happysad Napisano 5 Czerwca 2006 Share Napisano 5 Czerwca 2006 A własnie co do mchu, mam małe torfowisko obok domu i jest tam troche mchu, i tu sie pojawia moje pytanie, czy moge pozbierac troszke mchu i włożyć do doniczki z dzbanecznikiem, rosiczka i muchołówką? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 5 Czerwca 2006 Share Napisano 5 Czerwca 2006 sądze że jesli jest go tam dużo a ty weźmiesz malutko to ekosystem nie straci za dużo (moze nawet zyska dostep do światła) co innego gdybyś zbierał na tony Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happysad Napisano 5 Czerwca 2006 Share Napisano 5 Czerwca 2006 Tak, ale czy to pomoże roślinom? albo chociaż niezaszkodzi? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 5 Czerwca 2006 Share Napisano 5 Czerwca 2006 jesli nie beda w nim rosły to nie. Jednak z tego co wiem to mech spangunowy jest pod OCHRONĄ wiec zbierając go łamiecie prawo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happysad Napisano 5 Czerwca 2006 Share Napisano 5 Czerwca 2006 Mi chodzi o taki normalny mech, zielony co w lesie rośnie Niewiem jaki to mech Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matek# Napisano 5 Czerwca 2006 Share Napisano 5 Czerwca 2006 Polecam ten >>link < Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 5 Czerwca 2006 Share Napisano 5 Czerwca 2006 WIele gatunków mchu w polsce jest po ochrona pozatym są 2 powody żeby go niebrać -można przytaszczyć szkodniki -mech z lasu najczęściej uscha na kwaśnym podłożu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mort Napisano 5 Czerwca 2006 Share Napisano 5 Czerwca 2006 Ogólnie lepiej nie brać mchu z torfowisk itp. a tym bardziej z lasu - ja tak sprowadziłem sobie do domu różne szkodniki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michas_15 Napisano 9 Czerwca 2006 Share Napisano 9 Czerwca 2006 Snakers1 chciales obejzec rosiczki w srodowisku naturalnym moze nie są to bieszczady ale jakis ludek znalazl owe roslinki http://www.bio-forum.pl/messages/527/37873.html Jesli nie mozna wklejac linkow z innych forum to prosze o usuniecie i przepraszam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snakers1 Napisano 9 Czerwca 2006 Share Napisano 9 Czerwca 2006 Dziękuję bardzo :smile: . Świetne foty. O takie coś mi chodziło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shnikers24 Napisano 10 Lipca 2006 Share Napisano 10 Lipca 2006 jesli nie beda w nim rosły to nie. Jednak z tego co wiem to mech spangunowy jest pod OCHRONĄ wiec zbierając go łamiecie prawo no to prawda, ale jak musiałem zrobić zielnik do szkoły to miałem kupe co były pod ochroną i nauczyciel nawet nic nie mówł bo jeśli dużo jest danego gat. na jakimś obszarze to jak sie jedno zerwie to napewno nie załamie to tej populacji, ale rosiczek naszych Polskich to za nic bym nie wyrwał a jeśli chodzi o mchy to jest trochepod ochroną, ale te takie co często w lesie rosną nie są , żadko można spotkać te co są chronione, a jeśli chodzi o torfowce czyli sphagnum to w PL można zbierac bez łamania prawa dwa gat: sphagnum fallax i sphagnum squarrosum, ale chyba nie będzie sie wam chciało rozpoznawać :razz: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 10 Lipca 2006 Share Napisano 10 Lipca 2006 no jeśli to co mowisz to prawda to fajnie zdiecia sphagnum_fallax 1 2 sphagnum squarrosum 1 2 btw to ja mam sphagnum fallax Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shnikers24 Napisano 10 Lipca 2006 Share Napisano 10 Lipca 2006 najprawdziwsza prawda :cool: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziki Napisano 12 Lipca 2006 Share Napisano 12 Lipca 2006 ja też mam sphagnum_fallax'a, rośnie w doniczce z D. nidiformis :mrgreen: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mort Napisano 12 Lipca 2006 Share Napisano 12 Lipca 2006 Jest 350 gatunków mchu torfowca Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi