Skocz do zawartości

Cephalotus marnieje

heaven

Rekomendowane odpowiedzi

Hej :)

Od kilku dni jestem posiadaczką cefala, na którego wyczekiwałam już dość długo... Naczytałam się dosłownie wszystkiego. Kupiłam go od forumowicza i ...

Pewnie to moja wina, albo niczyja, tylko, że on zaczał marnieć. Dzień, dwa po tym jak przyjechał do mnie do domu.

Pytałam sprzedającego gdzie trzymał roślinę i zrobiłam dokładnie tak samo: balkon, oświetlony. Podlewany, ale nie stał cały czas w wodzie. Np dostaławał wody w podstawkę gdy stał na słońcu, potem kilka godzin/dzień przerwy gdy robiło się zimno, podłoże cały czas mocno wilgotne.

Po kilku dniach zaczęły usychać pierwsze 'dzbanki' i co gorsza wszystkie młodziutkie, niektóre mikroskopijne. Duże trzymają się świetnie.

Problem w tym, że w doniczce 7x7 jest kilka roślin, nie wiem dokładnie ile, myślę, że trzy. Rozsadzić?

Co gorsza są małe ślady białego nalotu, mikroskopijne... Ale są. Na początku myślałam, że to przypadek, jakiś kurz czy coś. Ale chyba nie.

Ratujcie, kupić topsin? I podlać? Spryskać? Co zrobić?

Nigdy moje rośliny nie miały problemów z grzybami, dlatego jestem zielona.

cała roślina:

4f2x.jpg

1zyg4fb.jpg

widoczne objawy grzyba? Poza tym te uschnięte liście...

x1ht1l.jpg

Stożek wzrostu, jednej z roślin. Również biały nalot, który na zdjęciu nie jest tak bardzo widoczny jak gołym okiem. Stożek wygląda chyba w porządku. Chociaz jest taki brązowo zielony...

2a8193b.jpg

Pozdrawiam i proszę o pomoc :(

Olga

Odnośnik do odpowiedzi

Też obstawiam, że aklimatyzacja. Musi odpocząć po podróży. Przybył bez podłoża, czy w doniczce? A taki biały nalot i ja mam często na cephalach, nie wiem co to, ale na pewno nie grzyb. Może zwykły kurz?

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcia mało dokładne, ale czy nie są to początki mączniaka (chodzi mi oczywiście o biały nalot)?

tez o tym pomyślałam, ale nie miałam nigdy z nim styczności... Czy nie lepiej byłoby po prostu profilaktycznie potraktować topsinem?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.