Gość Roślinka Napisano 1 Września 2013 Share Napisano 1 Września 2013 (edytowane) Witam!Jeśli zrobiłem coś nie tak pisząc ten post poinformujcie mnie o tym. Otóż wiem,że rosiczki mi dopiero wykiełkowały,ale za niedługo jesień,a potem zima. Wiem,że rosiczki przetrwają zimę bez owadów bo zagłodzić rosiczkę jest trudno ale nie chcę,żeby jak przyjdzie zima rosiczki,które niezbyt dużo mi przez ten czas urosną rosły wolno przez 3 miesiące.Więc co mam zrobić w zimie,żeby wtedy móc je dokarmiać,bo ja już się nie moge doczekam kiedy nakarmie moje siewki jak narazie wielkośći milimetra,a zanim to zrobie chyba minie z miesiąc.Chyba że napiszecie mi,że wolno dokarmiać nawet takie siewki co mają dopiero z dwa lub trzy owadożerne liście o długści ok.0,5 mm i średnicy ok.0,2 mm.Tylko nawet jeśli już takie siewki można dokarmiać to będę musiał ostrym nożem pociąć owocówke na jakieś 50 kawałków Edytowane 2 Września 2013 przez Roślinka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janocix Napisano 1 Września 2013 Share Napisano 1 Września 2013 Dokarmiać można wysokobiałkową karmą dla rybek, tylko trzeba uważać bo karma pleśnieje jak dotyka podłoża. A jeśli chodzi o takie małe siewki to możesz spróbować nakarmić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adivip125 Napisano 1 Września 2013 Share Napisano 1 Września 2013 Najlepiej na zimę zrobić hodowlę muszek owocówek. Nie trzeba jej kroić na 50 kawałków - wystarczy położyć jej na liściu muszkę w całości i zdjąć po 2-3 dniach żeby nie zapleśniało. Roślinka zdąży się najeść - u mnie działa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 1 Września 2013 Share Napisano 1 Września 2013 Dajcie spokój. Jest tyle informacji na temat dokarmiania. Wystarczy przeszukać forum. Normalne rób im kanapki, daj im czasem gryza itp. Po co to temat zakładać... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 1 Września 2013 Share Napisano 1 Września 2013 Ja karmę dla rybek daję i dorosłym rosiczkom, i tym, które ledwo wypuściły pierwszy owadożerny listek. I wszystkim to dobrze służy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Roślinka Napisano 2 Września 2013 Share Napisano 2 Września 2013 Dzięki,temat rozwiązany nakarmie takie prawie niewidoczne siewki owocówką jak oczywiśće wytrzymają ciężar,a na zimię założe hodowlę owocówek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
incluso Napisano 2 Września 2013 Share Napisano 2 Września 2013 Jeżeli to rosiczka tropikalna to bardziej bym się martwił o niedostateczną ilość światła niż o pokarm. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Roślinka Napisano 2 Września 2013 Share Napisano 2 Września 2013 (edytowane) Juhu!Nakarmiłem moje rosiczki po raz pierwszy. Żadnej muchy w domu nie miałem,a przed tym jak rosiczki wykiełkowały do podstawki wpadło dużo owocówek,teraz jak nie jest tak ciepło nie wpadają to wyłowiłem igłą kilka i dałem rosiczkom,wyłowione owocówki były chyba 4 razy większe od ich liści,po wyłowieniu owocówki wyglądały dość dobrze,mam nadzieje,że woda nie wypłukała z nich substanci odżywczych i się najedzą moje kiełki Poprawka: Chyba jednak kupie karme dla rybek mięsożernych Hodowla owocówek jest dla mnie zbyt trudna i śmierdząca i związane są z nią koszty związane z pożywką,a ta pożywka jest najbardziej fuj i trudna do zrobienia jak dla mnie. Wole się nie męczyć i kupić karme za 2 złote Lepsza byłaby hodowla mrówek Edytowane 2 Września 2013 przez Roślinka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 2 Września 2013 Share Napisano 2 Września 2013 Mrówki są silne. Takie maleństwo z żywą nie miałoby szans. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nieuczesany Napisano 2 Września 2013 Share Napisano 2 Września 2013 Hodowla owocówek jest dla mnie zbyt trudna i śmierdząca i związane są z nią koszty związane z pożywką,a ta pożywka jest najbardziej fuj i trudna do zrobienia jak dla mnie. Trudna do zrobienia? Rly? 1. Zetrzeć jabłko na tarce 2. Dodać cukier i trochę mąki 3. Zamieszać. Po kilku dniach śmierdzi niemiłosiernie, ale ja trzymam słoik w wiaderku po kapuście i raz dziennie otwieram ją na zewnątrz. Jak szczelnie zamkniesz wiadro to nic nie śmierdzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Roślinka Napisano 3 Września 2013 Share Napisano 3 Września 2013 zrobie sobie hodowle owocówek,ale nie ciesze się,że dałem takiemu maleństwu owocówke,bo teraz nie umiem jej zdjąć i nie wiem co się stanie,jak będzie ona na rosiczce przez 3-4 tygodnie-próbowałem ją zdjąć,ale lekkie ruszanie powodowało,że kiełek wyrywał się z podłoża Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 3 Września 2013 Share Napisano 3 Września 2013 zrobie sobie hodowle owocówek,ale nie ciesze się,że dałem takiemu maleństwu owocówke,bo teraz nie umiem jej zdjąć i nie wiem co się stanie,jak będzie ona na rosiczce przez 3-4 tygodnie-próbowałem ją zdjąć,ale lekkie ruszanie powodowało,że kiełek wyrywał się z podłoża Jeśli nie pleśnieje, to nie musisz od razu jej ściągać. Daj roślince trochę czasu na trawienie i wchłanianie. Zdejmuj dopiero, jak zacznie się dziać coś niepokojącego, jeśli nie ma pleśni to zostaw. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 3 Września 2013 Share Napisano 3 Września 2013 ... Więc co mam zrobić w zimie, żeby wtedy móc je dokarmiać ... Jeśli ciągniemy temat ... Zimą rosiczki mają słaby apetyt, a nawet przestają jeść z powodu małej ilości światła, więc powinieneś doświetlać je. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi