Skocz do zawartości

Szkodnik, pasożyt - Identyfikacja

karaluch

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie ! Przejrzałem temat "szkodnikowy" i zdaje się trafiło mi się coś nowego. Właściwie nie wiem czy jest to typowy szkodnik roślin ozdobnych. Na pewno jest to jakaś larwa, aczkolwiek nie wydaje mi się by żyła w torfie. Zbyt wielu insektów latających przy obecnej pogodzie już nie ma, jakiś objawów żerowania też nie stwierdziłem, więc nie wiem czy mogła się ona wylęgnąć na roślinie, bądź torfie.

W ogóle nie zakładałbym tematu, ale to już drugi osobnik. Jeden znaleziony na D. capensis, natomiast ten ze zdjęcia na pędzie kwiatowym D. nidiformis. Roślinki stoją na parapecie zewnętrznym, w oddzielnych kuwetach z wodą i co ciekawe w znacznej odległości od siebie.

Larwa ma około 1 centymetra długości, może trochę więcej. Góra jest szaro-brązowa, spód jaśniejszy. Ciemna główka.

Poniżej zdjęcia. Z góry przepraszam za ich jakość i zbliżenia. Robione dziś wieczorem.

post-8100-1568758412_thumb.jpg

post-8100-1568758423_thumb.jpg

post-8100-1568758433_thumb.jpg

Może ktoś wie z czym mam do czynienia ;)

Edycja:

Trochę poszukałem i ustaliłem, że z uwagi na budowę gąsienicy, a konkretnie ilość "posuwek" (nóżek) tj. 5 - mam do czynienia z larwą motyla. Wnioskując po widywanych przeze mnie motylach w pobliżu roślin - mniemam, iż jest to larwa jakiejś ćmy :)

Edytowane przez jf85
Odnośnik do odpowiedzi

• 3 years later...
  • Odpowiedzi 77
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Odgrzebię temat. Co prawda sama roślina nie jest owadożerna, ale są jakieś pasożyty 😉 Przesadzałem dziś chamaedoreę i zauważyłem jakieś dziwne coś. Ma ktoś pomysł co to może być? Przędziorki? Co prawda pajęczynek jako tako nie widziałem, ale nic innego mi nie pasuje. Mszyce to to na pewno nie są. Spłukałem roślinę opryskiwaczem ręcznym z czystą wodą i z 99% tego cholerstwa spłynęło. W ogóle nie wpiły się w roślinę.

W pokoju mam sporo innych roślin, więc będę wdzięczny za pomysły. Lepiej wytępić to zanim się rozprzestrzeni 😉

Zdjęcie:

20221112_182353.thumb.jpg.40c0f7b0a925a5d3c72e616e7b44ba6e.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Że zdjęcia ciężko wywnioskować, gdyż nie widać z bliska szkodnika. Jeśli to są białe robaczki to mogą być Skoczogonki,a jeśli latają to mączliki.

Odnośnik do odpowiedzi