Patrykf17 Napisano 6 Września 2013 Share Napisano 6 Września 2013 Witam, Czy mieszanka: torf kwaśny, piasek, torfowiec, keramzyt o drobnej frakcji będzie odpowiednia dla tego dzbanecznika? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manys Napisano 6 Września 2013 Share Napisano 6 Września 2013 Dla 'Hookeriany' wystarczy nawet sam torf, może trochę keramzytu lub piasku. Torfowca szkoda marnować Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_ro Napisano 13 Listopada 2014 Share Napisano 13 Listopada 2014 Witam . Nie wiem czy tak można ale zadam tu moje pytanie . Czy N. Hookeriana może rosnąć w żywym mchu tak jak inne dzbaneczniki . Wiem że to głupie pytanie ale chciałbym wiedzieć na 100 procent że tak . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 13 Listopada 2014 Share Napisano 13 Listopada 2014 Witam . Nie wiem czy tak można ale zadam tu moje pytanie . Czy N. Hookeriana może rosnąć w żywym mchu tak jak inne dzbaneczniki . Wiem że to głupie pytanie ale chciałbym wiedzieć na 100 procent że tak . Ja podobnie jak inne dzbaneczniki trzymam w żywym torfowcu i bardzo ładnie rośnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_ro Napisano 13 Listopada 2014 Share Napisano 13 Listopada 2014 (edytowane) A nic do niego nie dodajesz ? Edytowane 13 Listopada 2014 przez Szymon_ro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 13 Listopada 2014 Share Napisano 13 Listopada 2014 A nic do niego nie dodajesz ? Żywy torfowiec to sam żywy torfowiec Do martwego torfowca dodaje się inne substraty, jak perlit, korę, pumeks i inne, gdyż martwy torfowiec się rozkłada i zbija, a dzięki dodatkom podłoże zachowuje dobry drenaż, w przypadku żywego torfowca nie ma takiej konieczności Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_ro Napisano 13 Listopada 2014 Share Napisano 13 Listopada 2014 Dzięki za przydatne informację Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_ro Napisano 13 Listopada 2014 Share Napisano 13 Listopada 2014 A i jeszcze jedno , skąd go wziąć bo na stronie CarniSana nie ma . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 13 Listopada 2014 Share Napisano 13 Listopada 2014 (edytowane) A i jeszcze jedno , skąd go wziąć bo na stronie CarniSana nie ma . Na forum często ktoś sprzedaje swoją nadprodukcję. Możesz sprawdzić w dziale sprzedaży, ale nie ma co szukać specjalnie dla Hookeriana, bo on faktycznie dużych wymagań nie ma i może rosnąć na każdym podłożu, ale w sumie im lepsze podłoże tym lepiej rośnie, ja do prostych krzyżówek stosuję takie samo podłoże jak do hamaty i innych dzbanków Edytowane 13 Listopada 2014 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_ro Napisano 13 Listopada 2014 Share Napisano 13 Listopada 2014 (edytowane) A czy nadaje się Płonnik pospolity ? Edytowane 13 Listopada 2014 przez Szymon_ro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 13 Listopada 2014 Share Napisano 13 Listopada 2014 Płonnik to nie jest torfowiec, czyli nie nadaje się. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi