Alberciarz Napisano 3 Września 2013 Share Napisano 3 Września 2013 W dniach 16-19 sierpnia ekipa CarniSany wybrała się do Ogrodu Botanicznego w Warszawie, aby pomóc nieco przy rearanżacji kolekcji roślin mięsożernych po remoncie szklarni, który miał miejsce w ciągu ostatnich tygodni. Efekty remontu są widoczne gołym okiem, dzięki nowym szybom światła jest znacznie więcej niż wcześniej, co mam nadzieję będzie skutkowało lepszym rozwojem wielu gatunków:) Musieliśmy zacząć przede wszystkim od zebrania wszystkich mięsożerów w jednym miejscu - kolekcja była rozrzucona po różnych szklarniach Ogrodu, część nie była także dotychczas uwzględniana w stałej aranżacji przed remontem. Nasze działania skupiały się wokół wymiany podłoża na dobrane odpowiednio pod konkretne gatunki, stworzenia nowej aranżacji w miejscu stałej ekspozycji, gdzie mięsożery rosły już wcześniej (za szybami obok oczka wodnego, które obecnie nie jest jeszcze czynne), jak również na ściance za oczkiem wodnym, gdzie zostały umieszczone okazy dzbaneczników sporych rozmiarów. Na szczęście Ogród dysponuje różnymi rodzajami podłoży, co umożliwiało sprawne tworzenie mieszanek podłożowych. Początkowo mieliśmy jedynie problem z wyborem odpowiedniego torfu, bo było kilka teoretycznie dobrych, choć trudno było znaleźć idealny:) Myślę, że w tej kwestii udało nam się jednak znaleźć złoty środek:) Mam nadzieję, że kolekcja będzie się rozwijać, warunki ku temu są całkiem niezłe. Poniżej nieco fotek z naszych działań, jak widać rośliny potrzebują jeszcze nieco czasu na aklimatyzację, która mam nadzieję obecnie przebiega po naszej myśli:) Oto ile radości może przysporzyć tworzenie podłoża do dzbaneczników... najważniejsze to dobry nastrój przy pracy:) nieco sadzonek... ... też zrobiliśmy:) Czasem trzeba było popracować na wysokościach... A na koniec, oczywiście, kwestie porządkowe:) Zapraszamy na spotkanie z nami już w przyszły weekend we Wrocławiu! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 3 Września 2013 Share Napisano 3 Września 2013 Albert, co Ty taki smutny na dwóch zdjęciach? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alberciarz Napisano 3 Września 2013 Autor Share Napisano 3 Września 2013 ee czy ja wiem, pogrążony w robocie, albo po prostu inny niż zwykle:p na trzecim zdjęciu za to wątpliwości nie ma Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 3 Września 2013 Share Napisano 3 Września 2013 na trzecim zdjęciu za to wątpliwości nie ma Nic dziwnego, pierwsze skojarzenie: http://www.youtube.com/watch?v=c4fiiuMp0AQ :D Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alberciarz Napisano 3 Września 2013 Autor Share Napisano 3 Września 2013 haha true story! choć moc, niestety, nie ta:( zdałby się jakiś prostamol uno dla szlauchów, czy coś... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 3 Września 2013 Share Napisano 3 Września 2013 A jeszcze jedno... skoro na zdjęciach jest "ekipa CarniSany" to czemu na wystawę jeździ tylko jej brzydsze 3/4? Protest! :D Aranżacje mam nadzieję w przyszłym roku sobie obejrzeć, w okolicach maja Nawiasem mówiąc, muchołówki przy oczku wodnym dadzą radę zimą? Tam jest aż tak chłodno? Tłustosze są posadzone w tym samym miejscu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 4 Września 2013 Share Napisano 4 Września 2013 Co to za dzbanek na 3 zdjęciu? Ładny jest Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alberciarz Napisano 5 Września 2013 Autor Share Napisano 5 Września 2013 To jeszcze nie cała ekipa! W ciągu roku to różnie wychodzi, natomiast we Wrocławiu na Zoobotanice będziemy w składzie jak na zdjęciach;) Czasem na kiermaszach w palmiarni w Gliwicach można spotkać też jeszcze inny fragment ekipy znacznie przyjemniejszy dla męskiego oka:) Niestety nie mamy specjalnie możliwości manipulacji miejscem, chodzi tu głównie o odbiór ze strony zwiedzających. Może być tam faktycznie dla muchołówek nieco zbyt ciepło, jeśli tak się okaże- będziemy reagować. Dzbanecznik wygląda jak ventricosa x ramispina, ale niestety w tym momencie nie pamiętam, pewny nie jestem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alberciarz Napisano 5 Listopada 2013 Autor Share Napisano 5 Listopada 2013 W ostatnią sobotę wpadliśmy sprawdzić jak to się wszystko przyjęło, po ponad dwóch miesiącach od naszej ostatniej wizyty. Jest nieźle, światła całkiem sporo mają, choć jednocześnie jest nad czym jeszcze pracować, co zapewne będziemy czynić wraz z nastaniem wiosny. Najważniejsze, że wszystko jest na dobrej drodze, wkrótce w warszawskim UW może pojawią się też drobne mięsożerne zmiany - nowe miejsca na kolekcję kolejnych grup mięsożerów. Jakość zdjęć nieartystyczna, niesupersprzętowa- dokumentacyjno-dowodowa:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 5 Listopada 2013 Share Napisano 5 Listopada 2013 Po której roślinie uważasz, że mają całkiem sporo światła? Przynajmniej jest już na czym oczka zawiesić. Szkoda, że już po moim wyjeździe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alberciarz Napisano 7 Listopada 2013 Autor Share Napisano 7 Listopada 2013 Przede wszystkim uważam tak na podstawie porównania ze stanem, który zastałem w maju przed wymianą szyb. Remont w tej szklarni wniósł sporo dobrego. Ta ilość naturalnego światła, z której rośliny korzystają obecnie, wystarczy spokojnie do prawidłowego rozwoju dzbaneczników, tłustoszy i rosiczek. Muchołówki nie będą się tam może czuć idealnie, ale muszą być obecne z racji na prowadzoną w Ogrodzie ścieżkę dydaktyczną CITES. Minusem tego typu obiektów jest właśnie pojawiająca się czasem konieczność dostosowania warunków do roślin, a nie odwrotnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi