Dorian Napisano 6 Września 2013 Share Napisano 6 Września 2013 Cześć tak jak już wcześniej pisałem, postanowiłem zrobić pokrywę z taśm led. Jeśli jesteście zainteresowani to zamieszczam zdjęcia jak to wszystko wygląda. Światło jest na prawdę niezłe. Przyszłe terrarium oświetla mi cały pokój Jak na razie jest puste, ale mam nadzieję, że niedługo się to zmieni. Na razie myślę jakie rośliny będę w nim hodował. Całość zrobiłem z 2m taśmy 5050 białej o barwie około 6500k oraz z 2m taśmy 3528 czerwonej i niebieskiej. Całość zużywa około 30W. W razie pytań chętnie odpowiem Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 6 Września 2013 Share Napisano 6 Września 2013 Fajnie to wygląda A jak ma się cenowo takie oświetlenie ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 6 Września 2013 Autor Share Napisano 6 Września 2013 Całkiem niedużo. Za całość dałem może maks 150zł. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 6 Września 2013 Share Napisano 6 Września 2013 W montażu trudne są te LEDy ? Dużo czasu poświęciłeś na zrobienie takiego oświetlenia? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 6 Września 2013 Autor Share Napisano 6 Września 2013 (edytowane) Nie ma problemu z montowaniem. Paski są na taśmie dwustronnej. Do tego lutownica i jeden wieczór i masz gotowe Można też kupić złączki. Jedna kosztuje 2-3zł. Ja potrzebowałbym ich z 10, dlatego też postanowiłem sobie to sam zlutować Muszę jeszcze tylko zrobić jaką oprawę do tego bo na razie po prostu tak bezpośrednio to położyłem. Nie wiem czy to nie szkodzi diodom. Co prawda ludzie wkładają je w gumowe wężyki, więc myślę ze w tym przypadku nic im nie grozi. Edytowane 6 Września 2013 przez Dorian Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 6 Września 2013 Share Napisano 6 Września 2013 Ja dzisiaj skończyłem budowę mojego panelu wersja 2.0 150W z chłodzeniem. Nowinki wkrótce na blogu tepuiproject.blogspot.com P.S. Dorian, dobra robota Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adivip125 Napisano 6 Września 2013 Share Napisano 6 Września 2013 Ciekawie wygląda taka cienka pokrywa nie wiem czy zastosowałeś tutaj listewki, w które można wsunąć taśmę LED. Wtedy nie trzeba przyklejać taśmy i można ją później ewentualnie wymienić. Pokrywa wygląda na łatwiejszą w budowie od 'świetlówkowej'. Sprawdzałeś może jak z nagrzewaniem? To się w ogóle nagrzewa? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 6 Września 2013 Autor Share Napisano 6 Września 2013 Bałem się ze będzie się nagrzewać i plexa na którą to przyklejałem może się stopić. Na szczęście nawet te mocne diody 14.4W na metr praktycznie się nie grzeją. Po kilku godzinach świecenia można normalnie całość dotykać ręką Dzięki Człowiek Zainspirowałeś mnie swoich projektem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 6 Września 2013 Share Napisano 6 Września 2013 Wygląda o wiele lepiej niż tradycyjne oświetlenie. Rozwiązanie ledowe dzięki takim projektom jest coraz bardziej kuszące. Będzie dalsza foto-relacja o wrażeniach roślin pod takim oświetleniem? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 6 Września 2013 Autor Share Napisano 6 Września 2013 Jasne mam nadzieję, że się sprawdzi. Innym się sprawdza, w akwarystyce polecają wiec nie ma co być złej myśli Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 6 Września 2013 Share Napisano 6 Września 2013 Wygląda lepiej, zużywa mniej prądu, do tego zadowolone rośliny - same plusy tego rozwiązania. Zastanawiam się tylko czy dla cefali byłoby wystarczające. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 6 Września 2013 Share Napisano 6 Września 2013 Jedyny minus z tego co widzę to bardzo słabe skupienie światła - warto by może dorobić jakiś odbłyśnik, żeby nie uciekało na boki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 6 Września 2013 Autor Share Napisano 6 Września 2013 To bym chyba musiał całe akwarium obkleić tą folią, albo zrobić jakąś taką oprawę na 5cm obklejoną taśmą aluminiową i może wtedy światło szło by do wnętrza terrarium. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 6 Września 2013 Share Napisano 6 Września 2013 Jest na to rozwiązanie Folia lustrzana samoprzylepna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 6 Września 2013 Autor Share Napisano 6 Września 2013 No właśnie taką mam ale no na razie nie mam czego nią obkleić muszę ten panel obudować wkoło jakąś listewką na 5cm i wtedy to obkleić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi