Skocz do zawartości

Zdeformowana, asymetryczna pułapka

chomikxd3

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak wyżej. Muchołówka jest zasadzona w torfie, a na torf połozyłem torfowiec. Okno (parapet) zachodni. Głównie była podlewana destylką, ale raz podlałem ją deszczówką, a 2 razy przegotowaną wodą kranową. Od paru dni zauważyłem, ze rosną jej tylko 1 połówka pułapki, druga... jakby w ogóle się nei rozwinęła, albo taka.. naderwana... nie wiem co to jest.. na forum nigdy wczesniej sie z czymś takim nie spotkałem.. może to ma jakiś związek z takimi malutkimi robaczkami (pół milimetra ?) kolor czarny+ białe kropki.. widziałem jak 2 weszły w stożek wzrostu... Bądź co bądź, roślina nie jest jakoś zmasakrowana..tylko te jedne połówki, poza tym obok wyrasta druga, bo sie podzieliła.

Proszę o porady,z góry dziękuje.

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak wyżej. Muchołówka jest zasadzona w torfie, a na torf połozyłem torfowiec. Okno (parapet) zachodni. Głównie była podlewana destylką, ale raz podlałem ją deszczówką, a 2 razy przegotowaną wodą kranową. Od paru dni zauważyłem, ze rosną jej tylko 1 połówka pułapki, druga... jakby w ogóle się nei rozwinęła, albo taka.. naderwana... nie wiem co to jest.. na forum nigdy wczesniej sie z czymś takim nie spotkałem.. może to ma jakiś związek z takimi malutkimi robaczkami (pół milimetra ?) kolor czarny+ białe kropki.. widziałem jak 2 weszły w stożek wzrostu... Bądź co bądź, roślina nie jest jakoś zmasakrowana..tylko te jedne połówki, poza tym obok wyrasta druga, bo sie podzieliła.

Proszę o porady,z góry dziękuje.

Bez zdjęć nie wiele można powiedzieć. To równie dobrze może być mutacja somatyczna, drobne uszkodzenie w czasie rozwoju liścia lub jak wspomniałeś robota robaczków. Ale ma moje oko nie ma co się martwić. Przejdzie jej to :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.