Skocz do zawartości

[ROSICZKA OKRĄGŁOLISTNA] - Bieszczady.

Riv

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie wróciłam z wycieczki w bieszczadach. Zupełnie niespodziwaną dla mnie atrakcją było oglądanie rosiczki okrągłolistnej w jej środowisku naturalnym. Zmaściłam sprawę..... nie miałam aparatu przy sobie. Ale widok był piękny. :mrgreen:

ps. Dla zainteresowanych z śląska---Ostatnio doczytałam się ze na murckach jest kawałek torfowiska wyższego. :wink: :mrgreen:

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 31
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

co do murcek to zeczywiście

NAzywa sie to płone bagno

Byłem tam jakieś 2 tygodnie temu. Jest tam baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo dużo mchu sphangunu ale rosiczek nie znalazłem (było dużo wody i dało sie podejsc tylko bardzo blisko, pozatym mogły sie jeszcze nie porozwijać) Napewno wybiore sie tam gdy tylko pogoda sie poprawi (20 min drogi rowerem :D ) zdam relacje jesli coś znajede

Odnośnik do odpowiedzi

co do murcek to zeczywiście  

NAzywa sie to płone bagno

Byłem tam jakieś 2 tygodnie temu. Jest tam baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo dużo mchu sphangunu ale rosiczek nie znalazłem (było dużo wody i dało sie podejsc tylko bardzo blisko, pozatym mogły sie jeszcze nie porozwijać) Napewno wybiore sie tam gdy tylko pogoda sie poprawi (20 min drogi rowerem :D ) zdam relacje jesli coś znajede

Taaaaaaaaaa było super, cały byt mokry i rozklejony :) Ale fakt, jak coś znajdziemy damy relacje :wink:

Odnośnik do odpowiedzi

Sama planuję wypad na murcki w wakację.

Ale poczekam jeszcze, te rosiczki były jeszcze naprawde małe, średnicę miały moze 5 cm.

Trudno je znaleść- to fakt, ale ja byłam na trofowisku z biolgiem pracującym tam :razz: . Ta wycieczka to była lekcja w terenie.

Życzę powodzenia poszukiwaczom rosiczek w polsce :wink:

ps. do osób z okolic, skoro wszyscy szukamy, moze spotkamy się na murckach??

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wiecej osób sie wybiera na giełdę to mozna by sie umówić tam na konkretna godzinę, bo nie miałam okazji nikogo z forum jeszcze spotkać na poprzednich gieldach.

Ale to chyba już do innego tematu.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.