zmian. Alicja straciła na chwilę kropelki, ale liście wyglądały na zdrowe. Mospilan jest, przynajmniej w moim odczuciu, jednym z najlepszych (o ile nie najlepszym) i łagodnym środkiem Powiedz mi jeszcze jak dawkowałeś ten mospilan bo kupiłem a nie będę robić 5 litrów roztworu?W środku jest 2,4g proszku i nie wiem jak zrobić żeby rozpuścić w 1 litrze wody Myślałem że zrobię kreskę (XD) i podzielę ją na równe części aż uzyskam odpowiednią ilość.Dobry pomysł? Edit: Wydrukowałem sobie prostokąt podzielony na 8 czesci. Każda część miała 0,3g jak można się domyślić.Na całym prostokącie rozprowadzilem równo i dokładnie proszek,po rozprowadzeniu oddzieliłem jedną część która starczy na 1l wody dlatego podzieliłem ją jeszcze na pół i wymieszalem z wodą i powstało pół litra roztworu którym porządnie spryskałem z każdej strony wszystkie rośliny w terrarium.Mysle że zrobiłem wszystko ok ale wolę się spytać jaki kolor powinien mieć roztwór ? Mój ma jasno błękitny to dobrze? Edytowane 27 Stycznia 2018 przez Maks02 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inżynier Napisano 27 Stycznia 2018 Share Napisano 27 Stycznia 2018 Jeśli nie masz wagi w domu, to taki sposób wydaje się (pi razy drzwi) w porządku Tak, sam ten proszek jest niebieski, więc roztwór też powinien mieć jasnoniebieską barwę. Roztwór sobie zachowaj, bo co prawda ten środek na pewno ma jakiś okres rozkładu, ale ja wciąż trzymam spryskiwacz napełniony Mospilanem (odczasu, kiedy musiałem go użyć, czyli już jakieś dwa lata). W listopadzie skoczogonki zaatakowały kwiaty (nie pamiętam nazwy, wyrastają raz na parę lat z cebuli), spryskałem ziemię - wszystkie zginęły. Po dwóch latach od sporządzenia roztworu! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 28 Stycznia 2018 Share Napisano 28 Stycznia 2018 Jeśli nie masz wagi w domu, to taki sposób wydaje się (pi razy drzwi) w porządku Tak, sam ten proszek jest niebieski, więc roztwór też powinien mieć jasnoniebieską barwę. Roztwór sobie zachowaj, bo co prawda ten środek na pewno ma jakiś okres rozkładu, ale ja wciąż trzymam spryskiwacz napełniony Mospilanem (odczasu, kiedy musiałem go użyć, czyli już jakieś dwa lata). W listopadzie skoczogonki zaatakowały kwiaty (nie pamiętam nazwy, wyrastają raz na parę lat z cebuli), spryskałem ziemię - wszystkie zginęły. Po dwóch latach od sporządzenia roztworu! Dzięki!roztwór stoi w małym spryskiwaczu i czeka aż użyje go jeszcze raz za kilka dni. Jutro rano żeby sprawdzić czy szkodniki są zabite heliamphore wyczyszcze ze wszystkich paproszków,torfu i mam nadzieję martwych szkodników i wieczorem sprawdzę czy znowu wróciły szkodniki bo teraz gdy heliamphora jest w różnych torfach i brudach to trudno ocenić czy szkodniki wróciły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tora355 Napisano 30 Stycznia 2018 Share Napisano 30 Stycznia 2018 Witam, Pilnie potrzebuje pomocy. Te białe robaczki to maszyce czy nicienie? jaki preparat na walkę z nimi? bo niszczą wszystko. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inżynier Napisano 30 Stycznia 2018 Share Napisano 30 Stycznia 2018 Mnie to nie wygląda ani na mszyce, ani na nicienie, a na przędziorki - jeśli dobrze widzę, to rosiczka pokryta jest cienką pajęczyną. Polecam Mospilan 20SP. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tora355 Napisano 30 Stycznia 2018 Share Napisano 30 Stycznia 2018 Zniszczyły mi d.Adelae, helke i mnóstwo d. Spatulata. Mam preparat AFIK, ale chyba średnio działa. Ten Mopsilan kupie Leroy Merlin ? Na 2 l wody ile tego Mopsilanu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inżynier Napisano 30 Stycznia 2018 Share Napisano 30 Stycznia 2018 LINK - LM sprawdź dostępność w swoim sklepie. Polecam też poczytać o tym preparacie: LINK 2 A na początek mechanicznie wyzbierać to, co widać, choćby z lekka przykładając do nich taśmę klejącą (żeby roślin nie uszkodzić). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tora355 Napisano 30 Stycznia 2018 Share Napisano 30 Stycznia 2018 Jest ich tyle ze musial bym kupić 4 taśmy ?. Skorzystam z Mopsilan. Ile wlać na 2 l wody ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inżynier Napisano 30 Stycznia 2018 Share Napisano 30 Stycznia 2018 (edytowane) 2 gramy na 5 - 7,5 litra. Więc na dwa litry wychodzi między 0,53 a 0,8 grama Mospilanu. Mospilan to proszek, ciało stałe do rozpuszczenia w wodzie. Jeżeli nie masz w domu wagi, to na oko możesz spróbować sposobem Maksa02, parę postów wyżej, podzielić 2,4 grama (które są w opakowaniu) na 3 równe części - każda będzie mieć ok. 0,8 grama. Ale polecam tanie wagi elektroniczne, zawsze się w domu przyda, nawet w takiej sytuacji Poczytaj też w internetach o innych preparatach, gdyby Mospilan nie chciał zadziałać przez przypadek. Edytowane 30 Stycznia 2018 przez Inżynier Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi