chomikxd3 Napisano 3 Września 2013 Share Napisano 3 Września 2013 Tak jak wyżej. Muchołówka jest zasadzona w torfie, a na torf połozyłem torfowiec. Okno (parapet) zachodni. Głównie była podlewana destylką, ale raz podlałem ją deszczówką, a 2 razy przegotowaną wodą kranową. Od paru dni zauważyłem, ze rosną jej tylko 1 połówka pułapki, druga... jakby w ogóle się nei rozwinęła, albo taka.. naderwana... nie wiem co to jest.. na forum nigdy wczesniej sie z czymś takim nie spotkałem.. może to ma jakiś związek z takimi malutkimi robaczkami (pół milimetra ?) kolor czarny+ białe kropki.. widziałem jak 2 weszły w stożek wzrostu... Bądź co bądź, roślina nie jest jakoś zmasakrowana..tylko te jedne połówki, poza tym obok wyrasta druga, bo sie podzieliła. Proszę o porady,z góry dziękuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 3 Września 2013 Share Napisano 3 Września 2013 Daj zdjęcie, bo bez niego nie da się nic wywnioskować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roslina1991 Napisano 3 Września 2013 Share Napisano 3 Września 2013 Tak jak wyżej. Muchołówka jest zasadzona w torfie, a na torf połozyłem torfowiec. Okno (parapet) zachodni. Głównie była podlewana destylką, ale raz podlałem ją deszczówką, a 2 razy przegotowaną wodą kranową. Od paru dni zauważyłem, ze rosną jej tylko 1 połówka pułapki, druga... jakby w ogóle się nei rozwinęła, albo taka.. naderwana... nie wiem co to jest.. na forum nigdy wczesniej sie z czymś takim nie spotkałem.. może to ma jakiś związek z takimi malutkimi robaczkami (pół milimetra ?) kolor czarny+ białe kropki.. widziałem jak 2 weszły w stożek wzrostu... Bądź co bądź, roślina nie jest jakoś zmasakrowana..tylko te jedne połówki, poza tym obok wyrasta druga, bo sie podzieliła. Proszę o porady,z góry dziękuje. Bez zdjęć nie wiele można powiedzieć. To równie dobrze może być mutacja somatyczna, drobne uszkodzenie w czasie rozwoju liścia lub jak wspomniałeś robota robaczków. Ale ma moje oko nie ma co się martwić. Przejdzie jej to Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi