Masiol Napisano 1 Września 2013 Share Napisano 1 Września 2013 Hej. Aż sam się sobie dziwię, że zakładam temat w dziale "dzbanecznik" Mam problem z ventricosą. Od 2 lat stoi w tym samym miejscu na południowym parapecie. W tym roku zauważyłem coś niepokojącego- zamiast coraz większa, roślina karłowacieje. Każdy nowy liść jest mniejszy od poprzedniego. Poza tym na liściach pojawiły się takie oto przebarwienia. Wiecie, co to może być? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janocix Napisano 1 Września 2013 Share Napisano 1 Września 2013 (edytowane) http://www.flytrap.pl/choroby-i-szkodniki/...e-chorob-roslin Może to coś pomoże, roślina dzbankuje? Mi wyszło, że to wiroza. Edytowane 1 Września 2013 przez Janocix Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 5 Września 2013 Autor Share Napisano 5 Września 2013 (edytowane) Czy ktoś jeszcze ma jakiś pomysł? A jeśli to wiroza, to co z tym zrobić? Edytowane 5 Września 2013 przez Masiol Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 5 Września 2013 Share Napisano 5 Września 2013 Jeżeli to wiroza to się jej nie pozbędziesz, bo wywołują ją wirusy. Nie wiem czy to ta choroba, ale jeżeli tak to lepiej pozbyć się tej rośliny zanim jakiś szkodnik przeniesie ją na inne rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 5 Września 2013 Autor Share Napisano 5 Września 2013 OK, dzięki za opinię. Poczekam może ktoś jeszcze odezwie się w tym temacie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 5 Września 2013 Share Napisano 5 Września 2013 Na dobry początek usuń porażone liście, miałem coś podobnego przy "ventratce" roślina po tym, rosła lepiej ale ciągle nowe liście były małe, bez dzbanków. Uciąłem stożek wzrostu, odrosty jak i nowy wytworzony stożek rosły normalnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 5 Września 2013 Autor Share Napisano 5 Września 2013 Ok, tak zrobię. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi